-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Technologijų apžvalga 2023-iesiems arba kodėl gyvensime svarbių pokyčių metais?

2022-uosius žymėjo Rusijos invazija į Ukrainą, tiekimo grandinės sutrikimai, rekordinė infliacija ir kiti iššūkiai, vertę pertvarkyti pasaulio ekonomiką. Šie svarbūs pokyčiai skatina įmones automatizuoti darbo procesus – nors 86 proc. verslų vadovų greitu metu tikisi ekonominio nuosmukio, jie pasirengę išleisti daugiau lėšų technologiniams sprendimams. Todėl neabejotina, kad IT modernizavimas, įskaitant techninę ir programinę įrangą ar debesiją bus vienas iš svarbiausių 2023-aisiais vyksiančių pokyčių
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / 123RF.com nuotr.

Konkrečias tendencijas pranešime žiniasklaidai apžvelgia Tomas Ruzgys, tarptautinės programinių technologijų kompanijos „Crayon“ vadovas Baltijos šalyse.

Dirbtinis intelektas

Dirbtinis intelektas žengs į naują sritį Remiantis rinkos tyrėjų „IDC“ duomenimis, 2023-aisiais valstybių ir įmonių išlaidos dirbtinio intelekto (DI) technologijoms visame pasaulyje viršys 500 mlrd. dolerių.

Iki šiol DI dažniausiai naudotas pasikartojančioms užduotims automatizuoti: nuo teksto taisymo, veido ar balso atpažinimo iki save vairuojančių automobilių ar „tamsiųjų“ gamyklų (angl. „Dark Factory“). Nors progresas šiose srityse išlieka svarbus, tačiau vis didesnė inovacijų dalis per artėjančius metus bus pristatoma kitoje srityje. Kuriant programas ir įrankius, imituojančius vieną unikaliausių žmogiškųjų įgūdžių – kūrybiškumą.

Už vaizduotės pritaikymą technologijose atsakingi generatyviniai DI algoritmai naudoja jau sukurtus duomenis: vaizdo įrašus, nuotraukas ar garsus ir juos panaudoja kuriant originalų turinį. Vienas iš žinomiausių generatyvinio DI pavyzdžių yra bendrovės „OpenAI“ sukurtas „GPT-3“ modelis, gebantis kurti tekstus, beveik nesiskiriančius nuo žmonių kūrybos.

Dar įdomesnis yra „GPT-3“ antrininkas, žinomas kaip „DALL-E“, naudojamas vaizdams kurti. Įvedus raktinius žodžius su „DALL-E“, algoritmas sugeneruoja unikalius DI kūrybos rezultatus: paveikslėlisu ar vaizdo įrašus. Nors šie modeliai veikia jau kuris laikas, 2023-ieji metai gali atnešti ir pirmus technologijos pritaikymo atvejus versle.

Pažangus ryšys atskleis infrastruktūros svarbą

Pažangus tinklo ryšys (angl. „Advanced Connectivity“) apjungia tokias technologijas kaip „Wi-Fi 6“, 5G ryšį ir žemai Žemės orbitoje esančius palydovus (LEO). „McKinsey“ prognozuoja, kad inovacijos tinklo ryšio srityje per artimiausius metus turėtų padidinti pasaulio BVP bent 2 trilijonais JAV dolerių.

Numatomas technologijų proveržis „Wi-Fi 6“ technologijoje sparčiai išplės bendrą daiktų interneto (IoT) mąstą ir naudojamų įrenginių skaičių. Dėl to didžiausia naudą turėtų pajusti automobilių, sveikatos priežiūros sistemų, mažmeninės prekybos sektoriai. Be to, inovacijos ryšio infrastruktūroje prisidės prie skaitmenizacijos proceso efektyvinimo.

2023-aisiais interneto ryšys padengs dar didesnę pasaulio dalį, todėl išmaniųjų technologijų gamintojai vis labiau įsitvirtins iki šiol mažiau išnaudotose pasaulio rinkose.

Skaitmeninės darbo ir pramogų erdvės

2023-aisiais papildytosios realybės (AR) ir virtualiosios realybės (VR) technologijos turėtų pasiekti svarbių laimėjimų. Viena iš sričių, kurias vertėtų stebėti – tai darbo procesų skaitmenizacija. Jau visai netrukus mūsų verslo kasdienybėje turėtų įsitvirtinti įvairios metavisatos aplinkos, kur žmonės, prisijungę prie AR ir VR prietaisų, bendrauja su kolegomis, organizuoja mokymus ar priima naujus darbuotojus.

AR leidžia įterpti virtualius objektus į realų pasaulį, o verslo bendrovės tą nuosekliai išnaudoja. Tarp pavyzdžių galėtume paminėti „IKEA“ programėlę, kuri dėl AR technologijos pritaikymo leidžia pamatyti, kaip dar nenupirkti baldai atrodytų jūsų namuose. Iš pažangesnių pavyzdžių būtų galima išskirti „ClipDrop“ sprendimą, skaitmenizuojantį realiame pasaulyje esantį daiktą į 3D objektą, kurį galima naudoti tokiose programose kaip „PowerPoint“ ar „Photoshop“.

Asmeninio archyvo nuotr./Tomas Ruzgys
Asmeninio archyvo nuotr./Tomas Ruzgys

3D skenavimas yra puikus būdas įmonėms pagreitinti pardavimų ir reklamos procesą virtualioje erdvėje. Be to, tai dar vienas įrodymas, atskleidžiantis metavisatos plėtrą, kuri bus ypatingai svarbi kitais metais.

Inovacijos debesų kompiuterijos srityje

Dėl didėjančios debesų kompiuterijos paklausos, 2023-aisiais augs DI bei mašininio mokymosi (ML) integravimas į debesų kompiuteriją. Verslai šią integraciją išnaudos pirmiausiai pristatant sprendimus, reikalingus skaitmeninio turto valdymui, virtualiems asistentams.

Todėl DI ir ML ne tik padidins debesų kompiuterijos automatizavimo procesus, bet ir išplės duomenų saugumą ir privatumą bei sukurs labiau individualizuotą debesijos patirtį. Inovacijos technologijų srityje reikš ir augantį finansinį patrauklumą. Efektyviai išnaudojami ištekliai ir darbo krūvių optimizavimas visose srityse užtikrina paslaugų našumą ir efektyvumą, todėl debesijos vartotojai už paslaugas turėtų mokėti vis mažiau.

Superkompiuterių laukia dar vieni inovacijų metai

Klasikiniai kompiuteriai negali išspręsti visų mums rūpimų užduočių. Ypač sudėtingų uždavinių, kai problemose yra daug kintamųjų, sąveikaujančių tarpusavyje. Pavyzdžiui, nustatant efektyviausius kelių šimtų tanklaivių maršrutus pasauliniame laivybos tinkle.

Todėl tokią ir panašaus sudėtingumo problemas bando išspręsti kvantinių kompiuterių kūrėjai. Įprasti kompiuteriai veikia naudojant dvejetainę sistemą, kurios informacija perteikiama dvejopą reikšmę turinčiais bitais: „0“ arba „1“.

Tačiau kvantiniame kompiuteryje naudojami ne bitai, o kvantiniai bitai arba kubitai. Todėl kvantinis superkompiuteris išsiskiria ypatingu duomenų analizės greičiu ir pritaikomas įvairiose verslo sferose: nuo logistikos, iki ligų plitimo prevencijos ar sukčiavimo finansų sektoriuje valdymo.

Didžiausios pasaulio bendrovės į kompiuterių plėtrą investuoja milijardus dolerių, todėl tiek verslai, tiek ir vartotojai turėtų pasiruošti naujiems laimėjimams šioje srityje. Maloni staigmena yra ir neseniai pristatytos „IBM“ naujienos: naujasis 433 kubitų „Osprey“ procesorius, kuris daugiau nei tris kartus pralenkia 2021-aisiais pristatytą „Eagle“ procesorių. Todėl tikimasi, jog kvantinių kompiuterių plėtra kitais metais nuosekliai augs, o pasiekti laimėjimai bus pritaikyti mums visiems aktualiose srityse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius