-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Technologijų produktai, kurių netekome 2013-aisiais

2013-aisiais sukurta aibė naujovių. Dalis jų išstūmė iš rinkos ilgą laiką veikusius produktus. Dingo „Google Reader“, pranešta apie „Winamp“ uždarymą, nustota gaminti „iPhone 5”, o vietoje jo atsirado „iPhone 5 S“ ir “iPhone 5 C”. Tinklalapis mashabe.com sudarė dešimties šįmet mirusių produktų sąrašą.
Telefonas „iPhone 5“
Telefonas „iPhone 5“ / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šįmet paskutinį kvapą išleido klasikinė paieškų sistema „Alta Vista“ ir kelias kartas sujungęs grotuvas „Winamp“.

2013-aisiais žlugo ir kai kurios technologijų naujovės, kaip pašto paslaugos „Lavabit“ ar „Silent Circle“, buvęs populiarus „Tuntable.fm“ ar „PayPal“ žudiku turėjęs tapti „Google Checkout“.

Žemiau – dešimt technologinių išradimų, kurių šiemet netekome.

„HTC First“, dar žinomas kaip „Facebook“ telefonas

2013 m. balandį „Facebook“ nusprendė išsiplėsti ir žengė į išmaniųjų telefonų rinką su programa „Facebook Home“. „Facebook Home“ veikia ir su kitais „Android“ prietaisais, tačiau debiutuoti nusprendė su „HTC First“ – vidutinės kainos išmaniuoju telefonu.

„Facebook“ nusiminimui, „HTC First“ ir „Facebook Home“ pasirodymas buvo labai nesėkmingas. „Facebook Home“ vis dar egzistuoja, o „HTC First“ gamyba buvo nutraukta vos po kelių pardavimo mėnesių, – jis tapo trumpiausiai gyvavusiu telefonu nuo „Microsoft Kin“.

„iPhone 5“

Rugsėjo mėnesį „Apple“ pristatė dvi išmaniojo telefono versijas – „iPhone 5S“ ir biudžetiniu turėjusį tapti „iPhone 5 C”.

Jei nekreipsime dėmesio į spalvingą naujojo išmaniojo telefono korpusą, „iPhone 5 C“ yra tas pats „iPhone 5“, tik su geresne kamera. Galbūt todėl „Apple“ galiausiai nusprendė išimti „iPhone 5“ iš gamybos.

„Winamp“ grotuvas

Šių metų lapkričio mėnesį „Winamp“ savininkė AOL pranešė, kad nuo šių metų gruodžio 20 d. „Winamp“ grotuvo nebus galima parsisiųsti iš oficialaus tinklalapio. Beveik 15 metų veikęs populiarus grotuvas uždaromas.

1999 m. „Winamp“ grotuvą iš „Nullsoft“ už 80 mln. dolerių įsigijo kompanija AOL. Nuo tada muzikos grotuvai ir programos gerokai pasikeitė, atsirado „SoundCloud“, „iTunes“, „Spotify“, tačiau „Winamp“ visuomet veikė ir pateikdavo atnaujintas versijas, o dalis žmonių naudojosi ir vis dar tebesinaudoja šiuo grotuvu.

Tiesa, vėliau netilo kalbos, kad grotuvą gali įsigyti „Microsoft“ arba kita bendrovė. Šiuo metu grotuvą vis dar galima atsisiųsti iš oficialaus tinklalapio.

„Turntable.fm“

2011-ųjų vasarą „Turntable.fm“ buvo sukurtas kaip būdas virtualiai vartotojams dalintis muzika. „Turntable.fm“ pokalbių kambariai, kuriuose nuolat diskutavo disko žokėjai, buvo labai populiarūs tą vasarą, tačiau vėliau, kaip ir daugelio išradimų, jo populiarumas ėmė blėsti.

Šių metų lapkritį buvo pranešta apie „Turntable.fm“ uždarymą, o vietoje to paskelbta, kad jį valdanti bendrovė koncentruosis į „Turntable Live“ – išradimą, kuris leidžia muzikantams interneto pagalba gyvai koncertuoti gerbėjams.

„MySpace Classic“

2013 m. birželį. „Myspace“ pranešė apie prašmatnų atnaujinimą. Naujasis „Myspace“ susitelkia tik į muziką ir visai neprimena ankstesnio socialinio tinklo. Kai „Myspace“ informavo apie pasikeitimus, kartu paskelbė ir apie senojo „Myspace“ uždarymą. Taigi iki 2013 m. birželio „Myspace“ daryti įrašai ir žinutės buvo ištrinti iš sistemos.

Nemaloniausia staigmena buvo ta, kad „MySpace“ nepranešė apie pokyčius vartotojams iš anksto. „Myspace“ leido naudotojams susirinkti nuotraukas iš senų profilių, tačiau senasis „Myspace“ dingo.

Žvelgiant į tai, kaip sekasi naujajam „MySpace“, tikėtina, kad jis kitąmet gali atsidurti mirusių technologijų sąraše.

„AltaVista“

2013 m. vasarą „Yahoo“ oficialiai uždarė „AltaVista“. Klasikinis tinklalapis ir paieškos sistema buvo įsigyta „Yahoo“ dar 2003 metais.

Faktas, kad “Yahoo” uždarė „AltaVista“, nemažai pasako, kaip jis buvo valdomas praėjusį dešimtmetį.

„Lavabit“ ir „Silent Circle“

Kai Edwardas Snowdenas turėjo naudoti užkoduotą el. paštą tam, kad bendrautų su Glenu Greenwaldu ir kitais, jis naudojo užkoduotą ir saugią el. pašto paslaugą „Lavabit“.

2013 m. rugpjūtį „Lavabit“ įkūrėjai uždarė šią paslaugą, užuot išdavęs informaciją apie savo vartotojus federalinei valdžiai.

Iškart po to buvo uždarytas ir užkoduotas el. paštas „Silent Circle“.

„Google Checkout“

2006 m. “Google” įkūrė „Google Checkout“ tam, kad varžytųsi su „PayPal“ dėl pasaulio internetinių mokėjimų ir pervedimų rinkos. Nepaisant to, kad paslaugą kūrė puikiai žinoma „Google“, paslauga nesulaukė dėmesio ir buvo sujungta su “Google Wallet”.

„Google“ niekaip nepavyksta įsitvirtinti internetinių perlaidų rinkoje, o kitos tuo užsiimančios bendrovės rodo, kad ši rinka turi dar daug potencialo.

„Blocbuster Video“

„Blocbuster Video“ nėra tradicinis įrankis ar technologijų paslauga, tačiau ją mėgsta technologijų mylėtojai.

Bendrovė „Dish“, kuriai priklauso 300 likusių „Blockbusters“ parduotuvių, jas galutinai uždarys kitų metų pradžioje.

„Google Reader“

Šių metų kovo mėnesį „Google“ pranešė, kad uždaro „Google Reader“ – populiariausią RSS skaitytuvą ir sinchronizavimo paslaugą pasaulyje.

Užsidarius „Google Reader“, rinkoje atsirado daugiau vietos kitiems panašiems produktams. Geriausiai „Google Reader“ vietą pasisekė užimti „Feedly“.

Domitės mokslo ir informacinių technologijų naujienomis? Prisijunkite prie Mokslas.IT socialiniuose tinkluose „Facebook“, „Google+“ ir „Twitter“. Patirkite netikėtų atradimų!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius