Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Trys ginklai, pakeitę karo Ukrainoje eigą: tarp jų – ir „Bayraktar“

Nors pastaruoju metu daug kalbama apie Vakarų tankų ar oro gynybos sistemų „Patriot“ galimybes ir karinės technikos įtaką karo baigčiai, šios sistemos Ukrainoje dar nebuvo panaudotos mūšyje. Tačiau yra kitų ginklų, kurie jau padėjo pakeisti karo eigą. CNN pristato tris pagrindinius ginklus, kuriuos ukrainiečiai panaudojo su triuškinančiu poveikiu.
HIMARS sistema
HIMARS sistema / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Javelin“ raketų paleidimo sistema

Pačioje karo pradžioje abiejų pusių kovotojai tikėjosi, kad per kelias dienas į Ukrainos sostinę Kyjivą pradės riedėti Rusijos šarvuočių kolonos.

Ukrainiečiams reikėjo kažko, kas galėtų atmušti šį puolimą, ir jie rado „Javelin“ – amerikietišką prieštankinių raketų paleidimo sistemą, kurią valdyti gali vienas žmogus.

Iš dalies ji patraukli tuo, kad ją lengva naudoti, aiškina gamintojas „Lockheed Martin“, kartu su „Raytheon“ sukūręs šią raketą. „Javelin“ karys užsideda ant peties, nustato žymeklį ant pasirinkto taikinio ir tada „Javelin“ paleidimo komanda siunčia signalą raketai, kad ji būtų užfiksuota prieš paleidimą.

„Javelin“ raketos yra skirtos kovai su tankais, šarvuočiais ir kita kovos technika. Tankus naikinti jos gali 65 m – 2,5 km atstumu.

„Javelin“ yra „šauk ir pamiršk“ ginklas. Kai tik jo operatorius iššauna, jis gali bėgti slėptis, o raketa randa kelią į taikinį.

Tai buvo ypač svarbu pirmosiomis karo dienomis, nes rusai, bandydami įžengti į miestų teritorijas, paprastai laikydavosi kolonomis. „Javelin“ operatorius galėjo šaudyti iš pastato ar už medžio ir pasišalinti anksčiau, nei rusai spėjo paleisti atsakomąją ugnį.

Pasak „Lockheed Martin“, „Javelin“ taip pat gerai taikosi į silpnąją rusų tankų vietą – jų horizontalius paviršius, nes paleidus „Javelin“ jo trajektorija išlenkiama į viršų ir krenta į taikinį iš viršaus.

Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr./Raketų paleidimo sistema „Javelin“
Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr./Raketų paleidimo sistema „Javelin“

Iš tiesų „Javelin“ poveikis buvo toks didelis, kad praėjus dviem su puse mėnesio po karo JAV prezidentas Joe Bidenas apsilankė Alabamos gamykloje, kurioje jie buvo gaminami, ir pagyrė darbuotojus už pagalbą ginant Ukrainą.

„Javelins“ turėjo dar vieną privalumą, ypač aktualų karo pradžioje: jie buvo politiškai priimtini.

„Dėl jų mažos kainos ir gynybinio naudojimo kitoms šalims buvo politiškai lengviau juos pateikti“, – „Conversation“ rašė Michaelas Armstrongas, Brocko universiteto Ontarijuje docentas, – „Priešingai, vyriausybės nesutaria dėl brangesnių puolamųjų ginklų, pavyzdžiui, karo lėktuvų, siuntimo.“

HIMARS reaktyvinės artilerijos sistema

M142 HIMARS – JAV sukurta reaktyvinės artilerijos sistema su šešiais 227 mm kalibro leidimo vamzdžių leistuvais arba viena 610 mm ATACMS raketa.

Tai „pilno spektro, kovose patikrinta, visą parą, 7 dienas per savaitę veikianti, mirtina ir reaguojanti, ratinė tikslaus smūgio ginklų sistema“, teigia JAV kariuomenė.

Kalbant paprasčiau, HIMARS – tai 5 tonų sunkvežimis, gabenantis modulį, kuris beveik vienu metu gali paleisti šešias raketas, jų sprogstamąsias galvutes pasiųsdamas toli už mūšio lauko fronto linijos, o paskui greitai pakeisti poziciją, kad išvengtų atsakomojo smūgio.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV kariuomenė pristato HIMARS Tapos karinėje bazėje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV kariuomenė pristato HIMARS Tapos karinėje bazėje

„Jei „Javelin“ buvo simbolinis pirmųjų karo etapų ginklas, tai HIMARS yra simbolinis vėlesnių etapų ginklas“, – sausį rašė Strateginių ir tarptautinių studijų centro Tarptautinio saugumo programos vyresnysis patarėjas Markas Cancianas.

HIMARS šaudo šaudmenimis, vadinamais GMLRS, kurių veikimo nuotolis yra 70–80 km. Dėl GPS nukreipimo sistemų jos yra itin tikslios – maždaug 10 metrų atstumu nuo numatyto taikinio.

Izraelio gynybos pajėgų vadavietės ir štabo koledžo profesorius Yagilas Henkinas JAV jūrų pėstininkų universiteto leidyklai rašė, kad HIMARS turėjo du pagrindinius padarinius.

Smūgiai privertė „rusus perkelti savo amunicijos sandėlius toliau į užnugarį, taip sumažinant rusų artilerijos ugnies galią netoli fronto linijos ir apsunkinant logistinę paramą“, – rašė Y.Henkinas.

„Bayraktar TB2“ dronas

Turkijos sukurtas dronas tapo vienu iš geriausiai pasaulyje žinomų bepiločių orlaivių (BAB2) dėl jo panaudojimo Ukrainos kare.

Jis palyginti pigus, pagamintas iš nebenaudojamų dalių, turi mirtiną smūgį ir viską fiksuoja vaizdo įrašuose.

Scanpix / DPA nuotr./Turkiškas „Bayraktar“ dronas
Scanpix / DPA nuotr./Turkiškas „Bayraktar“ dronas

Tuose vaizdo įrašuose matyti, kaip dronas naikina rusų šarvuočius, artileriją ir aprūpinimo linijas, naudodamasis nešiojamomis raketomis, lazeriu valdomomis raketomis ir išmaniosiomis bombomis.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./„Bayraktar“ „Vanagas“
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./„Bayraktar“ „Vanagas“

Kaip silpnąsias puses ekspertai įvardina drono nepakankamą greitį ir pažeidžiamumą priešlėktuvinei gynybai. Panašu, kad mūšio lauko statistika tai patvirtina. Viešais duomenimis pagrįstos žvalgybos svetainės „Oryx“ duomenimis, septyniolika iš 40–50 TB2, kuriuos gavo Ukraina, buvo sunaikinti mūšio metu.

Tačiau nuostolių skaičių atsveria nedidelė dronų kaina, o tai reiškia, kad juos galima lengvai pakeisti.

TB2 yra vidutinio nuotolio daugkartinio panaudojimo dronas, valdomas nuotoliniu būdu arba autonomiškai. Didžiausias jo kilimo svoris yra 650 kg, o maksimalus skrydžio aukštis – 6750 metrų. Jis gali veikti iki 150 km atstumu nuo valdymo stoties.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius