-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tyrimas: kanapės gali padėti kovojant su COVID-19 viruso infekcija

Oregono valstybinio universiteto mokslininkai teigia, kad kanapėse esantys junginiai gali užkirsti kelią COVID-19 sukeliančio viruso infekcijai, blokuodami jo patekimą į ląsteles.
Kanapės
Kanapės / 123RF.com nuotr.

Gali užkirsti kelią infekcijai

Tyrimo ataskaita „Cannabinoids Block Cellular Entry of SARS-CoV-2 and the Emerging Variants“ („Kanabinoidai blokuoja SARS-CoV-2 ir atsirandančių variantų patekimą į ląsteles“) pirmadienį buvo paskelbta žurnale „Journal of Natural Products“.

Tyrėjai nustatė, kad dvi kanabinoidinės rūgštys, paprastai aptinkamos kanapių atmainose – kanabigerolio rūgštis, arba CBGA, ir kanabidiolio rūgštis CBDA – gali prisijungti prie SARS-CoV-2 viruso smaigalio baltymo ir neleisti virusui patekti į ląsteles, praneša „Forbes“.

„Per burną biologiškai prieinami ir ilgą laiką saugiai žmonių vartojami kanabinoidai, išskirti arba esantys kanapių ekstraktuose, gali užkirsti kelią SARS-CoV-2 infekcijai ir prisidėti prie pacientų gijimo proceso“, – rašoma tyrimo santraukoje.

Tyrimui vadovavo Oregono valstijos Farmacijos koledžo Pasaulinio kanapių inovacijų centro ir Linuso Paulingo instituto mokslininkas Richardas van Breemenas, bendradarbiaudamas su Oregono sveikatos ir mokslo universiteto mokslininkais. R.Breemanas sakė, kad tirti kanabinoidai yra paplitę ir lengvai prieinami.

„Šių kanabinoidinių rūgščių gausu kanapėse ir daugelyje kanapių ekstraktų“, – vietos žiniasklaidai pasakojo tyrėjas. „Jos nėra kontroliuojamos medžiagos, kaip THC (psichoaktyvioji marihuanos sudedamoji dalis) ir pasižymi geru saugumo profiliu žmonėms.“

Veiksmingi prieš naujas atmainas

R.V.Breemenas pridūrė, kad CBDA ir CBGA blokavo naujų viruso, sukeliančio COVID-19, variantų veikimą, sakydamas, kad „mūsų tyrimai parodė, jog kanapių junginiai vienodai veiksmingai veikia SARS-CoV-2 variantus, įskaitant variantą B.1.1.7, kuris pirmą kartą aptiktas Jungtinėje Karalystėje, ir variantą B.1.351, pirmą kartą aptiktą Pietų Afrikoje“, rašoma „Forbes“.

Spyglio baltymas yra ta pati viruso dalis, į kurią nukreiptos COVID-19 vakcinos. Be smaigalio baltymo, SARS-CoV-2 turi dar tris struktūrinius baltymus, taip pat 16 nestruktūrinių baltymų ir keletą junginių, kuriuos tyrėjas apibūdino kaip „papildomus“ baltymus – visi jie yra potencialūs taikiniai vaistams, sukurtiems COVID-19 prevencijai.

123RF.com nuotr./Kanapių aliejus (dar vadinamas CBD) plačiai naudojamas norint pagerinti miego kokybę ar sumažinti jaučiamą nerimą
123RF.com nuotr./Kanapių aliejus (dar vadinamas CBD) plačiai naudojamas norint pagerinti miego kokybę ar sumažinti jaučiamą nerimą

Nors reikalingi tolesni tyrimai, R.V.Breemenas pažymėjo, kad jų atlikta analizė rodo, jog kanabinoidai gali būti pasitelkti kuriant naujus vaistus, skirtus COVID-19 prevencijai ar gydymui.

„Šie junginiai gali būti vartojami per burną ir jau seniai saugiai naudojami žmonėms“, – pasakojo mokslininkas vietos žiniasklaidai, – „Jie gali užkirsti kelią SARS-CoV-2 infekcijai ir ją gydyti. CBDA ir CBGA gaminami kanapių augaluose kaip daugeliui vartotojų pažįstamų CBD ir CBG pirmtakai. Tačiau jie skiriasi nuo rūgščių ir jų nėra kanapių produktuose“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius