-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainos ginklai: kokią karinę techniką siunčia pasaulis?

Nuo karo Ukrainoje pradžios daugiau nei 30 šalių Kyjivui suteikė daugybę įvairios karinės įrangos. BBC skelbia, kokia ji.
Karinės technikos judėjimas
Karinės technikos judėjimas / Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr.

JAV praeitą savaitę paskelbė apie naują 2,5 mlrd. dolerių paramą, įskaitant šarvuočius, tačiau ne pagrindinius kovos tankus, kurių prašė Kyjivas.

Didžioji Britanija pareiškė, kad atsiųs tankus „Challenger 2“, o Berlynas sulaukia raginimų leisti siųsti Vokietijoje pagamintus tankus „Leopard 2“.

BBC pateikia informaciją apie tai, kokios karinės technikos Ukraina sulaukė iš užsienio šalių nuo karo pradžios.

Tankai

Ukrainos prezidentas V.Zelenskis teigia, kad jo pajėgoms skubiai reikia vakarietiškų pagrindinių kovinių tankų, kad būtų galima apginti teritoriją nuo Rusijos puolimo ir išstumti Rusijos karius iš okupuotų teritorijų.

Kai kurie Vakarų pareigūnai taip pat mano, kad Rusijos pajėgos šiuo metu yra silpnoje pozicijoje ir kad yra galimybė Ukrainai veržtis į priekį su pažangesnėmis kovos mašinomis.

Jungtinė Karalystė sutiko suteikti Ukrainai 14 kovos tankų „Challenger 2“. Šio modelio tankai buvo pagaminti praėjusio amžiaus dešimtajame dešimtmetyje, tačiau yra gerokai pažangesnis už kitus Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms prieinamus tankus.

Sovietų sąjungoje sukonstruoti tankai T-72 ir T-55 pagal licenziją buvo gaminami tuometinės Varšuvos pakto šalyse – Čekijoje, Lenkijoje, Jugoslavijoje.

Wikipedia.org nuotr./Britų tankas „Challenger 2“
Wikipedia.org nuotr./Britų tankas „Challenger 2“

Iki invazijos Ukraina naudojo sovietinius tankus T-72, o nuo 2022 m. vasario mėn. gavo daugiau kaip 200 T-72 tankų iš Lenkijos, Čekijos ir kitų šalių.

Po Rusijos invazijos Vakarų šalys noriai siūlė Ukrainai Varšuvos pakto, o ne NATO standarto ginkluotę, nes Ukrainos ginkluotosios pajėgos turėjo parengtą apmokytą įgulą, atsargines dalis ir techninės priežiūros pajėgumus.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Tankas T-72
AFP/„Scanpix“ nuotr./Tankas T-72

Perėjimas prie NATO standarto tankų būtų pareikalavęs įvairios logistinės paramos, kurios Ukraina neturėjo.

Dabar Ukraina nori vokiškų „Leopard 2“ tankų, kuriuos naudoja daugelis Europos šalių.

Vokietija patyrė stiprų tarptautinį spaudimą padovanoti „Leopard 2“, tačiau to nepadarė ir, kas labai svarbu, nedavė leidimo kitoms šalims, turinčioms „Leopard 2“, perduoti juos Ukrainai.

Daugiau skaitykite: Vokiškas „Leopard“ ar rusiškas T-90 – kas nugalės artėjančioje dvikovoje?

„Leopard 2“ yra lengviau prižiūrimi ir jiems reikia mažiau degalų nei kai kurioms vakarietiškoms alternatyvioms transporto priemonėms. Tankas taip pat talpina 4 asmenų įgūlą – vienu daugiau nei dabar naudojami tankai Ukrainoje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Leopard 2 tankas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Leopard 2 tankas

Pranešimai rodo, kad Vokietija nepakeis savo pozicijos dėl „Leopard 2“, nebent JAV atsiųstų savo pagrindinių kovos tankų „Abrams“.

JAV apskritai yra didžiausia karinės pagalbos Ukrainai teikėja.

JAV pareigūnai teigia, kad jie nėra pasirengę siųsti daugiau šių kovos mašinų. „Abrams“ yra labai sudėtinga karinė įranga – ir brangi.

„Su juo sunku treniruotis. Jis turi reaktyvinį variklį“, – teigė Pentagono vyriausiasis patarėjas saugumo klausimais Colinas Kahlas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Abrams“ tankas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Abrams“ tankas

Kovinės transporto priemonės

Karybos specialistai pabrėžia, kad sėkmei mūšio lauke reikia plauats asortimento suderintai dislokuotos įrangos.

Tarp daugybės Ukrainai dovanotų transporto priemonių yra ir šarvuota kovos mašina „Stryker“, kuri gali pasiekti 97 km/val greitį. Ketvirtadienį JAV paskelbė, kad siunčia dar 90 „Stryker“ į Ukrainą.

Kadras iš filmuotos medžiagos/JAV ratiniai šarvuočiai „Stryker“
Kadras iš filmuotos medžiagos/JAV ratiniai šarvuočiai „Stryker“

Tarp kitų JAV dovanotų transporto priemonių yra dar 59 kovos mašinos „Bradley“. Jas JAV pajėgos plačiai naudojo Irake.

„Bradley“ paskirtis – slopinti priešo tankus bei perkelti karines pajėgas iš vienos vietos į kitą. Ši kovinė mašina gali pasiekti 56 km.val greitį.

Priešlėktuvinė gynyba

Gruodžio 21 d. JAV paskelbė, kad siunčia Ukrainai „Patriot“ oro gynybos sistemas. Ketvirtadienį Vokietija ir Nyderlandai taip pat paskelbė, kad dovanoja „Patriot“ paleidimo įrenginius ir raketas.

JAV kariuomenė „Patriot“, kurią sudaro kelios dalys, įskaitant radarą, valdymo stotį, energijos generavimo įrangą ir iki aštuonių paleidimo įrenginių, apibūdina kaip savo „pažangiausią oro gynybos sistemą“.

„Scanpix“/AP nuotr./Patriot oro gynybos sistema
„Scanpix“/AP nuotr./Patriot oro gynybos sistema

Šios itin sudėtingos sistemos veikimo nuotolis, priklausomai nuo naudojamos raketos tipo, siekia iki 100 km, todėl Ukrainos kariams reikia specializuoto mokymo, kuris greičiausiai vyks JAV kariuomenės bazėje Vokietijoje.

Tačiau sistemos eksploatacija yra brangi – viena „Patriot“ raketa kainuoja apie 3 mln. dolerių.

Nuo konflikto pradžios Ukraina nuo Rusijos atakų naudoja sovietinių laikų sistemas S-300.

Sovietų Sąjungos laikais sukurtos S-300 šeimos priešlėktuvinės gynybos sistemos gali naikinti lėktuvus ir sparnuotąsias raketas 75-100 kilometrų atstumu.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusiškos S-300 sistemos
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusiškos S-300 sistemos

Prieš prasidedant konfliktui vasario mėn. Ukraina turėjo apie 250 S-300. Jas stengtasi papildyti panašiomis sistemomis, sukauptomis kitose buvusiose sovietinėse šalyse – kai kurios iš jų atkeliavo iš Slovakijos.

JAV taip pat suteikė Ukrainai „Nasams“ – Norvegijos ir JAV sukurtą vidutinio nuotolio oro gynybos sistemą, kuri dažnai laikoma efektyviausia pasaulyje.Pirmieji „Nasams“ į Ukrainą atvyko lapkričio mėn.

Be to, Jungtinė Karalystė pateikė keletą oro gynybos sistemų, įskaitant „Starstreak“, skirtą žemai skrendantiems orlaiviams numušti nedideliu atstumu.

Imago / Scanpix nuotr./IRIS-T
Imago / Scanpix nuotr./IRIS-T

Vokietija taip pat pateikė oro gynybos sistemų, įskaitant vidutinio nuotolio IRIS-T, kurios gali smogti artėjančioms raketoms, skriejančioms iki 20 km aukštyje.

Ilgojo nuotolio raketos

Tarp ilgojo nuotolio raketų paleidimo įrenginių, kuriuos Ukrainai atsiuntė JAV, yra reaktyvinės artilerijos sistema M142, dar vadinama „Himars“. Panašias sistemas taip pat atsiuntė kelios Europos šalys.

Manoma, kad „Himars“ buvo labai svarbios Ukrainai sėkmingai nustumiant Rusijos pajėgas į pietus, ypač lapkričio mėnesį.

M142 yra su šešiais 227 mm kalibro leidimo vamzdžių leistuvais arba viena 610 mm ATACMS raketa. Kompleksas įrengtas ant FMTV sunkvežimio platformos.

„AFP“/„Scanpix“/Taktinių raketų sistema ATACMS
„AFP“/„Scanpix“/Taktinių raketų sistema ATACMS

Labai svarbu, kad „Himars“ ir daugelio kitų sistemų veikimo nuotolis priklauso nuo naudojamos amunicijos. Manoma, kad Vakarų šalys nesuteikė amunicijos, kurios veikimo nuotolis būtų didžiausias.

Manoma, kad Ukrainai tiekiamos amunicijos veikimo nuotolis yra apie 80 km, t. y. didesnis nei Rusijos pusėje esančios sistemos „Smerch“.

Be to, „Himars“ sistemos yra daug tikslesnės už analogiškas Rusijos sistemas.

Haubicos

Australija, Kanada ir JAV buvo vienos iš šalių, siuntusių Ukrainai pažangias M777 haubicas ir šaudmenis.

Ukrainos kariuomenės nuotr./Ukrainos kariuomenė naudoja haubicas M777
Ukrainos kariuomenės nuotr./Ukrainos kariuomenė naudoja haubicas M777

M777 artilerijos pabūklų veikimo nuotolis panašus į Rusijos haubicų „Giatsint-B“ ir daug ilgesnis nei D-30.

Prieštankiniai ginklai

Ukrainai taip pat buvo pristatyta tūkstančiai prieštankinių raketų „Nlaw“ (dar žinomų kaip MBT LAW arba RB 57), skirtų sunaikinti tankus vienu šūviu.

Manoma, kad šie ginklai buvo ypač svarbūs stabdant Rusijos pajėgų veržimąsi į Kyjivą praėjus kelioms valandoms ir dienoms po invazijos.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vienkartiniai prieštankiniai granatsvaidžiai M72 LAW
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vienkartiniai prieštankiniai granatsvaidžiai M72 LAW

„Tai buvo absoliučiai lemiamas veiksnys, padedantis pralaimėti Rusijos antžeminėms pajėgoms ankstyvaisiais karo etapais“, – teigė Karališkojo Jungtinių tarnybų instituto atstovas Justinas Bronkas.

Dronai

Iki šiol konflikte daug dėmesio buvo skiriama bepiločiams lėktuvams, kurių daugelis buvo naudojami stebėjimui, taikinių nukreipimui ir sunkiojo transporto operacijoms.

Pastaraisiais mėnesiais Turkija pardavė Ukrainai ginkluotų bepiločių orlaivių „Bayraktar TB2“, o Turkijos sistemos gamintojas padovanojo bepiločių orlaivių minios finansavimo operacijoms Ukrainai paremti.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Ukrainos kariai su bepiločiu orlaiviu „Bayraktar TB2“
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Ukrainos kariai su bepiločiu orlaiviu „Bayraktar TB2“

Analitikai teigia, kad „Bayraktar TB2“ buvo itin veiksmingi, nes skraidė maždaug 7600 m aukštyje, o po to nusileido ir atakavo Rusijos taikinius lazeriu valdomomis bombomis.

Manoma, kad jie sunaikino sraigtasparnius, karinius laivus ir raketų sistemas.

Jie taip pat buvo naudojami siekiant nustatyti tikslias Rusijos pozicijų vietas artilerijos smūgiams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius