-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Už Saulės sistemos ribų skriejantis „Voyager 1“ zondas ėmė siųsti netikslius duomenis

Praėjus 45 metams po paleidimo NASA zondas „Voyager 1“ vis dar tęsia kelionę už mūsų Saulės sistemos ribų. Tačiau pastaruoju metu zondo siunčiami duomenys nustebino mokslininkus.
Palydovas
Palydovas / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 NASA Kosmosas

Trečiadienį NASA pranešė, kad nors zondas vis dar veikia tinkamai, jo padėties nustatymo ir kontrolės sistemos (AACS) rodmenys neatrodo atitinkantys erdvėlaivio judesių ir orientacijos, o tai leidžia manyti, kad aparatas supainiojo savo vietą kosmose.

AACS yra būtina tam, kad „Voyager 1“ galėtų siųsti NASA duomenis apie jį supančią tarpžvaigždinę aplinką – dėl to erdvėlaivio aparato antena nukreipta tiesiai į mūsų planetą, rašo „Business Insider“.

Tiesa, NASA Reaktyvinių variklių laboratorijos „Voyager 1“ ir „Voyager 2“ projekto vadovė Suzanne Dodd teigė, kad dabartiniame misijos etape ši problema atrodo ganėtinai įprasta.

„Abu erdvėlaiviai yra beveik 45 metų senumo, o tai gerokai viršija pirminius misijos lūkesčius“, – sakė ji.

NASA duomenimis „Voyager 1“ dvynys „Voyager 2“ elgiasi normaliai.

1977 m. paleistas tyrinėti išorinių mūsų Saulės sistemos planetų, „Voyager 1“ veikia gerokai ilgiau, nei tikėtasi, ir toliau siunčia informaciją apie savo keliones į Žemę. Šis novatoriškas aparatas paliko mūsų Saulės sistemą ir 2012 m. įžengė į tarpžvaigždinę erdvę.

123RF.com nuotr./Kosminio zondo „Voyager“ zondo modelis
123RF.com nuotr./Kosminio zondo „Voyager“ zondo modelis

Šiuo metu jis yra už 14,5 mlrd. mylių nuo Žemės ir yra tolimiausias žmogaus sukurtas objektas kosmose. Iki dabartinės „Voyager 1“ tarpžvaigždinės vietos šviesa keliauja 20 valandų ir 33 minutes, todėl žinutė į abi puses tarp kosmoso agentūros ir „Voyager“ trunka dvi dienas.

NASA teigė, kad iš to, ką gali pasakyti inžinieriai, „Voyager 1“ AACS siunčia atsitiktinai sugeneruotus duomenis, kurie „neatspindi to, kas iš tikrųjų vyksta erdvėlaivyje“.

Tačiau net jei sistemos duomenys rodo ką kita, panašu, kad erdvėlaivio antena yra tinkamai sureguliuota – ji priima ir vykdo NASA komandas bei siunčia duomenis į Žemę.

„Kol problemos pobūdis nėra geriau suprastas, komanda negali numatyti, ar tai gali turėti įtakos tam, kiek laiko erdvėlaivis galės rinkti ir perduoti mokslinius duomenis“, – sakė NASA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius