-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Užmiršimas – visai ne klaida? Nauja teorija tvirtina, kad tai naudinga smegenų gudrybė

Remiantis nauja tyrėjų iš Airijos teorija, užmarštis naudinga organizmui, nes tada jis gali situaciją įvertinti naujai ir susidaryti geresnį aplinkos vaizdą. Smegenys prisiminimus vis viena saugo, tiesiog neleidžia jų pasiekti.
Atminties lavinimas
Atminties lavinimas / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Smegenys Atmintis

Trinty koledžo mokslininkai pristatė teoriją, kurioje užmiršimas gali būti ne klaida, o funkcinė smegenų savybė, padedanti joms dinamiškai sąveikauti su aplinka. Todėl kai kurių dalykų pamiršimas – naudingas ir padeda žmogui elgtis lanksčiau ir priimti optimalesnius sprendimus, rašoma koledžo svetainėje.

Pagal šią teoriją, jei prisiminimai gauti aplinkybėmis, nelabai atitinkančiomis dabartinę aplinką, juos pamiršti naudinga ir žmogus galės pagerinti savo padėtį. Kitaip tariant, galės gauti naujas „instrukcijas“ gyvenimui naujomis aplinkybėmis.

Tyrėjai iš ankstesnių tyrimų žinojo, kad nors užmiršimas vyksta dėl informacijos praradimo, kai kada tai galima paaiškinti atsiminimų pasiekiamumo pasikeitimu, o ne jų praradimu. Autoriai iškėlė mintį, kad tai vyksta dėl atsiminimus saugančių neuronų rinkinius, vadinamas „engramos ląsteles“, perjungiančios smegenų ryšių grandinės pertvarkymo.

„Kadangi užmiršimo greitį veikia aplinkos sąlygos, spėjame, kad užmiršimas iš tiesų yra mokymosi forma, kai atminties prieinamumas kinta, priklausomai nuo aplinkos ir jos prognozuojamumo“, — paaiškino darbo bendraautorius Paulas Franklandas.

Ši teorija gali sukurti naujas Alzheimerio ligos ir kitų demencijų, kurioms būdingas laipsniškas atminties praradimas, gydymo galimybes. Darbo autoriai mano, kad natūralus užmiršimas yra apgręžiamas procesas, todėl reikia ieškoti būdų šį procesą valdyti.

Pažymėtina, kad anksčiau mokslininkai jau pademonstravo, kad norėdamos ką nors pamiršti, smegenys turi gerokai labiau stengtis, nei įsimindamos naują informaciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius