Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ventiliatorius už 180 eurų? Gal karštis į galvą trenkė?

Atsiverskite bet kurią internetinę elektronikos prekių parduotuvę ir paieškokite ventiliatoriaus. Rezultatų rasite mažų mažiausiai kelias dešimtis – nuo kainuojančių vos kelis eurus iki tikrų dizaino ir technologijų šedevrų už porą šimtų eurų. Bet ar yra prasmė už vėją mokėti šimtais eurų?
„Xiaomi SmartMi Standing Fan 2S“ išmanusis ventiliatorius
„Xiaomi SmartMi Standing Fan 2S“ išmanusis ventiliatorius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Bandžiau tuo įsitikinti pats, bandydamas ventiliatorių „Xiaomi SmartMi Standing Fan 2S“ už 180 eurų. Šalia – palyginimui – jau senstelėjęs, užmiršto pavadinimo, biudžetinis ventiliatorius, kainavęs porą dešimčių eurų, prieš keletą metų bemaž impulsyviai paimtas nuo kažkokio prekybos centro lentynos kai eilinį kartą tirpino karščiai.

Taigi, pradžiai pakuočių palyginimas. Jei atmintis neapgauna, pigiojo ventiliatoriaus detalės buvo supakuotos į celofaninius maišelius ir suverstos į dėžę. Svarbu, kad pilnas komplektas būtų. O jei ir nebus – grįši į tą patį prekybos centrą su čekiu ir pasikeisi. „Xiaomi“ ventiliatoriaus kiekviena detalė tvirtai įtaisyta į kartoninius gniaužtus – galima dėžę vartyti kaip tik fantazija leidžia, o net nebarkštelės. Štai nuo ko prasideda dėmesys detalėms.

Surinkimo kokybė... Na čia net lyginti nelabai yra ką. Faktas, kad ir vienas, ir kitas ventiliatorius yra Kinijos meistrų rankų darbas, tačiau vienas meistras, panašu, buvo girtas arba plastiką liejo savo kieme, o vamzdžius nukosėjo nuo kaimyno skalbinių džiovyklės. O kitas ne tik kad viską darė su kokybiška įranga, bet dar ir turėjo griežtų kokybės kontrolierių užnugarį. Na, taip, gal kažkiek pagarbos „biudžetinės klasės“ kiniškų produktų gamintojams ir trūksta, bet su kiniška kokybe pačiu blogiausiu jos pavidalu yra susipažinęs bene kiekvienas lietuvis. „Xiaomi“ ventiliatorius šiuo atžvilgiu atrodo taip, lyg net arti tos blogosios Kinijos nebuvęs. Visos detalės – ganėtinai masyvios, kad būtų patvarios, bet ne tokios sunkios, kad būtų sunku atkelti nuo žemės. Jokių atsikišusių plastiko lydinio pakraščių. Jokių kreivių ar „nesueinančių“ vamzdžių.

Sumontavimo sudėtingumas. Problemų nekilo nė su vienu, nė su kitu. Abu galėtų sumontuoti ir dešimtmetis, neturintis jokių papildomų įrankių. Viskas, ko reikia, yra pakuotėje, instrukcijos aiškios.

Ryšiai. Pigusis ventiliatorius palaiko tik vieno tipo ryšį: elektros tinklas – laidas – varikliukas. Brangiojo „Xiaomi“ pavadinime žodis „Smart“ atsirado visai ne be reikalo: jis jungiamas prie „Xiaomi Home“ programėlės, kuri kai kam galbūt jau dabar yra įprasta – aš pats ją ganėtinai ilgą laiką naudoju robotui-siurbliui valdyti. Ventiliatoriaus ir siurblio sujungimas nėra sudėtingas: paspaudžiate abu ventiliatoriaus mygtukus palaikote penkias sekundes, kad įsijungtų „Bluetooth“ paieška, per telefone esančią „Xiaomi“ programėlę paieškote reikiamo įrenginio, prijungiate jį prie namų „Wi-Fi“ taško ir viskas. Na, dar ir prie elektros tinklo prijungti būtų gerai. Bet nebūtina!

Štai čia išryškėja pagrindinis šio „Xiaomi“ ventiliatoriaus privalumas: jo pagrindas yra ne tik tam, kad ventiliatorius nenukristų – jame yra ir akumuliatorius. Gamintojas žada, kad pilnai įkrautas jis propelerį sukti gali net 22 valandas. Todėl vėjelį pūsti galėsite ne tik savo kambaryje, bet ir, tarkime, išsinešę į lauko pavėsinę, kur arti elektros lizdų nėra. Tipinis biudžetinis ventiliatorius ir akumuliatorius yra sunkiai suderinami dalykai.

Valdymas. Ant paprasto ventiliatoriaus koto yra keturi mygtukai: trys pūtimo intensyvumui nustatyti ir vienas išjungti. Ant „Xiaomi“ ventiliatoriaus – du mygtukai (vienas - intensyvumui, kitas - galvos kraipymui reguliuoti), kurių po ventiliatoriaus prijungimo prie telefono tikriausiai net nebepaliesite. O štai programėlė siūlo jau nebe tris pūtimo intensyvumo lygius, bet šimtą. Be to, telefonas yra kartu ir nuotolinis pultelis – jei gulite lovoje, o ventiliatorius yra už kelių metrų, nereikės pūškuoti ir keltis. Tiesiog paimkite telefoną į rankas. Komforto lygis šokteli maždaug tiek pat, kiek šoktelėjo atsiradus televizorių nuotolinio valdymo pulteliams. O dar su telefonu galite iš anksto nustatyti, kelintą valandą ventiliatorių įjungti ir kiek laiko jį naudoti. Ir dar galite nusistatyti ventiliatoriaus galvos sukiojimo kampą – nuo visiško nejudėjimo iki 120 laipsnių, su sukiojimosi didinimu kas 30 laipsnių, kaip jau jums patiks.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Xiaomi SmartMi Standing Fan 2S“ išmanusis ventiliatorius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Xiaomi SmartMi Standing Fan 2S“ išmanusis ventiliatorius

Ir dar „Xiaomi“ siūlo „natūralaus vėjo“ režimą – pūtimą kintančiu intensyvumu, taip savotiškai imituojant vėją. Kiek ši vėjo imitacija artima teisybei – sunku pasakyti, tačiau gamintojas brošiūroje ir programėlėje dievagojasi, kad buvo analizuojamas tikras vėjas ir pagal tai sukurtas pūtimo intensyvumo keitimo algoritmas. Tik štai kyla klausimas – jeigu tas intensyvumas keičiamas iš esmės atsitiktinai, tai kam dar apskritai kažkokį tyrimą atlikinėti?

Garsas. Skirtumas vėl labai aiškus. Maksimaliu pajėgumu įsisukęs „Xiaomi“ pasiekia maždaug tokį patį garsą, kaip ir minimaliai besisukantis biudžetinis ventiliatorius. Aišku, palyginimas labai subjektyvus – „bevardžių“ ventiliatorių garsumo spektras taip pat veikiausiai nėra menkas. Bet faktas, kad „Xiaomi“ zyzimu tikrai neerzins.

Aušinantis efektas. Nepaisant visų išvardintų „Xiaomi SmartMi Standing Fan 2S“ privalumų, iš prakaito liaukų išsisunkusiems lašams visiškai neįdomu, kokia yra jį pasiekiančio vėjelio kaina – biudžetinis ventiliatorius galutinį tikslą – sumažinti kūno temperatūrą – pasiekia lygiai taip pat sėkmingai, nors gal ne taip grakščiai, gražiai ir tyliai. Išskyrus tuos atvejus, kai atsivėsinti bandote toliau nuo elektros lizdų – tuomet biudžetinis ventiliatorius bus visiškai bevertis, o „Xiaomi“ savo darbą ir toliau atliks be trūkumų.

Išvados. Iš esmės vienintelis „Xiaomi“ ventiliatoriaus trūkumas yra jo ganėtinai didelė kaina (tiesa, su nuolaidomis jis kainuoja apie 140 eurų, tačiau ir tai nėra mažai). Privalumai – surinkimo kokybė, dizainas (tą jau kiekvienas potencialus pirkėjas turės įsivertinti pats), nuotolinis valdymas ir akumuliatorius. O svarstantiems, kurį ventiliatorių pasirinkti – už 30 ar už 180 (140) eurų – teks patiems atsakyti į klausimą: kiek jiems vertas euras ir kiek – išvaizda, mobilumas bei naudojimo patogumas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius