-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniečiai pasiūlė paslaugas, kurių Lietuvoje niekam neprireikė: 3D gaminius eksportuoja visoje Europoje

„Nuo pirmosios įmonės įkūrimo dienos siekiau, kad atitiktume „europinius standartus“, – pabrėžia vilnietis Karolis Kvietkauskas (31), kurio įkurta įmonė buvo viena pirmųjų Lietuvoje, užsiimanti 3D prototipų gamyba. Nepaisant to, kad per septynerius metus požiūris į trimačio spausdinimo technologijas šalyje pasikeitė, o susidomėjimas ir paklausa nuosekliai auga, „europiniai standartai“ vis dar reikalauja įveikti tokio paties masto iššūkius.
Karolis Kvietkauskas
Karolis Kvietkauskas

„Iš vienos pusės, šalia Europos TOP 3D spausdinimo įmonių su keliais savo metalo printeriais atrodome labai mažiukai. Iš kitos pusės, didelėse įmonėse biurokratiniai procesai neretai užtrunka ilgiau nei pati gamyba, tad šioje vietoje turime kelis pranašumus, būdami lankstūs ir greiti.

Vis dėlto konkuruojame su Europos rinka – Lietuvoje ji per maža, nėra daug savo produktus kuriančių įmonių, kurioms prototipų gamyba ir yra aktualiausia“, – pasakoja bendro 15min ir „Tele2“ projekto „Kaip verslas dirba šiandien“ herojus, UAB „3D prototipai“ įkūrėjas K.Kvietkauskas, valdantis didžiausią trimačio spausdinimo centrą Lietuvoje.

Stojimo dokumentuose pažymėjo tik vieną įrašą

Polinkį į technologijas K.Kvietkauskas pajuto dar mokyklos suole. Baigęs Užupio gimnaziją, kryptingai pasirinko mechanikos inžinerijos studijas Vilniaus Gedimino technikos universitete – tapo diplomuotu inžinieriumi-vadybininku.

„Mechanika ir inžinerija domino nuo mažens, tad tiksliai žinojau, ko noriu. Tai buvo mano vienintelis pasirinkimas pildant stojimo dokumentus. Šiame universitete anglų kalba baigiau ir magistro studijas. Tiesa, teko paragauti mokslų užsienyje – metams buvau išvykęs į Vokietiją pagal „Erasmus“ studentų mainų programą. Papildomai vadybinių žinių siekiau mokydamasis ISM vadovų magistrantūros studijose“, – pasakoja K.Kvietkauskas.

Asmeninio albumo nuotr./3D prototipų gamyba
Asmeninio albumo nuotr./3D prototipų gamyba

Po apsilankymo parodoje studentas pradėjo nuosavą verslą

Keliai į Vokietiją K.Kvietkauską darkart nuvedė ir pasibaigus „Erasmus“ mainų programai. Technikos parodoje prieš septynerius metus įvyko pirmoji vilniečio pažintis su 3D spausdinimo technologija.

„Tąkart savo akimis pamačiau industrinius metalo 3D spausdintuvus. Iki tol buvau girdėjęs tik apie plastiko 3D spausdintuvus, tad metalo spausdinimas man tuomet atrodė kaip ateities technologija“, – prisimena K.Kvietkauskas.

Netrukus vilnietis žengė ir pirmuosius žingsnius nuosavame versle. Apsilankymas pažangiausių technologijų parodoje Vokietijoje paskatino dar studijų laikais kirbėjusias Karolio mintis virsti realybe. Tiksliau – įregistruoti vieną pirmųjų tokio tipo bendrovių Lietuvoje.

„Tuo metu didelio išmanyno apie verslą neturėjau, tačiau čia man labai padėjo verslininkas tėtis. Nebuvo lengva išmokti dirbti su tokia įranga. Vien bazinių įrangos gamintojo mokymų nepakako, teko daug konsultuotis bei eksperimentuoti pačiam. Tik po pusantrų metų pradėjome gebėti kokybiškai pagaminti gaminius iš pirmo karto. Iki tol reikdavo 2–5 bandymų, kad išgautume norimą kokybę. Tad versle sunkiausi buvo pirmieji dveji metai, kurių metu sprendėme du iššūkius: kaip išmokti dirbti su įranga ir kokybiškai pagaminti gaminius bei kaip atrasti klientus, kuriems būtų aktuali mūsų paslauga“, – vardija bendrovės „3D prototipai“ įkūrėjas.

Asmeninio albumo nuotr./K.Kvietkausko rankose – praėjusių metų apdovanojimas už 3D spausdinimo sprendimus
Asmeninio albumo nuotr./K.Kvietkausko rankose – praėjusių metų apdovanojimas už 3D spausdinimo sprendimus

Klientų paieškos Lietuvoje apkarto: iš 100 įmonių susidomėjo vos 2

Vilniečio K.Kvietkausko įkurta bendrovė didžiąją dalį produkcijos eksportuoja Europos rinkoje. Lietuvoje parduoda vos 15 proc. gaminių.

„Procentas kiekvieną mėnesį svyruoja, tačiau praėjusių metų eksporto vidurkis siekė 87 proc. Ieškoti klientų svetur privertė gyvenimas. Pradėjęs verslą, pasidariau prezentaciją, pagaminome gražių pavyzdžių ir per pusmetį apvažiavau 100 potencialių įmonių Lietuvoje, kurioms galimai reikėtų prototipavimo palaugų. Rezultatas nuvylė – pavyko rasti vos 2 klientus.

Tuo metu visi labai skeptiškai žiūrėjo į šią technologiją, o didžioji dalis pramonės įmonių apskritai nieko nežinojo apie pramoninio 3D spausdinimo galimybes. Dar kurį laiką bandžiau užsiimti švietėjiška veikla, tačiau pastangos nedavė norimo rezultato. Teko viską permąstyti iš esmės. Taip gimė sprendimas dairytis po užsienio rinkas“, – prisimena K.Kvietkauskas.

Per pusmetį apvažiavau 100 potencialių įmonių Lietuvoje, kurioms galimai reikėtų prototipavimo palaugų. Rezultatas nuvylė – pavyko rasti vos 2 klientus.

Užsienyje jaunas vaikinas leisdavo daugiau laiko nei namuose. Būtent tą laikotarpį vilnietis verslininkas įvardija kaip patį sunkiausią „3D prototipų“ istorijoje:

„Mano pardavimo strategija paremta ne greitais vienkartiniais pardavimais, bet ilgalaikiu artimu santykiu su klientu. Siekiau tapti technologiniu partneriu tarptautinėms įmonėms. Ir tai pasiteisino. Nebuvo lengva, tačiau sunkus darbas, kantrybė ir įgyta patirtis davė savo vaisių. Per pirmą pusmetį pavyko surasti gerų partnerių, su kuriais dirbame iki šiol.“

Dirba su žinomais prekių ženklais

Tikriausiai nebėra nė vienos valstybės Senajame žemyne, pasak K.Kvietkausko, į kurią nebūtų importuota lietuvių sukurta trimatė produkcija.

Šiuo metu pagrindinės „3D prototipų“ eksporto kryptys yra Suomija, Švedija, Nyderlandai, Prancūzija bei Lenkija. Pagrindiniai vilniečių partneriai – automobilių pramonės įmonės.

„Žinomiausi prekės ženklai, su kuriais dirbame – „Valeo“, „Michelin“, „Kongsberg“, „Viessmann“, „Scania“. Kolkas BMW detalių netiekiame, tačiau tiesiogiai dirbame su švedų super-automobilių gamintoju „Koenigsegg“. Šie automobiliai turi nemažai su 3D spausdintuvais pagamintų detalių“, – pasakoja K.Kvietkauskas.

Užsakymai – ir serijiniai, ir nuo nulio

„3D prototipų“ duris praveria įvairūs užsakovai – tie, kurie tiksliai žino, ko nori, ir dargi atsineša brėžinius, kiti tuo tarpu atsineša tik idėjas.

„Siūlome inovatyvų gamybos būdą vienetiniams prototipams bei serijiniams gaminiams. Vadinasi, klientas pas mus gali ateiti turėdamas tik idėją, kurią paverčiame realiu objektu, t. y. suprojektuojame 3D modelį, sukuriame dizainą, padarome gamybinius brėžinius, pagaminame pirminį realų objektą – prototipą. Vėliau galime pasiūlyti net ir maža-serijinę gamybą.

Prototipas yra labai svarbus kuriant naujus produktus: jis leidžia patikrinti įvairias dizaino idėjas ir, svarbiausia, eliminuoti projektavimo klaidas, dar prieš pradedant serijinę gamybą. Šiai dienai naujų produktų kūrimas neįsivaizduojamas be prototipavimo. 3D spausdinimo pagalba prototipavimas tapo greitesnis ir pigesnis procesas“, – nuosavo verslo veikimo principus dėsto projekto „Kaip verslas dirba šiandien“ herojus.

Didžiausiame 3D spausdinimo centre Lietuvoje naudojamos pažangiausios technologijos: įdiegta ERP sistema, leidžianti stebėti visus įmonės valdymo procesus kompiuteryje, naudotis pilno atsekamumo galimybėmis, analizuoti duomenis įvairiais pjūviais.

„Taip pat esame įdiegę ir dirbame pagal ISO standartus. Nuolat diegiame LEAN metodologiją“, – vardija K.Kvietkauskas.

Spausdinimo galimybes riboja tik fantazija

Per septynerius metus prototipavimo versle vilniečio vadovaujamai įmonei teko išspausdinti pačių įvairiausių dalykų. Kartais – netgi labai nestandartinių.

„Tikriausiai didžiausias emocijas darbuotojams sukėlė užsakymas iš Jungtinės Karalystės. Medicinos įrangą gaminanti kompanija užsakė makšties liejimo formeles, skirtas klinikiniams mokymams. Asmeniškai man keisčiausią gaminį spausdinome šiemet. Tai buvo varžtai. Aš visada savo klientams sakydavau: „Galime pagaminti bet ką, bet varžtų spausdinti tiesiog neapsimoka“. Ir štai likimo pokštas – metų pradžioje gavome nemažą užsakymą varžtų gamybai.

Iš esmės, galime pagaminti bet kokias detales ar prototipus. Tiesa, 3D spausdintuvai turi ribotą spausdinimo tūrį, todėl nėra pajėgūs gaminti labai didelius gaminius“, – pasakoja K.Kvietkauskas.

Aš visada savo klientams sakydavau: „Galime pagaminti bet ką, bet varžtų spausdinti tiesiog neapsimoka“. Ir štai likimo pokštas – metų pradžioje gavome nemažą užsakymą varžtų gamybai.

Pagrindinis 3D spausdinimo technologijos privalumas, anot vilniečio verslininko, yra laisvė fantazijai – ši technologija leidžia paprastai pagaminti kartais itin sudėtingų geometrinių formų objektus.

„Dalis mūsų klientų projektuoja savo gaminius žinodami, kad jie bus gaminami su 3D spausdintuvais, tad šių gaminių tiesiog neįmanoma pagaminti jokiais kitais tradiciniais gamybos metodais“, – pabrėžia projekto „Kaip verslas dirba šiandien“ herojus.

Didžiausiame spausdinimo versle Lietuvoje – 4 darbuotojai

Lietuvoje viena pirmųjų diegti ir naudoti trimačio spausdinimo inovacijas pradėjusi vilniečių komanda – vis dar nedidelė. Didžiausią darbą šiame versle atlieka kompiuteriai ir specializuota įranga.

„Kadaise turėjome 6 darbuotojus, tačiau bėgant laikui ženkliai suefektyvinome visus procesus, ir paaiškėjo, kad tuos pačius rezultatus galime pasiekti ir su dvigubai mažesne komanda. Šiemet planuojame plėtrą ir jau šią savaitę mūsų komandą papildys dar vienas darbuotojas, – užsimena K.Kvietkauskas. – Komanda nors ir nedidelė, bet šauni. Kiekvienas darbuotojas yra savo srities specialistas ir puikiai atlieka kasdieninius darbus. O jų yra nemažai. Reikėtų suprasti, kad prototipo gamyboje 3D spausdinimas yra ne vienintelis procesas.

Paprastai atliekame daug daugiau operacijų, pradedant failų ir įrangos paruošimu, tęsiant 3D spausdinimu, baigiant detalių apdirbimu po spausdinimo, surinkimu, kokybės patikra, pakavimu ir išsiuntimu.“

Lietuvą ir savo veiklą pristato tarptautinėse mugėse

Naujų „3D prototipų“ klientų paieška vyksta Vokietijos ir kitų užsienio šalių parodose, į kurias vilniečiai išsiruošia keletą kartų per metus.

„Dalyvaujame pagrindinėse technikos ir subrangos parodose visoje Europoje. Didžiausia vyksta Vokietijoje – „Hannover Messe“. Čia dalyvaujame su savo stendu, kuriame eksponuojame mūsų galimybes parodančius pavyzdžius. Natūralu, kad pasaulinė pandemija ir karantinas šiek tiek pakoregavo žaidimo taisykles.

Pastaruoju metu keliauti nebegalime, pas mus atvykti galimybių taip pat nėra. Įtariu, kad netgi atlaisvinus diržus, žmonės nebus linkę tiek daug keliauti. Alternatyvių klientų paiešką perkėlėme į virtualią erdvę“, – bendram 15min ir „Tele2“ projektui „Kaip verslas dirba šiandien“ pasakoja įmonės „3D prototipai“ įkūrėjas ir generalinis direktorius K.Kvietkauskas.

Asmeninio albumo nuotr./Inžinieriaus aistra – tenisas
Asmeninio albumo nuotr./Inžinieriaus aistra – tenisas

Tiesa, gamyboje, anot vilniečio verslininko, mažai kas pasikeitė – apsauginės priemonės gamykloje Vilniuje šiaip ar taip privalomos, galimybė dirbti iš namų taip pat būdavo suteikiama:

„Respiratoriai, akiniai ir pirštinės pas mus privalomos jau penkerius metus kiekvieną dieną. Būdavo suteikiama ir galimybė rinktis – tądien dirbti iš namų ar važiuoti į biurą. Tapo šiek tiek keblu įsigyti apsauginių priemonių, 2–3 kartus pakilo jų kainos, palyginus su prieškarantininėmis. Teko atidėti didesnius investicinius projektus. Užsakymų srautas sumažėjo apie 20 proc., tačiau dabar panašu, kad viskas grįžta į savo vėžes.“

Nepaisant to, kad valstybių sienoms užsivėrus, krito darbų apimtys, pokyčiai K.Kvietkausko neišgąsdino. Vilnietis prisimena kažkada netgi buvęs pramintas „pokyčių projektų vadovu“.

„Kai, regis, darbe viskas nusistovi, sugalvoju kokį nors sprendimą, ir pradedame jį diegti. Tam ir išnaudojame sumažėjusį užsakymų srautą, laisvesniu laiku optimizuodami kasdienius gamybos procesus, bandydami juos tobulinti, pagreitinti“, – pasakoja Lietuvos spaudos pramonės ir aukštųjų technologijų apdovanojimuose ne kartą linksniuotos įmonės vadovas, kuris sako verslą kūręs per daug, per ilgai ir per sunkiai, kad kapituliuotų pirmųjų amerikietiškųjų kalnelių pamėtytas.

Daug kas manęs klausia, kur sėkmės paslaptis. Man sėkmė – kryptingo darbo rezultatas.

O koks gi „pokyčių direktoriaus“ manymu yra sėkmingas verslas?

„Daug kas manęs klausia, kur sėkmės paslaptis. Man sėkmė – kryptingo darbo rezultatas. Iš tiesų turėdamas savo verslą darbo valandų neskaičiuoji. Prisėdi pagal poreikį ir vėlyvais vakarais, ir savaitgaliais. Brėžiniai dar nesisapnuoja, tačiau iškilus sunkumams, visko pasitaiko, net ir bemiegių naktų. Susapnuoju nebent kokį genialų sprendimą: prabudęs naktį užsirašau mintį telefone, kad nepamirščiau.

Galiu drąsiai pasakyti, kad, nepaisant visko, šie septyneri metai buvo puikūs. Savo sprendimo pradėti nuosavą verslą nesigailėjau nė dienos. Nieko nekeisčiau“, – patikina projekto „Kaip verslas dirba šiandien“ herojus K.Kvietkauskas.

VIDEO: 3D prototipų gamintojas Karolis tapo „pokyčių direktoriumi“: spausdina medicininę įrangą ir krevečių kepimo formeles

UAB ,,3D prototipai“ – viena iš smulkiojo ir vidutinio verslo įmonių, kuri naudojasi „Tele2“ paslaugomis.

Bendras 15min ir „Tele2“ projektas „Kaip verslas dirba šiandien“ – prie pasikeitusių verslo Lietuvoje sąlygų ir naujų iššūkių prisitaikęs ankstesnio projekto „Kaip ten dirba“ tęsinys.

Jeigu esate nedidelės įmonės atstovas ir norite dalyvauti projekte „Kaip verslas dirba šiandien“ bei papasakoti apie savo veiklą plačiai 15min auditorijai, rašykite mums el. paštu kaiptendirba@15min.lt.

Galbūt jūs būsite tie laimingieji, į kurių darbų sūkurį ners 15min filmavimo komanda.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius