Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Visi parodė, ką moka, o dabar „OnePlus 7T“ rodo, kaip reikia

Pagrindiniai išmaniųjų telefonų rinkos žaidėjai savo sunkiosios artilerijos salves jau paleido: susipažinome su „Galaxy Note 10“ serija, kurios atstovų galite rasti kiekvienoje telefonų prekybos vietoje, išvydome naujuosius „iPhone 11“, kuriuos jau tuoj tuoj galėsime ir pamaigyti, leidome seiles žiūrėdami į „Mate 30“ telefonus, kurių pasirodymo Lietuvoje planai dar nedetalizuojami. Atėjo laikas ir dar vienam vis didėjančios svarbos mobiliųjų įrenginių rinkos žaidėjui – „OnePlus“.
„OnePlus 7T“ išmanusis telefonas
„OnePlus 7T“ išmanusis telefonas / V.Neverausko/15min nuotr.

Jau tradicija tapo šios Kinijos įmonės gaminių pristatymo ritmas: pavasarį – naujas telefonas su nauju numeriu, rudenį – atnaujinta versija su tuo pačiu numeriu ir raidele T. Rudeniniai atnaujinimai dažnokai būna ne itin radikalūs – panašiai, kai tais kartais, kuomet „Apple“ prie savo telefonų prikabina raidę S. Bet šį kartą viskas kitaip.

Pradėkime nuo to, kad rudeninis „OnePlus“ telefonų pristatymo grafikas šiemet yra šiek tiek komplikuotas. Įmonė atskyrė „OnePlus 7T“ ir tik šį pavasarį pirmą kartą pristatyto pagerinto modelio įpėdinio „OnePlus 7T Pro“ pristatymus. Pirmas viešas „ne Pro“ modelio pasirodymas įvyko visai neseniai. Indijoje. Antrasis – „7T Pro“ – bus pristatytas spalio 10 dieną. Europoje. Tada ir tikslias kainas sužinosime.

Pirmosios pristatymo vietos pasirinkimas, beje, irgi ganėtinai neįprastas sprendimas: mažiau stebintų, jeigu Kinijos gamintojas pasirinktų pristatinėti savo įrenginį Kinijoje arba Europoje, bet Indijos pasirinkimas turi labai svarbią priežastį. Indijoje – antroje pagal gyventojų skaičių pasaulio valstybėje – „OnePlus“ yra dominuojantis telefonų gamintojas brangesnių nei 500 eurų vertės aparatų klasėje. Kitaip tariant, indai nusprendė, kad „OnePlus“ yra geriausi flagmanų klasės telefonai (o kitokios klasės įrenginių ši Kinijos įmonė tiesiog negamina ir neketina gaminti).

Ir jeigu pavasarį visas gamintojų (ir žurnalistų) dėmesys buvo sutelktas į „OnePlus 7 Pro“ aparatą, tai rudens „herojus“ bus būtent šis, truputėlį paprastesnis telefonas. Ir tas truputėlis bus labai jau nedidelis: gamintojai užpildė spragas ir dabar „7T“ modelis yra galbūt netgi geresnis už „7 Pro“.

Čia vėl reikia atkreipti dėmesį į nelabai standartinę gamintojų filosofiją. Kelis pastaruosius metus pagrindinis išmaniųjų telefonų rinkos milžinų susidomėjimo objektas buvo fotokameros galimybės. Į šį frontą metama viskas. Apskritai, kai dizainas neišvengiamai yra ta pati plyta su minimaliais skirtumais, juk nelabai kuo tepakonkuruosi, tiesa?

Netiesa. Bemaž nuo savo pirmųjų modelių „OnePlus“ akcentavo tai, jog jų telefonai yra greičiausi (ir, žinoma, pigiausi iš flagmanų, bet apie tai kiek vėliau). Ir kelis metus iš eilės tą patvirtindavo įvairiausi sintetiniai telefonų našumo testai. Keista, bet kiti telefonai – net su beveik tokiais pačiais vidiniais komponentais – rodė gerokai prastesnius spartos rezultatus.

Tiesa, šį kozirį iš „OnePlus“ rankų išmušė internete pasirodžiusios publikacijos, jog šios įmonės telefonai, atpažinę, jog paleidžiama našumo matavimo problema, dirbtinai trumpam „užturbina“ visus komponentus. Kitaip tariant, lenktynėse „vartoja dopingą“. Lyg ir būtų skandalas, jei to nedarytų visi.

Ekranas

Tad nuo šio pavasario kinai puikuojasi nauju koziriu. 90 Hz dažnio „Fluid AMOLED“ ekranu. Tokiu, kuris buvo sukurtas kartu su „Samsung“ ir gaminamas pastarųjų. Keista, bet korėjiečiai šio ekrano nededa į savo „Note“ ir S serijos flagmanus – galbūt koją kiša patentiniai klausimai. Na, bet ir šiaip „Samsung“ telefonų ekranais skųstis būtų tiesiog begėdiška.

Tai štai: pavasarį šie 90 Hz dažnio ekranai buvo turbūt pagrindinė priežastis pirkti ne paprastą, o „Pro“ telefoną. O su 7T modelio pasirodymu šis skirtumas išnyksta – ir naujajame telefone bus toks pats didesnio dažnio ir sklandžiau judesius atvaizduojantis ekranas. Beje, tokiu dažniu jis veikia ne visada, o tik pagrindinėje operacinės sistemos sąsajoje ir socialiniuose tinkluose. Atrodytų, kad didesnis dažnis turėtų būti idealiai tinkamas žaidimams, tačiau čia jau yra „Android“ sistemos apribojimas: kadangi absoliuti dauguma šios sistemos telefonų yra su 60 Hz dažnio ekranais, būtent toks ir yra griežtas vaizdo atnaujinimo dažnio ribojimas. O „OnePlus“ atstovai viliasi, kad ilgainiui žaidimų kūrėjai supras, jog galima kurti ir geresniems ekranams. Beje, panašiai ribojamas ir vaizdo įrašų, taip pat „Youtube“ bei „Netflix“ vaizdo atnaujinimo dažnis. Tad ir čia privalumo nepastebėsite. Bet juk vis vien daugiau laiko praleidžiate feisbukuose, instagramuose ir reddituose?

Čia laikas pridėti ir pastabą: ekranų dažnis susilygino, tačiau naujojo telefono ekrano raiška yra šiek tiek mažesnė nei pavasarinio „superflagmano“: jei „7 Pro“ buvo su 3120x1440 taškų raiška, tai 7T – su 2400 x 1080 taškų. Bet ar tai pastebima plika akimi? Interneto ekspertai sako, kad vis dar taip, bet fiziologinės akies raiškos ribos jau tikrai ne už kalnų, tad ir skirtumas tikriausiai nėra toks, kad dėl jo būtų verta mėtytis šimtais eurų už brangesnį aparatą.

Ir tikriausiai bus įdomu sužinoti tai, kad Estijos žurnalistai atliko eksperimentą: tikrino paprastų, atsitiktinių žmonių gebėjimą atskirti taškų tankį ekrane ir skleistinės atnaujinimo dažnį. Tai štai kuris ekranas yra su mažesniais, tankesniais taškais žmonės nelabai sugebėdavo atskirti. O skirtumą tarp 60 ir 90 Hz be klaidų nurodydavo beveik kiekvienas.

Tarsi to būtų maža, „OnePlus 7T“ ekranas turi ir kitų gerų savybių. Tarkime, HDR10+ palaikymas generuoja fantastiškas spalvas. 20:9 kraštinių santykis yra beveik idealiai tinkamas platiesiems ekranams skirtų filmų peržiūrai (čia jau muštis į krūtinę ir savo pranašumus turėtų rodyti „Sony“, pasiūlę įrenginius su tuo tikruoju kino salių 21:9 kraštinių santykiu). O ar matėte tokį telefono ekraną, kurio maksimalus šviesumas viršytų 1000 nitų? Jei telefonas būtų atsparesnis kaitrai, jame viskas ryškiai matytųsi netgi vaikštinėjantis Saulės paviršiumi. Juokaujame, žinoma – į Saulė skristi per karšta ne tik telefonui, bet ir žmonėms. Na, nebent gal naktį?

Manote, tai jau visos pagyros ekranui? Ne, ne visai. Dar yra specialus mėlynos spalvos filtras, kuris blokuoja 40 proc. mėlynos šviesos. O tyrimus atlikę medikai byloja: kas prieš miegą žiūri į mėlynus ekranus, to akys ryte bus raudonos. Ir miegas būna prastas.

O žaidimų mėgėjams neabejotinai patiks tai, kad šio modelio ekranas yra plokščias, be užlenktų šonų, į kuriuos kartais išgrūdamos labai svarbios kai kurių žaidimų valdymo detalės. Taip, suvokimas, jog „ekranas užlenktais kraštais yra prabanga“ dėl kažkokios sunkiai suprantamos priežasties šiais laikais labai smarkiai įsigalėjo, bet daugeliu atveju lenktas ekranas yra tiesiog bergždžias gamintojo išteklių švaistymas, kuris ne tik kad neduoda jokios naudos vartotojui, bet ir kenkia įrenginio naudojimo patirčiai.

Dizainas

Tie, kas išmaniaisiais telefonais domėjosi dar tais laikais, kai „Nokia“ buvo tikra, gyva, neišdraskyta „Microsoft“ ir į savo telefonus diegdavo „Windows Phone“ operacinę sistemą, tikriausiai prisimena patį geriausią šios įmonės saulėlydžio įrenginį – „Nokia Lumia 1020“. Tai štai: panašu, kad keletą to telefono genų paveldėjo ir „OnePlus 7T“. Pažiūrėjus į nugarėlę – abejonių jokių: toks pats apvalus iškilimas, ir labai panašaus dydžio, ir toje pačioje vietoje. Na, gal tik lęšių daugiau, nei buvo įprasta tais laikais, kai „Nokia“ telefonus dar gamino ne HMD.

Ir „odos“ spalva visai kita, nei kad dizaineriai sugebėdavo sugalvoti 2013 metais.

V.Neverausko/15min nuotr./„OnePlus 7T“ išmanusis telefonas
V.Neverausko/15min nuotr./„OnePlus 7T“ išmanusis telefonas

Apskritai – telefonų nugarėlių spalvos yra ta išmaniųjų telefonų mados sritis, kurioje absoliučiai dominuoja Kinijos bendrovės. Baigėsi tie laikai, kai telefonai buvo tik juodi ir balti. Na, kartais dar rėkiančios raudonos spalvos aparatai, kurie buvo reklamuojami kaip „mados pareiškimai, skirti tik patiems drąsiausiems“ ar vienas-kitas protarpiais išlendantis eksperimentas. Tai štai: kinai parodė, kad laikas baigti su tuo vienuolišku spalvų deriniu. Jie parodė ir saulėlydžius, ir šiaurės pašvaistes, ir koralus. Ir ne viena spalva, o visa spalvų palete ant to paties telefono. Būtent kinai kuria vieną už kitus drąsesnius spalvinius nugarėlių variantus – ir galimybių atsivėrė tiek, kad tos pačios spalvos nei kitais, nei dar kitais metais niekas net nenaudoja – galima prisigalvoti ko nors naujo. Ir spalvomis, ir raštais.

Tai štai: „OnePlus“ šiame drąsuolių būryje atrodo netgi labai drovūs ir kuklūs. Naujųjų 7T telefonų nugarėlės bus „tik“ vientisos sidabrinės ir dvispalvės mėlynos (pereinančios iš šviesesnės į tamsesnė) spalvos. Konservatyvu? Ne visai. Reikalus smarkiai pagerina tai, kad stiklas, iš kurio pagaminta įrenginio nugarėlė, yra pusiau matinė, su gylio efektu – tarsi spalvotas paviršius būtų po matiniu ledo sluoksneliu. Atrodo labai gražiai. Ir tuo pačiu solidžiai – nebus gėda nei prieš draugus mokykloje pasirodyti, nei į verslo susitikimą atsinešti.

Beje, apie stiklo nugarėlę: tai yra dar vienas dizaino elementas, kurį gamintojai labai mėgsta įpiršti „prabangiems“ telefonams. Net ir tuo atveju, kai telefone nesiūloma belaidė įkrovimo technologija – kaip ir yra „OnePlus“ telefonų atveju. Tad čia jau gamintoją galima kritikuoti: tuščiai vaikantis kažkokių išsigalvotų estetikos normų vartotojui parduodamas telefonas ne su vienu, o su dviem dūžtančiais paviršiais. Nežinau kaip jums, bet man atrodo, kad nugarėlė su apibraižyta metaline nugarėle atrodo nepalyginamai gražiau už nugarėlę iš sutrupėjusio stiklo.

Kamera

Nors kamera nėra pagrindinis „OnePlus“ arkliukas, bet Achilo kulnu jos pavadinti jokiu būdu negalima. Štai pavasarį pristatytas „OnePlus 7 Pro“ skaitmeninės fotografijos profesionalų vertintojų „DxOMark“ buvo įvertintas 111 taškų – tik per plauką mažiau nei tuometiniai lyderiai. Atsidūrė penktoje reitingo vietoje – aukščiau už tuomet geriausiai fotografavusį „iPhone“ aparatą.

V.Neverausko/15min nuotr./„OnePlus 7T“ išmanusis telefonas
V.Neverausko/15min nuotr./„OnePlus 7T“ išmanusis telefonas

Na, žinoma, čia galima kelti klausimų dėl „DxOMark“ svetainės reputacijos ir patikimumo. Bet objektyvesnį palyginimą visuomet galite padaryti patys, pasinaudoję „GSMArena“ nuotraukų lyginimo įrankiu.

Įvertinus tai, kad pusmetis yra pakankamas laikotarpis padaryti bent šiokią tokią pažangą fotografijų tobulinimo srityje, iš naujojo Indijoje pristatyto telefono galima tikėtis mažų mažiausiai tokios pačios kokybės, kaip pavasariniame „Pro“ telefone. Platesnio nuotraukų įvertinimo galima tikėtis iš šio įrenginio apžvalgos, po kelių savaičių šio „žvėriuko jaukinimosi“.

Mėgstantiems technines detales: pagrindinis šio telefono fotoobjektyvas yra su f/1.6 diafragma ir 48 MP raiškos jutikliu bei optiniu vaizdo stabilizavimu. Ultraplataus lauko lęšis geba aprėpti 117 laipsnių kampo lauką, jo jutiklio raiška yra 16 MP. Telefoto objektyvas su f/2,2 diafragma komplektuojamas su 12 MP raiškos jutikliu ir gali optiškai priartinti vaizdą du kartus.

Ir nors galima drąsiai teigti, kad „OnePlus“ nieko kardinaliai naujo skaitmeninėje fotografijoje neišradinėja, tačiau lyderių sugalvotas visai smagias fotografines gudrybes taip pat sugeba atkartoti. Jau minėtasis 2x optinis artinimas yra. Mėgstate makro fotografijas? Prašome, iš 2,5 cm atstumo. Mėgstate fotografuoti tamsoje? Ne problema. Na, nuo vieno gamintojo gal atsilikimas ir jausis, bet nuo kitų – tikrai ne. Išvykoje pamatėte ką nors gražaus, kas netelpa į kadrą? Jums pasitarnaus plataus lauko kamera.

Viduriai

Sąrašas įrenginių, kuriuose jau būtų montuojami pati naujausia ir karščiausia „Qualcomm“ platforma „Snapdragon 855+“, yra labai trumpas – kol kas tai yra išskirtinis klubas, į kurį patenka tik keturi telefonai (labai išskirtinai žaidėjams skirti „Asus“ bei „Xiaomi“ įrenginiai bei į platesnę visuomenę nutaikyti ZTE ir „Meizu“ aparatai). Penktasis šio klubo narys bus „OnePlus 7T“ (nors, žinoma, iki žiemos pradžios šio klubo narių sąrašas gerokai papilnės).

Ši „elitinė“ platforma oficialiai yra 15 proc. našesnė žaidimuose ir geba 4G tinkluose perdavinėti duomenis didesne nei gigabito per sekundę sparta (čia, žinoma, labiau teoriniai skaičiai – realybėje mobiliojo interneto spartos lubos įtaisytos gerokai žemiau ir tikrai ne dėl kokių nors telefonų trūkumų).

Telefono atrakinimo būdai jau nieko nebenustebins – galite rinktis iš ekrane įtaisyto optinio pirštų atspaudų jutiklio, veido atpažinimo algoritmo ir labiau tradicinių atrakinimo metodų, tokių, kaip PIN kodas.

Vienas dalykas, kurį turėtų savo delnais išbandyti kiekvienas, svarstantis įsigyti šį telefoną – jo vibratorių veikimas, ypač žaidžiant žaidimus: gamintojas tikina, kad vibracijas sukeliantys varikliukai yra galingesni ir telefone sumontuoti taip, kad sudarytų X raidės konfigūraciją, dėl to jų sukuriami judesiai yra natūralesni, tikslesni ir teikiantys daugiau malonumo. Žaidėjams.

„OnePlus“ buvo vieni pirmųjų telefonų gamintojų, pasiūliusių itin greito akumuliatoriaus įkrovimo technologijas. Jų tobulinimas iki šiol nenutraukiamas ir oficialiai giriamasi, kad 3800 mAh akumuliatorių nuo 0 iki 70 procentų galima įkrauti per pusvalandį. Tiesa, vėliau reikalai sulėtėja: iki 100 procentų teks laukti dar antra tiek. Bet juk svarbiausiai yra kuo greičiau nutolti nuo stresą keliančios vienženklio akumuliatoriaus įkrovimo ribos – o tą šis telefonas darys labai jau smagiai.

Telefone bus 8 GB darbinės atminties ir 128 GB nuolatinės atminties.

Programinė įranga

Bandžiusieji ankstesnius „OnePlus“ įrenginių modelius žino, kad ši bendrovė vysto minimaliai modifikuotą „Android“ sistemos apvalkalą, kuris vadinamas „OxygenOS“. Naujieji įrenginiai bus jau su „OxygenOS 10.0“ sąsajos versija. Savaime suprantama, tai reiškia, kad ir operacinė sistema „Android“ šiame telefone bus jau 10 versijos. Beje, gamintojo atstovai didžiuojasi, kad tai bus pirmas įrenginys Europoje, kuriame „Android 10“ sistema bus ir ką tik iš pakuotės išimtame naujame telefone.

Apskritai „OnePlus“ prekės ženklas turėtų patikti „Android“ (ypač – grynosios, nepatobulintos sistemos versijos) gerbėjams – maža to, kad „Oxygen OS“ modifikacijos yra minimalios, tai dar ir atnaujintos sistemos versijos šio gamintojo telefonams pasiūlomos itin greitai – bene greičiausiai tarp visų „Android“ įrenginių gamintojų.

Kaina

Pirmieji „OnePlus“ modeliai, kuriuos 2014 metais buvo įmanoma įsigyti „tik su kvietimu“ (ir tokia taktika susilaukė milžiniško pasisekimo) dėl savo neįtikėtinos kainos už fantastiškas charakteristikas buvo praminti flagmanų žudikais: nuo analogiškų charakteristikų „Samsung“ telefonų šių įrenginių kaina skyrėsi ne procentais, o kartais.

Tiesa, geri dalykai ilgai netrunka ir dabar jau „OnePlus“ telefonai flagmanų žudikais vargu ar galėtų būti vadinami – ir netgi įmonės atstovai tokios etiketės nebenorėtų. Mat šiandien jau didžiuojamasi tuo, kad tai yra flagmanai. Visiškai pilnaverčiai, galintys be jokių kompleksų stoti į ringą prieš geriausius „Huawei“, „Samsung“ ar „Google Pixel“ telefonus.

Per penkerius metus šių telefonų kaina išaugo, bet vis dar labai stipriai atsilieka nuo konkurentų. Ir nors kol kas šių įrenginių kaina Europos rinkai nėra skelbiama viešai, galima prognozuoti, kad ji bus apie 630 eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius