Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

VU fondui – milijonas eurų iš Ateities biomedicinos fondo chronoepigenomikos tyrimams

Vilniaus universiteto (VU) fondas pasirašė 1 mln. Eur vertės paramos sutartį su Ateities biomedicinos fondu. Šios lėšos skiriamos chronoepigenomikos programai, vykdomai VU Gyvybės mokslų centro (GMC) Biotechnologijos institute. Chronoepigenomika yra nauja biomedicininių tyrimų sritis, siekianti suprasti bendruosius organizmo vystymosi, senėjimo ir ligų atsiradimo dėsningumus, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Vilniaus universiteto Astronomijos observatorijos bokštas
Vilniaus universiteto Astronomijos observatorijos bokštas / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

Lietuvoje vystyti chronoepigenomiką pasiūlė Toronto universiteto mokslininkas, vienas iš epigenominių žmogaus ligų tyrimų pradininkų pasaulyje, prof. Artūras Petronis. Mokslininkas vadovauja naujai sukurtai chronoepigenomikos programai Vilniaus universitete.

„Chronoepigenomikos esmė yra molekuliniai „laikrodžiai“, kurie reguliuoja ir koordinuoja šimtus įvairiausių pokyčių, vykstančių kiekvienoje organizmo ląstelėje. Jeigu tokios biologinės laiko skaičiuoklės išsiderina – pradeda vėluoti, skubėti ar išvis sustoja, sutrinka organizmo vystymosi procesai, paspartėja senėjimas ar ištinka liga. „Laikrodiniai“ ligos žymenys gali atverti naujas perspektyvas dažnų ir sunkių žmogaus ligų, tokių kaip vėžio, diabeto ar aterosklerozės, ankstyvajai diagnostikai, gydymui ir profilaktikai“, – sako prof. A.Petronis.

Anot Ateities biomedicinos fondo įkūrėjo, biotechnologijos Lietuvoje pradininko prof. Arvydo Janulaičio, progresas medicinoje yra pagrįstas fundamentaliaisiais molekulines biologijos atradimais, su kuriais ateina vis gilesnis supratimas, kad kiekvienas žmogus yra unikalus ne tik charakteriu ar gyvenimišku patyrimu, bet ir savo genetine, epigenetine ir visa kita biologine individualybe.

„Visa tai daro įtaką, kas ir kokia liga susirgs ir kokie bus tokios ligos ypatumai. Gydymas yra žymiai veiksmingesnis, kai atsižvelgiama į kiekvieno ligonio individualumą, o tai ir yra pagrindinis personalizuotos medicinos tikslas. Ateities biomedicinos fondas siekia, kad ir Lietuvoje būtų vykdomi personalizuotos medicinos tyrimai. Tikimės, kad chronoepigenomikos programa paspartins tiek fundamentaliųjų, tiek taikomųjų biomedicinos mokslų pažangą Lietuvoje ir pasaulyje“, – sako prof. A.Janulaitis.

Kaip pažymi VU fondo direktorius Justinas Noreika, tai didžiausia tikslinės paramos sutartis VU fondo veiklos istorijoje.

„Dėkojame prof. A.Janulaičiui ir Ateities biomedicinos fondui už investavimą į Lietuvos mokslo proveržį. Prof. A.Petronio tyrimų programa ženkliai prisideda prie biomedicininių mokslų vystymo Lietuvoje ir VU prestižo augimo tarptautiniame mokslo kontekste“, – įsitikinęs J.Noreika.

2022 m. įsteigtas vienintelis personalizuotos medicinos tyrimų srityje besispecializuojantis Ateities biomedicinos fondas numatęs skirti 10 mln. Eur šios srities mokslinių tyrimų finansavimui Lietuvoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius