-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žmogaus kraujyje pirmą kartą rasta mikroplastiko

Nuo Mėnulio iki Everesto viršūnės – žmonės po savęs visur palieka šiukšlių pėdsaką. Jau senai žinoma, kaip stipriai užteršta Žemė, tačiau dabar mokslininkai pirmą kartą mikroplastiko atrado ir žmogaus organizme.
Mikroplastikas paplūdimyje
Mikroplastikas paplūdimyje / 123RF.com nuotr.

Amsterdamo mokslininkai ištyrė 22 sveikų anoniminių donorų kraujo mėginius, ieškodami juose įprastų sintetinių polimerų, kurių skersmuo didesnis nei 700 nanometrų, pėdsakų.

Įsitikinus, kad nėra foninio plastiko kiekio, taikant du skirtingus dalelių cheminės sudėties ir masės nustatymo metodus 17-oje mėginių buvo aptikta kelių rūšių plastiko požymių.

Nors tikslūs deriniai skirtinguose mėginiuose skyrėsi, tarp mikroplastikų buvo polietileno tereftalatas (PET), dažniausiai naudojamas drabužių ir gėrimų butelių gamyboje, ir stireno polimerai, dažnai naudojami transporto priemonių dalyse, kilimuose bei maisto produktų pakuotėse.

Vidutiniškai kiekviename mililitre kraujo buvo išmatuota 1,6 mikrogramo plastiko medžiagos, o didžiausia koncentracija siekė kiek daugiau nei 7 mikrogramus.

Ką visa tai reiškia mūsų sveikatai ir gerovei ilguoju laikotarpiu, nėra iki galo aišku, rašo „Science Alert“.

Viena vertus, mes dar daug ko nežinome apie cheminį ir fizikinį mažų plastikinių medžiagų, įsiterpusių tarp mūsų ląstelių, poveikį. Tyrimai su gyvūnais rodo kai kuriuos rimtus, susirūpinimą keliančius padarinius, tačiau jų rezultatus interpretuoti žmonių sveikatos kontekste toli gražu nėra paprasta.

123RF.com nuotr./Mikroplastikas Lanzarotės paplūdimyje
123RF.com nuotr./Mikroplastikas Lanzarotės paplūdimyje

Nepaisant to, problema vis didėja, nes iki 2040 m. į mūsų vandenynus patenkančių plastiko atliekų kiekis turėtų padvigubėti. Kai visi išmesti batai, šakutės, duonos etiketės ir šokolado pakuotės suirs, didesnė mikroplastiko koncentracija per vandenį palaipsniui pateks ir į mūsų kraują.

Gali būti, kad tam tikru metu peržengsime ribą, kai palyginti nekenksmingi stireno ir PET pėdsakai pradės daryti nerimą keliantį poveikį mūsų ląstelių augimui. Ypač vystymosi metu.

Taip pat kyla klausimas, ar plastikas laisvai plūduriuoja kraujo plazmoje, ar jį prarijo baltieji kraujo kūneliai. Kiekvienas scenarijus turėtų įtakos tam, kaip dalelės juda ir kokias organizmo sistemas jos gali paveikti labiausiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius