Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žvilgsnis į naujausią Ukrainos ginkluotę: rasti galima ir švedų raketų, ir JAE karo mašinų

Ukrainos kariuomenė formuoja naujas mechanizuotąsias brigadas taip greitai, kaip tik gali įdarbinti, apmokyti ir aprūpinti kariais. Kartais šis procesas būna chaotiškas, nes Kyjivo vyriausybė stengiasi kovoti su jau turimomis pajėgomis ir kartu rengti naujas pajėgas kitam karo etapui, rašo „Forbes“.
Ukrainoje pagamintos raketos „Stugna-P“
Ukrainoje pagamintos raketos „Stugna-P“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

88-oji mechanizuotoji brigada gali būti naujausia Ukrainos mechanizuotoji formuotė. O jos sudėtyje – nuo Sovietų gamybos priešlėktuvinių ir prieštankinių ginklų, pagamintų septintojo dešimtmečio pradžioje, iki šiuolaikinės švediškos priešlėktuvinės gynybos raketų ir naujausių Emyratų ginkluotų karo mašinų.

88-oji mechanizuotoji brigada atsistatė 2023 m. pradžioje, pasitelkusi karius „iš įvairių Ukrainos vietovių, įvairaus amžiaus, su skirtinga gyvenimiška patirtimi“, „Telegram“ socialiniame tinkle nurodė dalinys.

Ši brigada prisijungia prie 40 kitų mechanizuotųjų brigadų, sudarančių didžiąją Ukrainos sausumos pajėgų dalį. Brigada gali turėti tris ar keturis fronto batalionus, kurių kiekviename yra keli šimtai karių ir dešimtys šarvuočių. Brigados pajėgų struktūrą paprastai papildo artilerijos, priešlėktuvinės gynybos ir inžinerijos batalionai bei kuopos.

Ukrainos pramonė nespėja kariuomenės aprūpinti naujai pagaminta ar rekonstruota sovietine technika. Vis dažniau sunkiąją ginkluotę ukrainiečiai gauna iš užsienio.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sunaikinta prieštankinė patranka MT-12 „Rapira“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sunaikinta prieštankinė patranka MT-12 „Rapira“

88-oji brigada yra šio unikalaus derinio pavyzdys. Jos kariai nešioja dar Sovietų sukurtus AK tipo automatinius ginklus, kai tuo tarpu, tarkim, transporto priemonės yra eklektiškas Rytų ir Vakarų mišinys.

Iš brigados „Telegram“ paskyros galima patvirtinti, kad ji mokosi naudoti 100 mm prieštankinį šaunamąjį pabūklą MT-12.

MT-12 yra sovietų klasika, pagaminta 1960 metais. Ukrainiečiai ne tik naudoja šį ginklą tradiciniu tiesioginio šaudymo būdu, taikydamiesi į priešo tankus, bet ir pakreipia jį aukštai, kad jis galėtų atlikti dvigubą haubicos – nors ir trumpojo nuotolio – funkciją. Ukrainos technikai atsarginius MT-12 sumontavo ant šarvuotų vilkikų MT-LB.

MT-12 nėra vienintelis 88-ojo pulko prieštankinis ginklas. Brigada taip pat turi Ukrainoje pagamintų raketų „Stugna-P“. Raketos „Stugna-P“ gali nuskrieti iki beveik 5 kilometrų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariškiai važiuoja kariniu automobiliu su priešlėktuvine patranka ZU-23-2 fronto linijoje esančiame Vuhledaro mieste,
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariškiai važiuoja kariniu automobiliu su priešlėktuvine patranka ZU-23-2 fronto linijoje esančiame Vuhledaro mieste,

88-oji mechanizuotoji brigada treniruojasi naudoti priešlėktuvinę sistemą ZU-23-2. Tai 23 mm kalibro patrankų pora, kuri sovietų kariuomenėje pradėta naudoti dar 1960 m.

Su didesniu nei 2 km nuotoliu ir rankiniais taikikliais ZU-23-2 yra vidutinio lygio priešlėktuvinė patranka.

Tiesa, brigadai nereikia ZU-23-2, kad ji apsigintų nuo oro atakų. Tam ji turi Švedijoje pagamintas artimojo nuotolio oro erdvės gynybos sistemas RBS-70. Zenitinis raketos kompleksas RBS-70 aptinka taikinį 50 km atstumu. Originali RBS-70 pradėta naudoti 1977 m., o nauji patobulinimai padidino greitį ir nuotolį bei pagerino valdymą.

Gamintojo nuotr./„Humvee“ ir JLTV
Gamintojo nuotr./„Humvee“ ir JLTV

Nėra visiškai aišku, kokiomis transporto priemonėmis važinėja 88-oji mechanizuotoji brigada. Brigada yra paskelbusi patobulintų amerikietiškų „Humvee“ ir visiškai naujų minoms atsparių šarvuočių „Panthera F9“ iš Jungtinių Arabų Emyratų nuotraukas.

Sunkvežimiai gali pervežti pėstininkus per mūšio lauką, tačiau jie yra per silpnai šarvuoti ir menkai ginkluoti tiesioginei kovai. Dauguma Ukrainos mechanizuotųjų brigadų dislokuoja sovietinio tipo tankų T-64 arba T-72 ir kovos mašinų BMP mišinį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius