-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

ESN – studentų organizacija, griaunanti sienas ir stereotipus

Tarp studentų yra gajūs stereotipai, jog lietuvaičiai yra uždari, o studentų organizacijos yra vieta jų pačių pasilinksminimams. Tačiau Lietuvoje nuo 2008 metų aktyviai veikianti „Erasmus Student Network“, atverdama duris užsienio studentams bei užsiimdama socialine veikla, paneigia visus stereotipus.
„Erasmus Student Network“ (ESN) yra tarptautinė pelno nesiekianti studentų organizacija
„Erasmus Student Network“ (ESN) yra tarptautinė pelno nesiekianti studentų organizacija / VU TVM nuotr.

Pagalba užsienio studentams

Erasmus Student Network (ESN) yra tarptautinė ne pelno siekianti studentų organizacija, veikianti 36 pasaulio šalyse. Veiklą organizacija pradėjo 1989-1990 m., Briuselyje. Lietuvoje pradėjo veikti 2002-2003 metais, galutinai įsitvirtino 2008-aisiais. Jau 10 Lietuvos aukštųjų mokyklų yra prisijungę prie organizacijos veiklos. Šiuo metu organizacija vienija apie 600 aktyvių narių mūsų šalyje. „Lietuvoje mes esame kaip mentorių sistema į mūsų šalį atvykstantiems užsienio studentams. Tampame jų vyresniaisiais „broliais“ ir „seserimis“. Jiems padedame tiek susipažinti su aukštosiomis mokyklomis, į kurias atvyksta studijuoti, apgyvendinimo, dokumentų tvarkymo klausimais, – pagrindines veiklos kryptis įvardija ESN Vilniaus universitete prezidentė Julija Garšvaitė. Taip pat organizuojame socialinius, integracijos renginius, keliones. Aprodome jiems Lietuvą, padedame susipažinti su jos kultūriniais ypatumais, tradicijomis. Taip pat jau tradicija tapo kelionė į Rusiją (Sankt Peterburgą, Maskvą)“, – pasakoja mergina.

Mentorių veiklos ypatumai

VU TVM nuotr./ESN VU prezidentė, VU TVM ketvirtakursė Julija Garavaitė.
VU TVM nuotr./ESN VU prezidentė, VU TVM ketvirtakursė Julija Garšvaitė.

Kiekviena ESN Lietuvoje sekcija (organizacijos dalis skirtingose aukštosiose mokyklose) turi savo išskirtinius renginius, kurių pagalba bando integruoti užsienio svečius į studentišką gyvenimą. Julija papasakoja, jog Šiaulių sekcijos tradicija tapo dažasvydžio turnyrai, Vilniaus Gedimino technikos universiteto komanda visuomet organizuoja futbolo čempionatą, Mykolo Romerio universitete vyksta talentų šou, o Vilniaus universiteto komanda garsėja savo organizuojamu pasimatymų renginiu, kuriame suporuoti užsienio bei Lietuvos studentai atlieka įvairias linksmas užduotis.

Savo veikloje ESN nariai vadovaujasi dviem pagrindinėmis vertybėmis – tai tolerancija ir draugiškumas. Kaip teigia Julija, ši organizacija yra vieta, kur galima susipažinti su kitų kultūrų žmonėmis ir juos reikia priimti tokius, kokie yra, su savybėmis, nebūdingomis lietuvaičiams. Tai plečia akiratį ir skatina toleranciją. Tačiau mergina pripažįsta, kad sunkumų ESN mentoriai taip pat neišvengia. „Dažniausiai su problemomis susiduriame tvarkant dokumentus migracijos tarnyboje. Taip pat sudėtinga su apgyvendinimu. Paprastai užsieniečiai tikisi geresnių bendrabučių, jais nusivilia ir ima ieškoti buto, o tą padaryti sunku ir lietuviui studentui, tad ką jau kalbėti apie svečią iš užsienio. O naujausias iššūkis mums – šiųmečiai studentai iš Azerbaidžano, kurie dar nėra sulaukę pilnametystės. Jiems turime padėti ne tik studijų klausimais, bet ir auklėti, prižiūrėti labiau“, – mintimis dalinasi J. Garšvaitė.

„Žinoma, kurioziškų situacijų mūsų veikloje pasitaiko. Kartais laukiame užsienio studento, kuris puikia anglų kalba užpildo reikalingus dokumentus, o jį pasitikę suprantame, jog greičiausiai dokumentus pildė jo draugas. Tuomet reikia pasitelkti visus įmanomus komunikacinius gebėjimus, kad susikalbėtume su angliškai ar rusiškai nebendraujančiu svečiu“, – šypsosi Julija.

Rūpi socialinė veikla

ESN nėra organizacija, besirūpinanti tik užsienio studentais, ji stengiasi būti naudingi daugybei žmonių, telkti bendruomenę. „Esame labai susitelkę į socialinę veiklą – vykdome projektą „Social Erasmus“. Visai neseniai su Vilniaus universiteto studentų atstovybe rinkome kanclerines prekes, kurias išdalinsime vaikų namams. Taip pat dirbame su „Pagalba daiktais“ fondu. Kiekvienas studentas semestro pabaigoje turi nebereikalingų daiktų, kuriuos atneša į sutartą vietą. Daiktai keliauja į „Parama daiktais“ fondą, o vėliau pasiekia tuos, kuriems jų reikia“, – apie organizacijos labdaringą veiklą pasakoja Julija Garšvaitė.

Mergina papasakoja ir apie šiuo metu vykdomą socialinį projektą „Responsible party“. „Surengėme 12 vakarėlių, kurių metu skatinome jaunimą linksmintis atsakingai. Sulaukėme daugybės susidomėjusių jaunuolių, kurie aktyviai dalyvavo mūsų organizuojamuose teminiuose vakarėliuose. Galime pasigirti, jog esame patys aktyviausi šio projekto dalyviai tarp visos Europos ESN organizacijos narių“, – džiaugiasi pašnekovė.

Taip pat organizacija drauge su Švietimo mainų paramos fondu neseniai pradėjo vykdyti projektą „Erasmus Lietuvos mokykloms“, kur šalies mokyklų mokiniai turi progą sužinoti apie tarptautinių studijų galimybes, susipažinti su studentais iš užsienio.

VU TVM nuotr./Vilniaus universiteto Tarptautinio verslo mokykloje vykusios ESN Lietuva Nacionalinės konferencijos akimirka.
VU TVM nuotr./Vilniaus universiteto Tarptautinio verslo mokykloje vykusios ESN Lietuva Nacionalinės konferencijos akimirka.

Galimybė tobulėti drauge

Paklausta apie savanoriškais pagrindais veikiančios organizacijos narių motyvaciją, Julija sako, jog tai – noras pažinti naujus žmones, kurie gali praturtinti savo šalies žmonėms būdingu požiūriu į gyvenimą, turimais gabumais, pomėgiais. Taip pat tai yra puiki proga išmokti naują kalbą. Tačiau visi privalumai atsiskleidžia tik įsiliejus į organizacijos veiklą: „tada tu pamatai, jog turi kur kas platesnių galimybių. Kai kurios veiklos yra vertos eilutės gyvenimo aprašyme, kuri vėliau imponuotų potencialiam darbdaviui, – teigia Julija. O man buvimas ESN VU organizacijos prezidente yra ne tik galimybė papildyti gyvenimo aprašymą, bet ir Vilniaus universiteto Tarptautinio verslo mokykloje gaunamas žinias pritaikyti praktikoje – jos čia itin naudingos. Nuo pirmosios dienos organizacijoje labai patobulėjau, pasikeičiau ir praturtėjau. Kai tik atėjau į ESN, buvau labai baikštus žmogutis, o dabar jau drąsiai galiu kalbėti prieš auditoriją. Patobulėjo mano anglų kalba. Susipažinau su daugybe įdomių, ambicingų žmonių, kurie motyvuoja ir mane siekti savų tikslų“, – apie narystės džiaugsmus ir galimybes entuziastingai kalba Julija. Mergina teigia neieškanti darbo, nes organizacijai tenka skirti itin daug laiko, o su mokslais pareigas ir veiklas ESN suderinti keblumų nekyla.

Organizacijos Vilniaus universitete prezidentė teigia, jog ESN nariu gali būti kiekvienas turinti noro. Tam tereikia įveikti keletą atrankos etapų. Pirmiausiai kandidatai pildo anketas, o po to yra kviečiami į pokalbį. „Tokia atranka reikalinga, nes būna žmonių, kurie yra nusiteikę rimtai dirbti, turi savų idėjų, o būna tokių, kurie nori patekti į organizaciją tik dėl papildomo taško, reikalingo pretenduojant išvykti pagal studentų mainų programas“, – sako Julija, teigdama, jog motyvuotas žmogus čia tikrai atras savo nišą. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius