Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Trūksta darbuotojų ar nėra darbo?

Darbo rinkoje pastaruoju metu įžvelgiamos dvi viena kitai prieštaraujančios problemos: įmonės teigia nerandančios tinkamų darbuotojų, o darbo biržoje registruoti bedarbių, ypač jaunimo, skaičiai rodo tinkamų jiems darbo vietų trūkumą. Kaip galima tokia situacija rinkoje? Kur ir kaip prasilenkia darbuotojų pasiūla ir paklausa bei ką galima padaryti, kad šis atotrūkis mažėtų?
Tiesioginės darbuotojų paieškos įmonės „Master Class Lietuva“ vadovė Laura Duksaitė
Tiesioginės darbuotojų paieškos įmonės „Master Class Lietuva“ vadovė Laura Duksaitė / Archyvo nuotr.

Ieško per aukštos kompetencijos žmonių

Tiesioginės darbuotojų paieškos įmonės „Master Class Lietuva“ vadovės Lauros Duksaitės teigimu, tokia situacija šiuo metu iš tiesų yra susidariusi rinkoje. Ją nulėmė kelios priežastys, pirmiausia tai, kad nemažai dabartinei darbo rinkai pagal kompetenciją tinkamos darbo jėgos – protų – dėl emigracijos yra nutekėjusi į užsienį. Antra priežastis – darbdaviai nori rasti tobulai pozicijai tinkamus darbuotojus ir nenori investuoti savo laiko ar kitų resursų trūkstamoms kompetencijoms išugdyti.

„Pastebėjome, kad nemažai įmonių ieško žmonių-orkestrų – tokių darbuotojų, kurie be papildomo mokymo galėtų iškart užimti norimą poziciją ir sėkmingai dirbtų. Šį norą šiuo metu lemia poreikis tinkamai ir operatyviai aptarnauti esamus klientus, skiriant visą laiką jiems, o ne mokantis ar mokant. Prieš krizę mokymui laiko trūko dėl didelio užsakymų kiekio, su kuriais reikėjo operatyviai susitvarkyti. Taigi laukiant tinkamo laiko mokyti darbuotojus galima jo taip ir nesulaukti“, – sako personalo atrankos specialistė L. Duksaitė.

Pasak jos, net jeigu ir randamas visus keliamus reikalavimus atitinkantis darbuotojas, neretai įmonės negali pasiūlyti jam galimybės tobulėti ar atitinkamo atlygio, todėl nesugeba jo ilgai išlaikyti. „Patarimas įmonėms būtų rinktis darbuotojus, kurie turi esmines asmenines savybes, tinkamą požiūrį ir norą tobulėti, panašios srities išsilavinimą, o trūkstamus gebėjimus išugdyti juos mokant. Patiems apmokius naujai į darbą priimtą kandidatą sudaroma didesnė tikimybė rasti lojalų darbuotoją, kuris ilgalaikėje perspektyvoje atpirks į jį investuotus resursus ir teiks įmonei naudą“, – teigia „Master Class Lietuva“ vadovė.

Ugdyti turi ir darbdavys, ir mokymo įstaiga

Dar viena galimybė sumažinti atskirtį tarp darbo rinkos pasiūlos ir paklausos, pasak personalo atrankos specialistės, yra universitetinėms įstaigoms į mokymo programas įtraukti daugiau praktinių dalykų, susitikimų su įmonių atstovais, sudaryti daugiau praktikos atlikimo įmonėse galimybių. Taip universiteto suole sėdintys potencialūs darbo rinkos žaidėjai susidarys tikresnį įspūdį apie darbo pasiūlą, darbdavių keliamus reikalavimus ir suteikiamas darbo sąlygas. Įmonių žmogiškuosius išteklius valdantys asmenys taip pat realiau suvoks potencialių darbuotojų gebėjimus ir reikiamų papildomų resursų jį apmokyti mastą.

„Absolventai vargu ar gali įgyti praktinių žinių patys, savarankiškai – to juos turi išmokyti arba būsimas darbdavys, arba mokymo įstaiga. Sveikintinas yra VU Tarptautinio verslo mokyklos (TVM) pavyzdys. Siekdami mažinti savo studentų kompetencijos atskirtį nuo tos, kurios ieško darbdaviai, jie į mokymų programą įtraukia nemažai susitikimų su verslo atstovais, sudaro geras sąlygas praktiką atlikti lyderiaujančiose įmonėse, organizuoja įvairius papildomus praktinius mokymus“, – sako L. Duksaitė. Šiuo metu VU TVM kaip tik drauge su „Master Class Lietuva“ organizuoja spalio pabaigoje vyksiančią konferenciją „Personalo atrankos spindesys ir skurdas“ žmonėms, dirbantiems darbuotojų samdos srityje ar su ja susiduriantiems.

Tikslas – dirbti pasirengę absolventai

Archyvo nuotr./VU Tarptautinio verslo mokyklos (TVM) Karjeros centro vadovė Danutė Butkienė
Archyvo nuotr./VU Tarptautinio verslo mokyklos (TVM) Karjeros centro vadovė Danutė Butkienė

VU Tarptautinio verslo mokyklos (TVM) Karjeros centro vadovė Danutė Butkienė sako, kad jų mokymo įstaiga iš tiesų imamasi daugybės priemonių, jog iš jos į darbo rinką būtų išleidžiami maksimaliai dirbti pasirengę absolventai. „Esame suinteresuoti, kad mūsų studentai gautų reikiamų teorinių žinių, turėtų galimybę įgyti reikiamos praktikos lyderiaujančiose verslo įmonėse ir įstaigose, o kartu ir asmeniškai pabendrautų su žmonėmis, su kuriais ateityje gali tekti susidurti ieškant darbo“, – sakė D. Butkienė.

Dėl to kasmet VU TVM yra organizuojamos Karjeros dienos, bent kartą per mėnesį – susitikimas ar diskusija su verslo pasaulio atstovu. Pavyzdžiui, paskaitą apie šiuolaikinio jaunimo ir darbdavių lūkesčius, darbo rinkos specifiką ir galimybes VU TVM studentams yra skaičiusi SEB banko Personalo projektų vadovė Baltijos šalims Jolita Lauciuvienė. Lietuvos bankų asociacijos prezidentas dr. Stasys Kropas supažindino studentus su Lietuvos bankų sistemos situacija apskritai. Susitikti su studentais buvo atvykęs ir „PricewaterhouseCoopers“ Lietuvos biuro vadovas Christopher‘is C. Butler‘is, kuris lietuvių kalba skaitė paskaitą apie verslo kultūros panašumus ir skirtumus Lietuvoje bei Didžiojoje Britanijoje, ir tai tik pora pavyzdžių.

„Į mokymo procesą stengiamės maksimaliai įtraukti vadovus, direktorius, savo verslą sukūrusius žmones, įmonių personalo atrankos ir vadybos specialistus ar šiaip vertingų praktinių žinių apie kurį nors verslo sektorių suteikti, studentus įkvėpti galinčius žmones. Sėkmės istorijų prašome papasakoti ir mūsų alumnų, juos kviečiame į Karjeros dienas. Mūsų absolventai taip pat yra surengę kūrybines dirbtuves esamiems TVM studentams“, – iniciatyvas vardina VU Tarptautinio verslo mokyklos Karjeros centro vadovė.

Reikia aktyviai naudotis galimybėmis

D. Butkienės teigimu, tokių susitikimų su studentais naudą mato ir prie VU TVM iniciatyvų prisidedančios įmonės. „Dauguma mūsų partnerių yra pažangios įmonės, suprantančios, kad reikia investuoti laiko tiek pritraukiant geriausius aukštųjų mokyklų absolventus, tiek suteikiant jiems praktinių žinių darbui jų įmonėje dirbti“, – pridūrė VU TVM Karjeros centro vadovė.

Jos požiūriu, studentams tereikia aktyviai naudotis suteikiamomis progomis: pasistengti gauti praktikos vietą įmonėje, kurioje norėtų dirbti ateityje, į rašto darbus įtraukti su jų interesų lauku susijusias praktines dalis, dalyvauti minėtuose universitetų ar pačių verslo įstaigų organizuojamuose susitikimuose su studentais.

„Tiesą sakant, kuo anksčiau pradedama rinkti praktika, žinoma, nesikertanti su studijomis, tuo geriau. Tai žinodami esame įkūrę „Verslumo akademiją“ jau 11–12 klasių moksleiviams, kuri šiemet prasidės lapkritį. Jos esmė tokia, kad per 6 šeštadienius moksleiviai įgyja ne tik teorinių žinių vadybos, marketingo ir verslo srityse, bet ir turi galimybę išmokti visa tai pritaikyti praktiškai, kas šiuo metu juk ir yra svarbiausia būsimam darbuotojui“, – sako D. Butkienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius