Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

10 paprastų ir ekonomiškų būdų, kaip 2023 m. savo namus paversti tvaresniais

Nuo ekologiškumo ir tvarumo jau negalime bėgti. Nuo naudojimosi turimais ištekliais, pavyzdžiui, vietos valdžios institucijų galimybėmis ir labdaros pasiūlymais, iki tam tikrų įpročių keitimo, pavyzdžiui, lentynos „pirmiausia valgyk“ sukūrimo ir mažiau namų ruošos darbų atlikimo – Rae Ritchie pateikia dešimt paprastų ir taupių būdų, kaip 2023 m. namus paversti tvaresniais, rašo portalas metro.co.uk.
Tvarumas
Tvarumas / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Tvarumas Namai

Pasinaudokite turimais ištekliais

1. Vandens tiekėjo paslaugos

Įsigykite bakelio išstūmimo įrenginį kitaip vadinamą tualeto plyta. Šis įrenginys padeda sumažinti vandens suvartojimą, nepriklausomai nuo to, ar nuomojate, ar turite nuosavą būstą.

2. Vietos valdžios institucijų galimybės

Dar kartą peržiūrėkite tuos puslapius, kuriuose prieinama informacija apie antrinių žaliavų surinkimo paslaugas – tiek iš namų kiemo, tiek netoli esančiose įmonėse. Galbūt galėsite patogiai atsikratyti nereikalingų daiktų?

3. Organizacijos

Daugelio gamtos ir aplinkosaugos labdaros organizacijų siūlomų išteklių ir veiklos dėka galite padaryti aplinką aplink savo namus ekologiškesnę už nedidelę kainą arba visai nemokamai. Kokios veikia jūsų mieste?

4. Kaimynų mainai

Frazė „internetinės bendruomenės grupės“ gali kelti asociacijas su košmariškais forumais, pilnais pranešimų, kuriuose skundžiamasi dėl blogo parkavimo ir šunų netvarkos, tačiau yra ir puikių vietinių skaitmeninių erdvių. Yra interneto svetainių ir grupių, kurios suteikia antrą, trečią ar ketvirtą gyvenimą įvairioms prekėms, leisdamos pasiūlyti tai, ko jums nebereikia, ir rasti tai, kas jums reikalinga – nuo kartoninių dėžių iki mikrobangų krosnelių.

„Fotolia“ nuotr./Mikrobangų krosnelė
„Fotolia“ nuotr./Mikrobangų krosnelė

Pakeiskite tam tikrus įpročius

5. Pagalvokite apie šildymą

Padidėjus dujų kainoms, tikriausiai jau apsvarstėte, kaip šildote namus, tačiau gali būti ir daugiau ekologiškų priemonių, kurių galite imtis.

Reikia rasti būdą, kaip protingiau naudoti energiją, – sako Markas Saitas, tvarumo platformos SaveMoneyCutCarbon.com generalinis direktorius ir įkūrėjas.

Svarbu ne tik išjungti nenaudojamus prietaisus. Galvokite ne tik apie sezoniškumą. Per žiemą orai gali labai skirtis, todėl, kai temperatūros rodiklis pakyla taip aukštai, kaip pastaruoju metu, atitinkamai pakeiskite termostatus.

6. Lentyna, kuri vadinasi, „ką valgyti pirmiausia“

Pertvarkykite šaldytuvą taip, kad jame būtų aiškiai paskirta vieta tam, ką reikia suvalgyti greičiausiai. Turite pusę indelio jogurto, kuris ilgai nebegalios? Perkelkite jį į lentyną „valgyk pirmiausia“ kaip priminimą rytdienos pusryčiams. Šaldytuve vis dar slepiasi praėjusios savaitės pomidorai? Padarykite tą patį, kad paimtumėte juos anksčiau nei šviežius, esančius produktų stalčiuje. Mažiau maisto atliekų, mažiau finansinių nuostolių.

Vida Press nuotr./Daržovės ir vaisiai šaldytuve
Vida Press nuotr./Daržovės ir vaisiai šaldytuve

7. Mažiau namų ruošos darbų

Mažiau namų ruošos darbų lygu tvaresni namai. Tiksliau, sumažinkite veiklos, kuriai reikia elektros energijos, dažnumą.

Pavyzdžiui, dažniau naudokite virtuvės grindis šluotele ir šepečiu, nei griebkitės belaidžio dulkių siurblio. Indaplovę įjunkite tik tada, kai ji pilna. Skalbkite mažiau, bet didesnius skalbinių kiekius. Pabandykite pailginti pertraukas tarp vejos pjovimo. Tai – naujametinis pažadas, kurį visi turime nemažai šansų įvykdyti.

Išbandykite paprastus pokyčius

8. Palaipsniui atsisakykite vienkartinio plastiko

Vis lengviau ir pigiau atsisakyti vienkartinių plastikinių gaminių ir pakuočių ir rinktis aplinkai draugiškesnes alternatyvas, nes dabar viskas – nuo makaronų iki skalbimo miltelių – prekybos centrų lentynose pasirodo kartoninėse dėžutėse.

Tačiau prieš pirkdami naujus, būtinai sunaudokite viską, ką jau turite. Gali būti keista ir estetiškai malonu išvalyti visus prieskonius ir iš naujo pradėti naudoti stiklinius indelius, o ne plastikinius puodelius, tačiau tai kenkia tikslui būti tvaresniems. Siekite to paties rezultato palaipsniui.

123RF.com nuotr./Plastikas
123RF.com nuotr./Plastikas

9. Pakeiskite elektros lemputes LED lemputėmis

Kai lemputė perdega, vietoj jos įdėkite LED lemputę. Markas Saitas iš svetainės SaveMoneyCutCarbon.com pataria, kad nors ne visi gali sau leisti įsirengti saulės baterijas ar nusipirkti elektromobilį, „akivaizdžiausias dalykas yra LED lemputės pakeitimas.

Jūs sunaudosite mažiau energijos vienetų, o tai reiškia, kad sutaupysite daug energijos“. Marko teigimu, tokie maži pokyčiai yra labai svarbūs.

10. Pasigaminkite savo valymo priemonių

Daugelyje valymo priemonių yra baliklių, kurie, išplauti į vandens telkinius, kenkia vandens organizmams, arba cheminių medžiagų, kurios gali dirginti plaučius ir odą, – sako Anna Turns, aplinkosaugos žurnalistė ir knygos „Go Toxic Free: Easy And Sustainable Ways To Reduce Chemical Pollution“ autorė.

„Tačiau yra saugesnis, sveikesnis ir pigesnis būdas valyti namus“, – tęsia ji. „Atsisakykite dezinfekavimo priemonių, racionalizuokite savo valymo rutiną ir pasigaminkite paprastus produktus, naudodami netoksiškus ingredientus, pavyzdžiui, actą, citrinų sultis ir bikarbonatą. Galiausiai, švarūs namai neturėtų kvepėti niekuo, todėl neapsigaukite gudriais rinkodaros triukais!“, – perspėja ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius