Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

A.Avulis apie VPT išvadą dėl Nacionalinio stadiono statybų: „Arba mes tą projektą darome, arba ne“

Vasario pradžioje paskelbta, kad Nacionalinio stadiono statybų projektą iš jo koncesininkės – investicijų bendrovės „BaltCap“ – perima Arvydo Avulio valdoma bendrovė „Hanner“. A.Avulis ne kartą sakė, kad projekto imsis tik tuo atveju, jei jo kaina bus indeksuota. Tačiau ketvirtadienį Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) pateikė A.Avuliui nepalankią išvadą, kurią verslininkas įvertino kaip neatspindinčią situacijos. Jis interviu 15min teigė, kad pastatyti stadiono už mažiau neįmanoma, ir priminė, kad laikas gėdingam projektui užbaigti senka.
Arvydas Avulis
Arvydas Avulis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Vilniaus miesto savivaldybės tarybai vasario pabaigoje patvirtinus indeksuotą Nacionalinio stadiono statybos koncesijos sutarties projektą, trūksta kainos apskaičiavimo pagrįstumo, todėl sostinės valdžia bei Vyriausybė rizikuoja permokėti, ketvirtadienį paskelbė Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT).

A.Avulis kalbėdamas su 15min įvertino šią išvadą.

„Mano nuomone, VPT išvada neatspindi visos esmės. Pastabos pateikiamos atrankos būdu, neatsižvelgiant į tai, kiek buvo padaryta nuolaidų kituose straipsniuose. Manome, kad ji nevisapusiška, neatspindi tikrosios situacijos, kokia buvo pasiekta derybų metu“, – apibendrino A.Avulis.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Arvydas Avulis
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Arvydas Avulis

Paklaustas, o kas toliau, jis tvirtino, kad tai priklausys nuo Vilniaus miesto savivaldybės.

„Mes pasirengę atnaujinti tas derybas, tik reikia suvokti, kad laikas bėga, ir laiko su kiekviena diena lieka mažiau. Gali keistis ir terminai. Jei laikas nueina, tai kaina vėl didėja“, – kalbėjo A.Avulis.

Jei savivaldybės sprendimu būtų atnaujintos derybos dėl Nacionalinio stadiono, A.Avulis nematytų galimybių pasiūlyti daugiau nuolaidų, nei jų padarė iki šiol.

„Tos nuolaidos buvo labai didelės. Mes žinome, kiek tiksliai reikia pinigų šiam kompleksui pastatyti, ir už mažesnę kainą to padaryti negalime ir nedarysime. Kaip elgtis, turėtų nuspręsti savivaldybė“, – tvirtino verslininkas.

A.Avulis pakartojo jau ne kartą ištartą frazę, kad jei kas nors gali pastatyti stadioną už mažesnę kainą, tuomet mielai užleis savo vietą.

„Mes tuomet pasitrauksime, jei tokių atsiras. O mes turime vienintelį tikslą, kad gėdingas projektas, kuris vyksta beveik 40 metų, būtų užbaigtas. Tai yra gėda ir Vilniui, ir Lietuvos valstybei“, – rėžė pašnekovas.

Paklaustas, ar neatmeta ir pasitraukimo galimybės, jis teigė nenorintis veltis į politines intrigas, kurios, jo galva, „šiuo metu ir vyksta“.

„VPT patys turi sąžiningai pasakyti, kiek jiems buvo daroma ar nedaroma įtaka iš politikų ar kitų interesų grupių“, – sakė A.Avulis.

Jis pridūrė, kad šiuo metu viskas priklauso nuo savivaldybės, kuri gali inicijuoti derybas iš naujo.

„Matomai, taip ir bus. Neatmetame galimybės sėsti prie derybų stalo dar kartą, bet kadangi laikas bėga, jo lieka mažiau, tai reiškia, kad nebus pigiau. O jei reikia pataisyti tam tikrus skaičiavimus, jie gali būti pataisomi pagal VPT, bet tai nereiškia, kad galutinė kaina bus mažesnė. Aš tuo labai abejoju, nes tiesiog neįmanoma jo pastatyti už mažesnę. Mes negalime. Yra pasirinkimas vienas – arba mes tą projektą darom, arba ne. Ir viskas“, – užbaigė A.Avulis.

Viešųjų pirkimų tarnybai (VPT) pareiškus, kad Nacionalinio stadiono projekto kainos indeksavimas nevisiškai pagrįstas, todėl Vilniaus valdžia ir Vyriausybė rizikuoja permokėti, Vilniaus savivaldybė teigia, kad jei būtų elgiamasi pagal VPT rekomendacijas, projektas kainuotų dar brangiau.

Dabar numatyta, kad komplekso statybos kaina indeksuojama 40,4 proc., iš jų savivaldybė ir Vyriausybė turėtų padengti apie 28,7 proc., o likusią dalį – 11,6 proc. (apie 9,5 mln. eurų be PVM) – iš investicijų bendrovės „BaltCap“ projekto koncesininko funkcijas perimanti nekilnojamojo turto plėtros bendrovė „Hanner“ iš savo apyvartinių lėšų ir pelno.

Indeksavus vien statybos kainą ji didėtų apie 27 mln. eurų (su PVM) – nuo 94,54 mln. eurų iki 121,68 mln. eurų.

Dar 13,07 mln. eurų (kartu su finansavimo karštais) kainuotų papildomi darbai: 3 tūkst. stadiono vietų, bendrą jų skaičių padidinant iki 18 tūkst., bei universali arena. Papildomus darbus finansuotų savivaldybė.

Europos Komisija turėtų patvirtinti, kad pakeitimais nėra suteikiama neteisėta valstybės pagalba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius