Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Svarbios pataisos, paliesiančios statybas: štai, kas gali keistis

Ant parlamentarų stalo – pataisos, kurios leistų didinti būsto pasiūlą. Vyriausybė Seimui yra pateikusi Aplinkos ministerijos parengtas Statybos įstatymo pataisas, kuriose numatyta, kad būtų galima rekonstruoti ir remontuoti kadaise nebaigtus pastatus.
Statybos
Statybos / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Apie šią iniciatyvą neseniai vykusioje Lietuvos banko metinėje nekilnojamojo turto konferencijoje kalbėdama užsiminė aplinkos viceministrė Daiva Matusevičė.

15min kreipėsi į Aplinkos ministeriją dėl platesnio paaiškinimo.

„Pataisose numatyta, kad statiniams (jų dalims), kurie pradėti statyti iki 2010 m. sausio 1 d. ir neužbaigti, ir kurių statybą leidžiantys dokumentai nebegalioja, leidžiama parengti statinių rekonstravimo arba remonto projektus, aprašus ir pagal juos gauti statybą leidžiančius dokumentus“, – 15min aiškino Aplinkos ministerijos Statybos ir būsto politikos grupės vadovas Dainius Čergelis.

Anot jo, siūlomoje nuostatoje data nustatoma atsižvelgiant į tai, kad po 2010 m. sausio 1 d. išduoti statybą leidžiantys dokumentai yra neterminuoti, todėl kilus poreikiui atitinkami statinių projektai gali būti keičiami, o užbaigti statiniai gali būti rekonstruojami bei remontuojami.

Tačiau tais atvejais, kai iki nurodytos datos išduotas terminuotas statybą leidžiantis dokumentas nebegalioja, teisėtai pradėti statyti ir neužbaigti statiniai gali būti pertvarkomi tik traktuojant juos kaip naujo statinio statybą.

„Šiuo atveju turi būti taikomi visi naujos statybos reikalavimai, kurie gali būti iš esmės pasikeitę ir lemti viso pastato perstatymą“, – teigė D.Čergelis.

Jo teigimu, tokia padėtis ne tik prieštarauja pačiam Statybos įstatymui, nustatančiam, kad nauja statyba vykdoma neužstatytame žemės sklype, bet ir neatitinka teisėtų lūkesčių bei tvarios statybos principų.

Kuo ši siūloma naujovė svarbi?

Kaip paaiškino D.Čergelis, pakeitus Statybos įstatymą, atsiras galimybė racionaliai sutvarkyti senus, nebaigtos statybos pastatus.

Tiesa, minėtas įstatymo paketas šiuo metu svarstomas Seime ir po svarstymų ši nuostata gali kisti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius