Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atlyginimai auga, tačiau karo grėsmė pristabdo: štai kas praėjusį mėnesį dėjosi būsto rinkoje

Atlyginimai auga, gyventojų santaupos ir indėliai bankuose taip pat, tačiau būstą pirkti lietuviai vis dar delsia. Gyventojus stabdo aukšta palūkanų norma ir karo Ukrainoje keliamas nesaugumo jausmas.
Naujos statybos daugiabučiai
Naujos statybos daugiabučiai / Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr.

Rinka palaipsniui atgyja

2024 metų kovo mėnesį pirkėjai įsigijo 269 naujos statybos butus, kurių vertė siekia 43 mln. eurų, rodo „Hanner“ analitikų surinkti duomenys. Kovą Vilniaus NT rinkoje taip pat buvo užfiksuoti 25 sutarčių nutraukimai. Atitinkamai, praėjusių metų kovą buvo parduoti 313 butų, o 2022 metais buvo susitarta dėl 152 būsto pirkimų.

Pirmąjį šių metų ketvirtį Vilniaus rinkoje buvo parduoti 789 butai (sausį – 291, vasarį – 229, kovą – 269), o tai yra 20 proc. daugiau nei praėjusiais metais, kuomet pirkėjai įsigijo 657 butus.

Dėl skirtingos skaičiavimo metodikos nekilnojamojo turto bendrovių turimi duomenys šiek tiek skiriasi, tačiau tendencija ta pati.

Nekilnojamojo turto (NT) plėtros bendrovės „Realco“ duomenimis, šių metų kovą Vilniaus pirminėje NT rinkoje parduoti 234 būstai ir fiksuota 20 sutarčių nutraukimų. Palyginti su vasariu, kai parduoti 195 būstai, pardavimai išaugo apie 20 proc., tačiau su praėjusių metų kovu, kuomet pirkėjai įsigijo 343 būstus – sumažėjo beveik 32 proc. Tuo metu sostinės pirminės NT rinkos būstų sandėlis per pirmąjį šių metų ketvirtį padidėjo.

„Per pirmąjį 2024 metų ketvirtį Vilniaus pirminėje būsto rinkoje fiksuoti 758 suminiai pardavimai. Tai yra geriausias ketvirčio rezultatas nuo 2022 metų antrojo ketvirčio. Galima teigti, kad vyksta palaipsninis rinkos atsigavimas, nors skaičiai tesiekia 2018 metus. Kovo mėnuo buvo aktyviausias laikotarpis per dvejus metus. Toks rezultatas nuteikia pozityviai, tačiau reikia turėti omeny, kad mėnesio rezultatams įtakos turi tiek nauji projektai ir juose įvykę išankstiniai pardavimai, tiek ir statybų pabaiga, kuomet užbaigiamas pardavimų procesas“, – teigia „Inreal“ investicijų ir analizės vadovas Tomas Sovijus Kvainickas.

Asmeninio archyvo nuotr./„Inreal“ investicijų ir analizės vadovas Tomas Sovijus Kvainickas.
Asmeninio archyvo nuotr./„Inreal“ investicijų ir analizės vadovas Tomas Sovijus Kvainickas.

2024-ųjų kovą Vilniaus miesto pirminėje būsto rinkoje „Inreal“ fiksavo 312 suminių pardavimų (336 nauji susitarimai, 24 grąžinimai) – 54 proc. daugiau nei 2024 metų vasarį (atitinkamai: 202, 243, 41), ir 126 proc. daugiau nei 2023-ųjų kovą (138, 260, 122).

Per kovą Vilniuje, išankstiniais „Citus“ analitikų duomenimis, sudaryti 307 sandoriai dėl naujų būstų (butų ir kotedžų) įsigijimo. Pagal šį rezultatą, tai yra geriausias mėnuo net nuo užpernykščio vasario.

„Kovą naujų būstų pardavimai sostinėje išliko panašiame lygyje, kaip kitais šių metų mėnesiais. Visas pirmasis metų ketvirtis, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai, taip pat neišsiskyrė didesniu aktyvumu – šiemet Vilniuje parduoti 632 būstai, kai pernai pirkėjai įsigijo 638 būstus. Priežastys išlieka tos pačios – nors didėja ir atlyginimai, ir gyventojų santaupos bei indėliai bankuose, daugelį nuo sprendimo įsigyti būstą vis tiek stabdo aukšta palūkanų norma, prisideda ir nestabilumo bei nesaugumo jausmas, sukeltas padidėjusios politinės įtampos regione dėl Rusijos karo Ukrainoje“, – komentuoja „Realco“ pardavimo direktorius Marijonas Chmieliauskas.

„Realco“ nuotr./„Realco“ pardavimo direktorius Marijonas Chmieliauskas
„Realco“ nuotr./„Realco“ pardavimo direktorius Marijonas Chmieliauskas

Kūrybiškų NT projektų ir vietokūros kompanijos „Citus“ investicijų ir analizės vadovas Šarūnas Tarutis antrino, kad pastaruoju metu padaugėjo diskusijų apie tai, ar įmanoma tiesioginio NATO ir Rusijos konflikto galimybė.

„Tokios žinutės, iš vienos pusės, pirkėjams ryžto neprideda, tačiau didesnės įtakos būsto rinkai, tikiu, išvengsime. Turime suprasti, kad grėsmės ir neišvengiamo pavojaus kurstymas yra hibridinio karo, kurio sąlygomis gyvename jau ne vieną dešimtį metų, dalis – psichologinės operacijos, kurių poveikį stabdyti reikia edukuojant, aiškinant ir raminant, o ne stiprinant tą pavojaus nuotaiką“, – pabrėžė Š.Tarutis.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Šarūnas Tarutis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Šarūnas Tarutis

Būstų sandėlis pildosi

Nors pirmasis metų ketvirtis neišsiskyrė didesniu pirkėjų aktyvumu, būstų sandėlis didėjo.

„Citus“ duomenimis, Vilniuje toliau nuosekliai auga pasiūla: vasario gale ji sudarė 4 789 vnt. naujų butų ir kotedžų, kovo gale – 4 830. Per mėnesį šie aruodai papilnėjo 247 naujais būstais trijuose naujuose projektuose ir viename anksčiau pradėto projekto etape. Per ketvirtį rinkai „patiekti“ 1 031 nauji butai ir kotedžai.

Nuo metų pradžios, kai gruodį pirminės rinkos „sandėlį“ sudarė 4 322 vnt., asortimentas išaugo beveik 11,8 proc. Per metus – 8,22 proc.: praėjusių metų kovą vilniečiai rinkosi iš 4 463 būstų. Tiesa, „Citus“ analitikų vertinimu, apie penktadalis Vilniaus pasiūlos yra nelikvidi – ji pirkėjų nesulaukia jau dvejus metus ar ilgiau.

Pasak M.Chmieliausko, šių metų pirmą ketvirtį sandėlis išties kiek aktyviau pasipildė naujais projektais, daugiausiai ekonominės ir vidutinės klasių, tačiau kol kas anksti daryti pagrįstas išvadas, kad tai yra ilgalaikio rinkos suaktyvėjimo ženklas.

„Realco“ skaičiuoja, kad Vilniaus pirminės NT rinkos sandėlyje kovą pirkėjai galėjo rinktis iš 4174 būstų, esančių 130-yje projektų. Vasarį rinkoje buvo 129 projektai su 4074 būstais, o sausį projektų skaičius ir būstų sandėlis buvo dar mažesni – atitinkamai 126 ir 3729.

Per tris pirmuosius šių metų mėnesius, „Realco“ duomenimis, į rinką įsiliejo 1062 būstai, esantys 12-oje naujų projektų ar jų etapų. Tuo metu praėjusiais metais per tą patį laikotarpį būstų sandėlyje atsirado 15 naujų projektų ar etapų, tačiau naujų būstų skaičius juose buvo mažesnis ir siekė 894.

Anot „Realco“, šiuo metu sostinėje būsto besidairantiems pirkėjams siūloma 995 būstų nepradėtuose statyti, 745 – statomuose ir 2434 – pastatytuose namuose.

Didžiausia pasiūla yra dviejų ir trijų kambarių butų, kurie paklausiausi ir tarp pirkėjų. Dviejų kambarių butai sudarė didžiausią dalį, apie 35 proc., visų per pirmą ketvirtį sostinėje parduotų naujų būstų.

Pasak „Hanner“, kovo mėnesį Vilniaus rinkai buvo pasiūlyti 334 naujos statybos butai. Iš viso sostinėje pirkėjai šiuo metu gali rinktis iš 4249 butų, kuriuos pirminėje rinkoje siūlo vystytojai.

Kainų pokyčiai

Kaip ir ankstesniais mėnesiais, kainų pokyčiams daugiau įtakos turi ne kainodaros, bet struktūriniai pasikeitimai.

Anot „Inreal“, per mėnesį fiksuotas 61 kainos didėjimo atvejis ir 20 – kainos mažėjimo. Dėl naujos pasiūlos ir įvykusių brangesnių būstų pardavimų ekonominės klasės segmente, būsto kainos čia sumažėjo nuo 2791 iki 2763 Eur/kv.m.

Vidutinės klasės būstai pigo nuo 4089 iki 3967 Eur/kv.m, tuo tarpu prestižiniame segmente fiksuotas kainų didėjimas nuo 6827 iki 6866 Eur/kv.m. Loftai šiek tiek pigo – nuo 2846 iki 2838 Eur/kv.m, o kotedžai pabrango nuo 2157 iki 2173 Eur/kv.m.

„Hanner“ nurodė, kad kainos jau 18 mėnesių išlieka nepakitusios – kovo mėnesio pabaigoje vidutinė laisvų butų 1 kv. metro kaina siekė 3267 Eur.

„Hanner“ duomenimis, balandį naujų butų kainos vidutiniame segmente svyruoja nuo 3150 Eur/kv. m iki 3700 Eur/kv. m, prestižiniame kaina viršija 3700 Eur/kv. m. Ekonominio būsto pirkėjams siūlomi butai, kurių kainos rinkoje siekia iki 3150 Eur/kv. m.

Anot „Citus“, kainos keitėsi nežymiai – jų pokytis toliau svyruoja ties 1 proc. riba. Praėjęs mėnuo fiksavo 3381 Eur/kv. m vidutinę pasiūloje esančių butų kainą, vasarį „kvadratas“ kainavo 3394 Eur (0,38 proc. daugiau). Nors nuo metų pradžios pabrangimas siekia 2,45 proc., per 12 mėn. kainos paaugo 0,36 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius