Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Besirūpinant daugiabučio atnaujinimu verta nepamiršti ir jo aplinkos

Lietuvos architektų sąjunga ragina atsižvelgti į geruosius Europoje įgyvendintus daugiabučių renovacijos pavyzdžius ir pasirūpinti ne tik pavienių daugiabučių modernizavimu, bet renovuoti kvartalus holistiškai. Tai leistų išspręsti daugybę urbanistinių ir socialinių problemų, įtrauktų bendruomenes, padarytų žmonių gyvenimą patogesnį ir patrauklesnį, o verslą paskatintų akyviau prisidėti prie modernizacijos procesų.
Besirūpinant daugiabučio atnaujinimu verta nepamiršti ir jo aplinkos
Besirūpinant daugiabučio atnaujinimu verta nepamiršti ir jo aplinkos / APVA archyvo nuotr.

Lietuvos architektų sąjunga visuminės daugiabučių renovacijos temą pradėjo aktyviai plėtoti po prieš kelerius metus Europos Komisijos paskelbtos Naujosios Europos Bauhauzo iniciatyvos, kurios metu organizuotose tarpdisciplininėse kūrybinėse dirbtuvėse, tarptautinėje konferencijoje ir parodoje, bendradarbiaujant su Europos šalių architektais buvo dalinamasi patirtimi, nagrinėjami įvairūs modernizacijos aspektai, pristatyti geriausi Europos pavyzdžiai ir sumodeliuoti holistinės renovacijos principai.

Pasak Lietuvos architektų sąjungos pirmininkės Rūtos Leitanaitės, dabartinė senų daugiabučių renovavimo programa neapima šiuolaikinio gyvenimo būdo poreikių ir nesprendžia įvairių architektūrinių bei socialinių problemų.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Automobiliai prie daugiabučių
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Automobiliai prie daugiabučių

Siekia tobulinti ne tik išvaizdą, bet ir gyvenimo būdą

„Gyventojų poreikiai yra pasikeitę, būstai neatitinka šiuolaikinių reikalavimų, dažname bute – mažos virtuvės ir vonios, nepatogus išplanavimas. Dabartinė renovacija dažniausiai būsto išplanavimo nepagerina niekaip. Be to, renovacija atliekama po vieną namą – retai kada planuojami viešų erdvių, jungčių sprendimai. Holistinė renovacija apima ne tik energetinį efektyvumą, į kurį orientuojamasi daugumoje renovacijos projektų šiandien. Planuojant viso kvartalo, kaip ir buvo kuriama ta gyvenamoji architektūra, renovaciją, galima užtikrinti architektūrinio įvaizdžio bendrumą, urbanistinės struktūros logiką, vientisumą ir funkcionalumą“, – mano specialistė.

Pasak architektės, praplėtus modernizacijos ribas nuo sienų paviršiaus ir inžinerinių sistemų, galima pagerinti individualų būstą, jį išplėsti, perplanuoti jo erdves bei sukurti patrauklias bendrąsias erdves pastate ir jo aplinkoje lauke. Kompleksinis atnaujinimas gali būti ne tik fizinės aplinkos sutvarkymas, bet ir viso gyvenimo bute būdo „perkrovimas“. Be to, tai procesas, suartinantis bendruomenes, kviečiantis keistis kūrybinėmis idėjomis ir į renovaciją įtraukiantis daugiau gyventojų ir verslų.

Didelis dėmesys istoriniam paveldui

Architektūrinė raiška, kuri šiandien dažnai menkinamai pavadinama „pilka, vienoda, nuobodi“, yra charakteringa modernizmo architektūrai. Po Antrojo pasaulinio karo pastatyti daugiabučių kvartalai buvo kuriami kaip autoriniai architektų kūriniai, juos projektuojant ne po vieną namą, o kaip visumą, kurią sudaro viešosios erdvės, praėjimai, pravažiavimai ir pastatai. Saikingumas, aiški ir paprasta geometrija, fabrikuose pagamintų elementų ir tipinių modulių naudojimas yra to laikotarpio bruožas, kurį pamažu pradedame suprasti ir branginti kaip miesto istorijos sluoksnį.

Būdų, kaip atnaujinti daugiabučius, Europoje yra įvairių: Prancūzijoje, Bordo mieste įgyvendintas projektas, kurio metu prie daugiabučio buvo prijungtos terasos, išplėstos erdvės. Olandijoje, Amsterdame esantis septintajame dešimtmetyje pastatytas Kleiburg daugiabutis pagal architektų projektą renovuotas išlaikant ir net pabrėžiant originalią modernizmo architektūrą, pirmuose aukštuose įkuriant paslaugas teikiančias įmones, humanizuojant viešąsias lauko erdves. Abu projektai apdovanoti prestižiniu Mies van der Rohe – Europos šiuolaikinės architektūros prizu (2017 ir 2019 m.).

R.Leitanaitės manymu, dabartiniai, sovietmečiu statyti daugiabučių kvartalai gyventojams yra nepatogūs ir nepatrauklūs, todėl daugelis keliasi į miesto centrą, kur susiduriama su dideliu gyventojų kiekiu ir gausiai apstatytomis erdvėmis, arba priemiesčio erdves, kurioms būdingi individualūs pastatai ir kiemai. Visgi, pritaikius holistinės kvartalinės daugiabučių renovacijos principus, galima sukurti trečiąją alternatyvą, kuri būtų taip pat patraukli gyventi.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Renovuojamas daugiabutis Kaune
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Renovuojamas daugiabutis Kaune

Suartina bendruomenes

Ekspertės įsitikinusi, kad į daugiabučių renovaciją reikia aktyviau įtraukti bendruomenes ir užsiimti jų švietimu, o tai galėtų daryti ne tik savivaldybių darbuotojai, bet ir architektai, moderuodami diskusijas, edukacinius renginius. Trūkstant žinių apie galimybes ir atnaujinant tik pastatų fasadus bei inžinerinę infrastruktūrą, praleidžiama proga ne tik ženkliai pakelti būsto daugiabutyje vertę, bet ir stiprinti gyventojų susitapatinimą su jų gyvenamąja vieta.

„Gyventojai užsidaro savo butuose ir jiems visiškai neįdomu, koks kiemas yra, ar jis sutvarkytas, koks suoliukas pastatytas, koks tas pastatas yra ir kad juo reikia rūpintis toliau. Su laiku tokia erdvė ima degraduoti, nykti. Sprendžiant viso kvartalo atnaujinimą ir taikant holistinius principus, bendruomenės stiprinamos, apjungiamos, atnaujinama ne tik fizinė erdvė, bet ir bendruomenių tradicijos, tarpusavio ryšiai, todėl reikia pradėti nuo visumos ir pereiti prie detalių“, – teigia Lietuvos architektų sąjungos pirmininkė Rūta Leitanaitė.

APVA_logo_2_spalvos_su_LT_pavadinimu_RGB
zenklas_2015 04 13

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius