Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Būsto renovacija: kiek kainuoja ir kiek laiko tęsiasi daugiabučio atnaujinimas?

Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programa ženkliai prisidėjo prie miestų išvaizdos transformavimo ir geresnės žmonių gyvenimo kokybės užtikrinimo. Tačiau daugeliui savo būstus renovuoti norinčių gyventojų nuolat kyla du amžini klausimai: kiek truks ir kiek kainuos pastato atnaujinimas?
Būsto renovacija: kiek kainuoja ir kiek laiko tęsiasi daugiabučio atnaujinimas?
Būsto renovacija: kiek kainuoja ir kiek laiko tęsiasi daugiabučio atnaujinimas? / BETA nuotr.

Daugiabučio renovacija – ilgas procesas, prasidedantis gerokai prieš pačius atnaujinimo darbus. Pirmiausia būsto butų savininkai susirinkime turi priimti sprendimą renovuoti pastatą. Pritarti turi ne mažiau kaip 55 proc. namo butų savininkų. Tuomet estafetė perduodama į projekto administratoriaus rankas, kuris turi parengti ir įgyvendinti namo atnaujinimo projektą.

Pirmiausia būtina gauti energinio naudingumo sertifikatą, apskaičiuojant namo energinį naudingumą. Pagal tai, kiek namas suvartoja šilumos energijos, yra nustatoma jo energinio naudingumo klasė. Dažniausiai nerenovuoti būstai priklauso žemiausioms – F arba G klasėms, o atnaujinus daugiabutį jis pasiekia C, B klases.

Svarbu paminėti, kad kiekvienas būstas po renovacijos privalo pasiekti ne žemesnę nei C pastato energinio naudingumo klasę, sutaupyti bent 40 proc. energijos. Priešingu atveju daugiabučio gyventojams nėra suteikiama valstybės parama. Dažniausiai šie reikalavimai yra viršijami, vidutiniškai renovuotas daugiabutis sutaupo 50 – 70 proc. energijos.

Kitas etapas – investicijų plano rengimas, kurį paruošia konkurso būdu išrenkamas investicijų plano rengėjas. Šiame dokumente numatomos namo atnaujinimo priemonės, preliminari renovacijos kaina, atnaujinimo atsipirkimo laikas ir daugybė kitų elementų. Paruoštą investicinį planą turi patvirtinti ne mažiau kaip 55 proc. namo gyventojų.

Investicijų plane numatytas biudžetas yra maksimalus ir vykdant rangos darbų bei kitus pirkimus kainos dažniausiai sumažėja.

Kiek visgi kainuos daugiabučio atnaujinimas?

Renovacijos kaina priklausys ir nuo jūsų pasirenkamų priemonių, ir nuo namo dydžio bei jame gyvenančių žmonių skaičiaus. Apskritai, preliminari daugiabučio atnaujinimo priemonių įgyvendinimo kaina nustatoma vadovaujantis Statybos produktų sertifikavimo centro interneto tinklalapyje paskelbtomis rekomendacijomis dėl kainų nustatymo.

Pastatų atnaujinimo (modernizavimo) darbų kainynas yra svarbus pagalbinis įrankis planuojant finansinius resursus bei renovacijos biudžetą, jame galima palyginti skirtingų modernizacijos priemonių kainas, privalumus ar trūkumus. Kainyne pateiktos visos galimos namo atnaujinimo darbų išlaidos.

Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programą administruojančios Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) duomenimis, šiemet įgyvendintų projektų vidutinė rangos darbų vertė siekė 451 tūkst. eurų. Vidutinė skaičiuojamojo 1 kv. m kaina yra apie 233 eurų iki valstybės paramos suteikimo. Apie valstybės teikiamą paramą skaitykite kitame turinio projekto straipsnyje.

Kadangi Lietuvoje daugiabučiai yra labai įvairūs – nuo 1 iki 16 aukštų, įvairaus išplanavimo, todėl įvardyti vieną vidutinę kainą sudėtinga. Visgi viena ryški tendencija – didesnių daugiabučių gyventojams renovacija kainuoja mažiau, nes išlaidos pasiskirsto dideliam butų skaičiui. O štai mažesniems, iki kelių butų daugiabučiams, investuoti į renovaciją tenka daugiau.

Kiek laiko bus renovuojamas būstas?

Parengus renovacijos projektą, per mėnesį viešojo konkurso būdu išrenkamas projektavimo darbų rangovas, paruošiantis techninį namo renovacijos projektą. Tuomet viešojo pirkimo būdu skelbiamas rangovų konkursas.

Įgyvendinus šiuos žingsnius ir išrinkus rangovą, neužilgo pradedami namo renovacijos darbai. Jie, priklausomai nuo pastato dydžio ir pasirinktų priemonių, gali trukti apie metus. Tiesa, darbų spartai įtakos gali turėti net oro sąlygos, nes tokie darbai kaip šildymo sistemos atnaujinimas gali būti atliekami tik ne šildymo sezono metu.

Vykstant renovacijos procesui, svarbu, kad į jį įsitrauktų visi jo dalyviai, net ir gyventojai, nes sėkmingas modernizavimas priklauso ir nuo butų savininkų. Pastebėjus broką ar blogai dirbančius darbuotojus, gyventojai turėtų kreiptis į projekto administratorių, techninį prižiūrėtoją ar statybos darbų vadovą. Jeigu problemų nepavyksta išspręsti vietoje, gyventojai turi galimybę kreiptis į BETA.

Norėdami išsamiau susipažinti su renovacijos žingsniais, skaitykite sekančius turinio projekto Renovacija: būsto savininko atmintinėstraipsnius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius