Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 11 13 /17:03

Šalia Tuskulėnų dvaro Žirmūnuose iškils lengvosios atletikos maniežas

Vilniuje, Žirmūnuose, planuojama statyti lengvosios atletikos maniežą, kuriam gautas statybą leidžiantis dokumentas. Naujasis sporto centras bus statomas pagal konkursą laimėjusios architektų studijos „IMPLMNT architects“ projektą. Atverti lengvaatlečiams skirtą sporto kompleksą, kuriame galėtų treniruotis apie 500 įvairių sporto šakų atstovų, planuojama 2026 metais, rašoma Vilniaus vystymo kompanijos pranešime spaudai.
Žirmūnų lengvosios atletikos maniežas
Būsimo maniežo vizualizacija / „Implmnt architects“ nuotr.

„Sporto infrastruktūros objektai – viena iš prioritetinių Vilniaus miesto vystymo krypčių. Lengvosios atletikos maniežas tikėtina taps viena svarbiausių miesto sporto bazių tiek dėl savo modernaus išdėstymo, tiek dėl patogios vietos mieste“, – sako Vilniaus meras Valdas Benkunskas.

Pasak Vilniaus vystymo kompanijos vadovės Lauros Joffės, šiam projektui keliami itin aukšti urbanistiniai ir architektūriniai reikalavimai.

„Siekiant užtikrinti, kad naujasis sporto kompleksas būtų patrauklus ne tik vietos, bet ir pasaulinio lygio sportininkams, projekto komanda susipažino su tokio tipo kompleksų statybomis užsienio praktikoje. Esame pasirengę naujam etapui, o Vilnius netrukus galės didžiuotis aukščiausius standartus atitinkančiais sporto meistrų namais“, – teigia L.Joffė.

Lengvosios atletikos maniežas bus statomas Žirmūnuose, 1,3 ha ploto teritorijoje šalia Tuskulėnų dvaro ir Sovietų okupacinio režimo aukų memorialo komplekso. Projektuotojams teko užduotis įlieti stambų pastatą į jautrų rajono ir Tuskulėnų dvaro kaimynystės kontekstą. Sporto pastatas skaidomas skirtingo mastelio tūriais, kad vizualiai derėtų su aplinkui esančiomis gamtos ir architektūros vertybėmis.

Taip pat numatyta atverti pėsčiųjų takus upės link, todėl pastatas yra tarytum perpjautas perpus – taip sukuriamas ryšys tarp Žirmūnų ir Neries kranto. Išnaudotas sklype esantis išraiškingas reljefas – pastatas atvertas į Neries pusėje esančią žaliąją erdvę, kurioje yra viena aktyviausių pėsčiųjų ir dviratininkų arterijų Vilniuje.

„Pastato eksterjere norėjome išlaikyti nuosaikumą, išreikšti tūrius, numatėme dvi pagrindines medžiagas – šviesų betoną ir aliuminį. Pastato interjere, siekiant išvengti įprasto ryškiaspalvio sportinio įvaizdžio, naudojame atvirą betoną, medį“, – pasakoja Aurimas Syrusas, studijos „IMPLMNT architects“ architektas.

Pastatas liks dviejų aukštų. Cokoliniame aukšte įsikurs apšilimo erdvė, kur numatyta įrengti tolimojo metimo (ieties, disko) sektorius, rutulio stūmimo sektorius ir 60 m ilgio sprinto trasa su 4 bėgimo takeliais. Čia taip pat bus įrengtos atskiros sporto salės, viena jų – išskirtinai aukšto meistriškumo atletams treniruotis. Cokolyje taip pat atsiras dopingo kontrolės posto patalpos ir persirengimo kambariai.

Gyčio Juodėno nuotr./Tuskulėnų dvaras
Gyčio Juodėno nuotr./Tuskulėnų dvaras

Šioje pastato dalyje veiks ir kavinė, į kurią bus galima patekti ne tik iš vidaus, tačiau ir nuo pėsčiųjų ir dviračių tako, vingiuojančio palei Neries upę.

Didžiojoje maniežo erdvėje pirmame aukšte projektuojami visi reikalingi sporto sektoriai: 200 m ilgio 6 takelių bėgimo takas, 60 m ilgio 8 takelių sprinto takas, šuolių į aukštį sektorius, šuolių į tolį ir trišuolio sektorius, šuolių su kartimi sektorius bei rutulio stūmimo sektorius. Šalia numatytas inventoriaus sandėlis ir erdvė, kur sportininkai galės susikaupti prieš varžybas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius