Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„Ergolain“ ekspertai pataria: kaip sukurti ergonomišką biurą

Pasakyk, kokioje darbo aplinkoje dirbi, pasakysiu, kaip tu jautiesi – taip būtų galima perfrazuoti žinomą posakį, kalbant apie šiuolaikinius biurus. „Ergolain“ ekspertai paaiškina, kodėl įmonėms pravartu investuoti į ergonomiškų darbo vietų kūrimą.
Ergolain dizainerių biuro vizualizacija
„Ergolain“ dizainerių biuro vizualizacija

Po II Pasaulinio karo sparčiai augant pramonei, buvo atkreiptas dėmesys į žmogaus darbo efektyvinimą. Pastebėta, kad patogioje ir individualiai pritaikytoje aplinkoje darbuotojai ne tik dirba produktyviau, bet ir mažiau pavargsta. Tinkamo aukščio stalai, prie žmogaus anatomijos pritaikytos kėdės, patogiai išdėstytos darbo priemonės, sureguliuotas apšvietimas, kokybiški akustiniai sprendimai – visai tai kuria ergonomišką aplinką.

JAV atlikti darbo aplinkoje tyrimai rodo, kad ergonomiškoje darbo vietoje specialistų darbo efektyvumas padidėja 25%, klaidų tikimybė sumažėja 67%, darbuotojų kaita mąžta 48%.

Daugiau nei 23 metus biurų ir HORECA projektus Lietuvoje ir užsienyje vystančios „Ergolain“ įmonių grupės ekspertai nuolat konsultuoja užsakovus, į ką reikėtų atkreipti dėmesį, norint įsirengti ergonomiškumo standartus atitinkantį biurą.

L.Garbačausko nuotr/„Ergolain“ ergonomiška darbo zona Shift4Payments biure
L.Garbačausko nuotr/„Ergolain“ ergonomiška darbo zona Shift4Payments biure

Erdvė ir akustika

Monika Drigotienė, „Ergolain“ verslo plėtros vadovė, nurodo, kad užsakovai taiko holistišką požiūrį į ergonomiką ir planuodami biuro įrengimą pirmiausia darbuotojui skiria pakankamai erdvės. Skaičiuojama, kad įprastame biure kiekvienam darbuotojui turėtų būti skiriama apie 6 kv. m. ploto, ergonomiškuose biuruose – apie 10 kv. m.

R. Ašmonaitės nuotr./Monika Drigotienė, „Ergolain“ verslo plėtros vadovė
R. Ašmonaitės nuotr./Monika Drigotienė, „Ergolain“ verslo plėtros vadovė

„Ergonomiškuose biuruose ypatingas dėmesys skiriamas susitikimų kambarių įrengimui, privačių vietų asmeniniams pokalbiams ar susikaupimo reikalaujančio darbo atlikimui, kūrimui. Šią individualizuotų erdvų funkciją bendroje biuro erdvėje atlieka „Ergolain“ gaminamos akustinės būdelės „Talk Talk“, kurios gali būti vienvietės, dvivietės ar net keturvietės“, – paaiškina M. Drigotienė.

Tinkama akustika biure – būtina sąlyga, kad darbuotojai jaustųsi komfortiškai, visą dieną išlaikytų tolygų produktyvumą. Tyrimai rodo, kad triukšmingoje aplinkoje žmonės patiria daugiau streso, jiems sunkiau susikaupti, padidėja klaidų tikimybė. „Ergolain“ ekspertai biure siūlo integruoti garsą sugeriančias akustines paneles bei šviestuvus, pagamintus iš perdirbtų medžiagų, ir triukšmo slopinimo funkciją atliekančius augalus.

Baldiniai sprendimai

Reguliuojamo aukščio stalai bei patogios kėdės – ergonomiškų biurų kasdienybė. Pasak „Ergolain“ verslo plėtros vadovės, komforto ir jaukumo jausmą darbo vietoje kuria baldiniai sprendimai, kurie padeda padalinti atviro planą erdvę, suformuoti individualią aplinką.

Pavyzdžiui, įvairios pertvaros, spintos, kurios gali atlikti ir knygų lentynos bei žaliųjų augalų stovo funkciją, sukuria komforto efektą bei padeda ergonomiškai atskirti darbo vietas. Tokiu principu galima atskirti atviro plano biure dirbančius skyrius ar konkrečiam projektui suformuotas specialistų komandas.

Apšvietimas

Subalansuotas ir individuliai pritaikytas cirkadinis apšvietimas sukuria komfortišką darbo aplinką. Tyrimais nustatyta, kad palankiausias apšvietimas darbo vietoje turėtų būti 500 liuksų, šviesos spektras - apie 2700 kelvinų (K). Tokioje aplinkoje žmogaus darbingumas nekinta, o darbo dienos pabaigoje jis nesijaučia išsekęs ir pavargęs.

‎‎„Ergolain“ siūlo inovatyvų apšvietimo būdą – prie žmogaus bioritmų bei paros meto prisitaikančią apšvietimo sistemą. Tad šalia ergonomiškų baldų, akustikos sprendimų labai svarbu darbo aplinkoje įrengti tinkamą darbo aplinkai apšvietimo sistemą.

Dėmesys poilsiui

Sonata Grigaitienė, „Ergolain“ dizainerė, pasakoja, kad klientai supranta ergonomikos naudą ir nuosekliai domisi, kaip galėtų pritaikyti ergonomiškus sprendimus, kurdami darbo aplinką. Pasak jos, reguliuojamo aukščio stalai bei kiekvienam darbuotojui pritaikytos kėdės – šiuolaikinių biurų kasdienybė.

„Ergolain“ nuotr./„Ergolain“ dizainerė Sonata Grigaitienė
„Ergolain“ nuotr./„Ergolain“ dizainerė Sonata Grigaitienė

„Ergolain“ dizainerė pastebi, kad dėmesys ergonomiškos darbo vietos kūrimui kasmet didėja. Ji nurodo tendenciją, kad darbdaviai vis daugiau dėmesio skiria komandos narių fizinei sveikatai ir ieško būdų, kaip būtų galima inkorporuoti poilsio kambarius į bendrą biurų erdvę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius