Karštas vasaros pasiūlymas! Prenumerata visai vasarai tik - 1,49 Eur.
Išbandyti

Orkaitė vietoj asmeninio virtuvės šefo – ką šiandien gali virtuvės simbolis?

Įprastas naujakurių buitinės technikos paketas: kaitlentė, orkaitė, skalbimo mašina ir šaldytuvas. Skubėdami galime šiuos prietaisus išsirinkti neįsigilinę į jų „talentus“ ir sugebėjimus. Tačiau šiuolaikinės orkaitės puikiausiai gali atstoti garų puodą, mikrobangų krosnelę ir dar visą lentyną kulinarinių knygų! Tokiu būdu, pasirinkę jūsų poreikius atitinkantį prietaisą, galite sutaupyti ir vietos, ir eurų piniginėje. „Topo centre“ parduodamų stambiausių buitinės technikos gamintojų atstovai paaiškina, ką gali šiuolaikinės orkaitės.
Gintarės Jarmalavičiūtės kurtas interjeras
Agnės Kisielienės kurtas interjeras / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Atšildo, pašildo ir kepa sous vide būdu

„Electrolux“ buitinės technikos ekspertas Petras Gendvilis užsimena, kad vis daugiau pirkėjų įvertina naujas ir papildomas funkcijas buitiniuose prietaisuose, taip pat ir orkaitėse. Todėl šiuolaikinėse orkaitėse galima rasti ir funkcijų, kurias dažniausiai naudoja profesionalūs virtuvės šefai. „Electrolux CombiSteam Delux“ orkaitėse yra papildomos garų programos, leidžiančios išgauti išskirtinį patiekalų skonį bei išlaikyti jų drėgmę. Pasirinkus 100% garų programą maistas gaminamas sveikiau, išsaugomos maistinės medžiagos bei skonio savybės.

Produktų vakuumavimas leidžia mažesnėmis arba didesnėmis porcijomis geriau ir greičiau marinuoti produktus, atskleisti platesnę patiekalo skonių gamą bei net kelis kartus prailginti produktų saugojimo laiką.

„Papildomos garų programos, kurias turi modernios „Electrolux“ orkaitės, gali ne tik kepti tik garuose ir pasiekti geresnius rezultatus nei verdant ar naudojant garų puodą, bet ir pasišildyti maistą tiesiog lėkštėse iškart visai didelei šeimai, suteikiant papildomos drėgmės, o ne džiovinant – kaip nutinka įprastose orkaitėse ar mikrobangų krosnelėse“, – privalumus paaiškino specialistas.

Jei maisto gaminimui skiriate vis daugiau laiko, o eksperimentuoti virtuvėje jums – vienas malonumas, turėtumėte pasidomėti „Sous Vide“ kepimo vakuume technologija. Dar visai neseniai tuo naudojosi tik profesionalūs šefai, tačiau dabar mada populiarėja.

„Electrolux“ nuotr./ Sous vide kepimo būdas
„Electrolux“ nuotr./ Sous vide kepimo būdas

„Produktų vakuumavimas leidžia mažesnėmis arba didesnėmis porcijomis geriau ir greičiau marinuoti produktus, atskleisti platesnę patiekalo skonių gamą bei net kelis kartus prailginti produktų saugojimo laiką. Vakuumuotus produktus galite dėti tiesiai į orkaitę ir kepti žemoje temperatūroje, kuri taikoma „Sous Vide“ kepimo

Jei turėsite prietaisą, atsimenantį 50 receptų, tačiau nuolat naudosite vos penkis iš jų, pinigai taip pat nebus panaudoti efektyviai.

metoduose. Ši kepimo garuose programa išlaiko itin tikslią temperatūrą ir išsaugo patiekalo skonio savybes bei tekstūrą“, – sakė „Electrolux“ buitinės technikos ekspertas.

Dar vienas virtuvės priedas, kurį rasite profesionalioje virtuvėje, tai mėsos ar maisto termometras. Jis padeda iškepti patiekalą matuodamas temperatūrą maisto viduje, todėl net nereikia nustatyti ar galvoti apie kepimo laiką.

„Šiuolaikinėse orkaitėse naudojant mėsos termometrą, net nereikia žinoti, kokia turi būti mėsos temperatūra. Pasirinkus automatinę programą belieka nurodyti iškepimo lygį: lengvai, vidutiniškai ar visai iškeptas. Ir nesvarbu ar tai bus jautiena, kiauliena, vištiena ar net žuvis automatinės programos viską padarys už jus,“ – teigia „Electrolux“ ekspertas.

„Electrolux“ nuotr./Mėsos termometras „Electrolux“ orkaitėje
„Electrolux“ nuotr./Mėsos termometras „Electrolux“ orkaitėje

Receptai, patarimai ir savaiminis išsivalymas

„BOSCH“ buitinės technikos pardavimų atstovo Mindaugo Vepšto teigimu, iš pirmo žvilgsnio šiuolaikinės orkaitės atrodo kone vienodos: dominuoja nerūdijančio plieno arba juodos spalvos dizainas, jutikliniai ekranai, visos jos – įmontuojamos. Bet kodėl tuomet užėjus į buities prekių parduotuvę, atsiveria toks platus kainų diapazonas?

Jei turite būtent „Miele“ programėlę, ji, įvertinusi, kokius produktus turite šaldytuve bei kokio modelio orkaitę turite, pasiūlys, ką galite pasigaminti valgyti.

Visų pirma tai priklauso nuo gamintojo šalies, antra – nuo technologijų, kurios slepiasi orkaitės viduje. Todėl labai svarbu pasverti savo poreikius skaitant įvairiausių funkcijų aprašymus – jei turėsite prietaisą, atsimenantį 50 receptų, tačiau nuolat naudosite vos penkis iš jų, pinigai taip pat nebus panaudoti efektyviai. Taigi, kokias naudingas funkcijas turi šiuolaikinės orkaitės?

Beveik visos jos turi bent 5–6 kepimo funkcijas ir oro maišymo ventiliatorių. „Bosch“ orkaitėse įdiegtas šios funkcijos patobulinimas – „bakingSensor“, kai orkaitės jutiklis nuolat matuoja deguonies koncentraciją orkaitės viduje ir pagal tai apskaičiuoja drėgnumą bei automatiškai koreguoja kepimo procesą.

 „BOSCH“ nuotr./ „BOSCH“ orkaitė
„BOSCH“ nuotr./ „BOSCH“ orkaitė

Tiems, kurie ankstesnę orkaitę ir jos valymo darbus prisimena kaip pragarą, galiausiai sukurta savaiminio išsivalymo sistema – pirolizė.

„Tai – dar vienas išmanusis „stebuklas“, sutaupantis begalę laiko ir net sveikatos. Savaiminio orkaitės išsivalymo metu temperatūra įkaista iki 500 laipsnių, tad visi riebalų ir maisto likučiai, užsilikę ant emaliuotų orkaitės sienelių, sudega iki pelenų, kuriuos belieka sušluoti šepetėliu arba susiurbti. Riebalus sudegina tie patys kaitinimo elementai, kurie maistą iškepa, tiesiog paspaudus valymo mygtuką, jie įkaista iki kelis kartus aukštesnės temperatūros“, – paaiškina M. Vepštas.

Šiandieniniame pasaulyje esame įpratę kalbėti matais 2D, 3D ir 4D, bet ką reiškia „keturmatis oras“? Šios funkcijos kūrėjai galvojo apie tuos, kurie neretai gamina daug ir skirtingų patiekalų vienu metu.

Pašnekovas pamini dar kelias naujausias orkaičių funkcijas:

„DishAssist“ – ši funkcija jums padeda pasirinkti idealią temperatūrą kiekvienam patiekalui ir pateikia praktinių patarimų. Ryškiame ekranėlyje rodomi konkretūs patiekalai arba patiekalų kategorijos, pavyzdžiui, pyragas, apkepas, lazanija, pica. Šalia jų rekomenduojami papildomi gaminimo parametrai. Patvirtinkite juos vienu spustelėjimu – ir galite eiti žiūrėti įdomaus filmo.

„4D karštas oras“ – šiandieniniame pasaulyje esame įpratę kalbėti matais 2D, 3D ir 4D, bet ką reiškia „keturmatis oras“? Šios funkcijos kūrėjai galvojo apie tuos, kurie neretai gamina daug ir skirtingų patiekalų vienu metu: pavyzdžiui, viename orkaitės lygyje kepa sausainiukai, kitame – vakarienės patiekalai šeimai. Ši funkcija užtikrina, kad visiems orkaitėje esantiems patiekalams užteks kaitros, be to, jų kvapai nesimaišys tarpusavyje.

Funkcija „Home Connect“ leidžia iš mobiliojo telefono persiųsti receptus į orkaitę.

Išmintingoji patarėja – vakarienė iš to, ko turite šaldytuve

„Miele“ buitinės technikos konsultantas Tomas Mierauskas atskleidė, jog ši bendrovė šiuo metu pasaulyje pristatinėja naują modelį „Miele Dialog“, kuriame maistas bus gaminamas niekur anksčiau dar nenaudotomis bangomis, dviem trečdaliais greičiau, nei esame įpratę. Tačiau kol kas bendrovė neatskleidžia, jokių techninių detalių, tad belieka lauktis ir tikėtis, kaip teigiama, „rinką sudrebinsiančios“ naujovės.

O kol kas viena iš naujovių, kuri jau yra pasiekusi mūsų šalį – tai prietaisų jungimas į bendrą namų tinklą. Čia galite susieti ne tik orkaitę, bet ir, pavyzdžiui, skalbyklę bei šaldytuvą.

Organizatorių nuotr./ „MIELE“ orkaitę apžiūrinėja Deividas Praspaliauskas
Organizatorių nuotr./ „MIELE“ orkaitę apžiūrinėja Deividas Praspaliauskas

„Kuo naudinga susieti išmanųjį telefoną su orkaite? Jei turite būtent „Miele“ programėlę, ji, įvertinusi, kokius produktus turite šaldytuve bei kokio modelio orkaitę turite, pasiūlys, ką galite pasigaminti valgyti. Pavyzdžiui, pažymite, kad turite šparagų, kiaušinių, miltų, programėlė jums pasiūlys išsikepti šparagų apkepą. Ne tik pasiūlys, tačiau ir aprašys, kaip tai daryti žingsnis po žingsnio. Galiausiai programėlė parašo, į kurį orkaitės lygmenį tą šparagų apkepą įdėti, kokią temperatūrą parinkti“, – sakė T. Mierauskas.

Pašnekovo teigimu, šiuolaikinė buitinė technika leidžia visiškai nieko apie maisto gaminimą nenutuokiančiam žmogui pasiruošti gardų patiekalą.

Jis taip pat akcentavo, kad visi buitinės technikos gamintojai turi automatines gaminimo programas, tačiau jos labai skiriasi. Pavyzdžiui, kepimas valandą 200 ° temperatūroje – nėra automatinė programa. Bent jau „Miele“ inžinieriai šią savoką supranta kitaip.

„Automatinė programa turėtų jus nuvesti nuo mėsos gabalo iki skanaus kepsnio visiškai nieko nežinant nei apie temperatūras, nei apie tai, kaip gaminti. Jūs orkaitės ekranėlyje pažymite, kad turite jautienos, norite išsikepti Velingtono kepsnį. Ir tuomet papuolate į meniu, kur jums reikia įvykdyti tam tikrus žingsnius. Orkaitė rašo: „Dėkite mėsą į keptuvę ant tokio ir tokio stiprumo kaitros apkepinkite iš abiejų pusių“. Kai tai padarote, spaudžiate „Toliau“. Tada ji parašo, jog reikia įjungti tam tikrą orkaitės režimą ir palaukti, kol įkais. Įdėsite mėsą į orkaitę, o ji keps, keisis kaitros stiprumas, galiausiai ištrauksite jau iškepusį kepsnį“, – pasakojo T. Mierauskas.

Technologija – ta pati, prietaisai – labai skirtingi

T. Mierausko teigimu „Miele“ prietaisai dažniausiai turi nuo 10 iki 13 maisto kategorijų. Pavyzdžiui: pyragai, duona, mėsa, paukštiena, žuvis. Pasirinkus „žuvies“ kategoriją, dar detaliau renkatės žuvies rūšį ir patiekalo tipą – ar kepsite filė, ar troškinį, ar tiesiog norite lengvai apkepti jūros gėrybes. Kepsnių mėgėjų dalią dar labiau palengvina belaidis mėsos termometras – jis turi ryšį su orkaitės valdymo bloku, šiam termometrui nereikia baterijų ar kitokios papildomos priežiūros.

T. Mierauskas taip pat paaiškina skirtumą tarp gaminimo garais ir gaminimo „garų pagalba“. Dažniausiai šiuolaikinės orkaitės gamina maistą įprastu režimu, tačiau jei jos turi garų funkciją, kepantis patiekalas kartas nuo karto gauna pliūpsnį karštų garų. Tai, pavyzdžiui, labai padeda kepant duoną, desertą ar pyragą. Po tokio kepimo duona viduje išlieka neperdžiūvusi, iš išorės susiformuoja traški pluta.

„Tačiau visiškai kitoks prietaisas yra kombinuotos garinės orkaitės, galinčios kepti tiek klasikiniu būdu, tiek pilnaverčiu garu. Sakyčiau, tai tiesiog du prietaisai, sutalpinti į vieną. Taigi, jos gali ruošti daržoves ir ryžius tik garuose, tačiau įjungus kitą programą, iškepti pyragą. Tačiau tokios orkaitės techniškai yra sudėtingiausi

Automatinė programa turėtų jus nuvesti nuo mėsos gabalo iki skanaus kepsnio visiškai nieko nežinant nei apie temperatūras, nei apie tai, kaip gaminti.

ir kartu – brangiausi buitinės technikos prietaisai. Neretai joms reikia netgi vandentiekio ir kanalizacijos jungties tam, kad prietaisas galėtų paimti reikiamą kiekį vandens ir išleisti susidariusį kondensatą“, – paaiškino T. Mierauskas.

Jo teigimu, orkaičių galingumas ženkliai lenkia garų puodus, kuriuose gamintas maistas greičiau išverda, nei iškepa. Žinoma, skiriasi ir puode bei garinėje orkaitėje gaminto patiekalo skonis. Gyventojams vis labiau besirūpinant savo sveikata ir maisto kokybe, garinės orkaitės ir įvairios garų funkcijų turinčios orkaitės tampa vis paklausesnės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Geriausia investicija – rūpinimasis savo sveikata
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Užsisakykite
15min naujienlaiškius