Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ispanija nusprendė naikinti „auksines vizas“ – daugiausiai naudojosi kinai ir rusai

Ispanijos vyriausybė pradėjo vadinamosios „auksinės vizos“ sistemos panaikinimo procesą. Pagal šią schemą užsienio investuotojams suteikiama greita teisė apsigyventi šalyje, rašo BBC.
Ispanija
Ispanija / Shutterstock nuotr.

Antradienį ministrų kabineto posėdyje ministrai susitarė nutraukti vizos, kurią galima gauti mainais už 500 tūkst. eurų ar didesnės vertės nekilnojamojo turto pirkimą, suteikimą.

Vizų schemą dar 2013 m. įvedė konservatyvi Mariano Rajoy vyriausybė.

Buvo manoma, kad ji padės pritraukti labai reikalingų užsienio investicijų po euro zonos krizės, kuri ypač smarkiai paveikė Ispanijos nekilnojamojo turto sektorių, rašo BBC.

Organizacijos „Transparency International“ duomenimis, iki 2023 m. iš viso išduota 6 200 vizų investicijoms į nekilnojamąjį turtą, nors kiti šaltiniai nurodo didesnį skaičių.

Beveik pusė Ispanijos auksinės vizos gavėjų – iš viso 2 712 – buvo kinai, teigia „Transparency International“.

Toliau rikiavosi rusai – 1 159 gavėjai, po jų – iraniečiai (203), JAV (179) ir Jungtinės Karalystės (177) piliečiai.

Pagal „auksinių vizų“ schemą taip pat buvo suteikiama teisė gyventi šalyje mainais už 2 mln. eurų ar daugiau investicijų į valstybės obligacijas arba už investicijas į kylančias Ispanijos įmones, rašo BBC.

Tačiau tik 6 proc. vizų buvo išduotos ne dėl nekilnojamojo turto pirkimo, o dėl kitų priežasčių, teigė vyriausybė.

Ministras pirmininkas Pedro Sánchezas teigė, kad jo vyriausybė ketina atsisakyti šios schemos, siekdama „užtikrinti, kad būstas būtų teisė, o ne tik verslo spekuliacijų objektas“.

Jis teigė, kad dauguma vizų išduota dėl nekilnojamojo turto pirkimo tokiose vietovėse kaip Madridas, Barselona, Valensija, Malaga, Alikantė ir Balearų salos, t. y. vietovėse, kuriose būsto rinka „patiria didžiulį spaudimą ir kuriose tose vietovėse gyvenantiems ir dirbantiems žmonėms, kurie kasdien moka mokesčius, beveik neįmanoma rasti būsto už prieinamą kainą“.

Kai kuriose šalies vietovėse, pavyzdžiui, Ibizoje nuomos kainos ypač išaugo.

Pastaruoju metu tokias vizas įvedusios valstybės šią tvarką peržiūri. 2022 m. JK vyriausybė nutraukė schemą, pagal kurią turtingi užsienio piliečiai galėjo įsikurti šalyje, jei čia registruodavo savo turto.

2023 m. Airija atsisakė savo „auksinės vizos“, o Portugalija peržiūrėjo savo modelį ir nebeleido gyventi šalyje mainais į nekilnojamojo turto įsigijimą, rašo BBC.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius