Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kai namai prašosi remonto – kiek tai kainuos ir koks turėtų būti darbo ir medžiagų kainų santykis?

Atėjus pavasariui kyla noras susitvarkyti namus, o kartais betvarkant dingteli mintis, kad stipraus valiklio čia jau nebeužteks – reikia rimto remonto. Jei tokia mintis besiruošiant Velykoms aplankė ir jus, šiame straipsnyje pateiksime kelis patarimus, kaip reikėtų apskaičiuoti biudžetą ir kaip paskirstyti biudžetą, kad remontas kainuotų mažiauausiai... nervų ląstelių.
Namų remontas
Namų remontas / 123RF.com nuotr.

Už kiek ir per kiek ?

Ekspertai skaičiuoja, kad šiandien vien statybos meistrų, apdailos specialistų darbas atliekant gali kainuoti 150 eurų už 1 kvadratinį būsto metrą. Kartu su visomis reikiamomis medžiagomis ši kaina vidutiniškai gali siekti 280 eurų. Jei dar įskaičiuosime techninę priežiūrą, kurią šiandien neretai pasamdo ir privatūs asmenys, statybinių medžiagų atvežimą, šiukšlių išvežimą ir panašias papildomas paslaugas, bendra suma turėtų siekti apie 300 eurų už kvadratinį būsto metrą.

Metras prie metro ir susidaro nemaža suma, tačiau didelė dalis gyventojų apsisprendžia verčiau gyventi atnaujintame būste ir mokėti nedideles palūkanas, nei taupyti ilgus mėnesius gyvenant esamomis sąlygomis. Specializuoto paskolų banko „Bigbank“ Lietuvos filialo vadovas Rolandas Norvilas atskleidžia, jog paskolos namų atnaujinimui šiame banke yra antroji pagal populiarumą priežastis, kuriai skolinamasi.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Eurai
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Eurai

„Vidutinė paskolos namų remontui suma yra apie 10-11 tūkst. eurų“, – sako R.Norvilas. Už tokią sumą pagal aukščiau pateiktas išlaidas vienam kvadratiniam metrui, galima susiremontuoti maždaug 40-ies kvadratinių metrų būstą. Tokio ploto butą galima suremontuoti per maždaug 1,5-2 mėnesius.

Kaip susiplanuoti būsimus remonto darbus?

Jei jūsų remontas bus didelės apimties ir pareikalaus daugiau išlaidų, specialistai rekomenduoja pirmiausia kreiptis į architektus ar interjero dizainerius ir paprašyti jų parengti būsto apdailos projektą.

Nekilnojamojo turto projektus plėtojančios bendrovės „Domus Estate“ pardavimų vadovas Arūnas Tamauskas užsako ir koordinuoja didelės apimties būstų įrengimo darbus. Jis sutiko pasidalinti patarimais, kaip reikėtų suplanuoti remonto ar būsto įrengimo biudžetą.

Ekonominis, tvarkingas remontas, manau, kainuoja 300 eurų už kvadratinį metrą. Ši suma būtų galutinė, į ją įskaičiuočiau tiek interjero dizainerio paslaugas, tiek techninio darbuotojo priežiūrą.

„Reikia suprasti, kad tie patys darbai turės skirtingas kainas, jei bus daromi kvalifikuotų meistrų kompleksiškai, ir jei bus daromi „ūkio būdu“, kitaip tariant, šeimininkas pats mėgins kažkuriuos darbus pasidaryti. Vis daugiau žmonių renkasi tinkamiausią kelią – pirmiausia pasidaro visos apdailos projektą“, – sako A.Tamauskas.

Projekte turėtų būti įvertinti visi reikalingi darbai. Šis dokumentas taip pat praverčia valdant biudžetą, derantis su meistrais, nes jie turi dirbti laikydamiesi projekte nurodytų sprendimų.

123RF.com nuotr./Namų remontas
123RF.com nuotr./Namų remontas

„Ekonominis, tvarkingas remontas, manau, kainuoja 300 eurų už kvadratinį metrą. Ši suma būtų galutinė, į ją įskaičiuočiau tiek interjero dizainerio paslaugas, tiek techninio darbuotojo priežiūrą“, – sako A.Tamauskas. Tai reikštų, kad vidutinio 50-ies kvadratų būsto remontas atsieitų apie 15 000 eurų.

Pašnekovas sutinka, kad ši suma jau skamba grėsmingai, todėl dažnas nutaria, kad nėra čia ko leisti įvairiems statybininkams iš jo „užsidirbti“.

„Atskleisiu – taip, specialistai iš jūsų užsidirbs. Ne aukso kalnus, normalią dalį pragyvenimui. Bet statybinė brigada, profesionalūs statybininkai pirmiausia gaus dideles nuolaidas medžiagoms, kurias jiems suteikia prekybos tinklai. Mes, atsistoję prekybos tinkle į bendrą eilę, tokios nuolaidos tikrai negausime ir neišsiderėsime. Antra – niekas neskaičiuoja itin brangių įrankių, technikos. Jei nusprendžiate remontuotis pats, tuomet arba naudojami neprofesionalūs, arba jų trūksta, reikia nuomotis“, – nusprendus pačiam remontuotis būstą kylančius iššūkius vardino A.Tamauskas.

Logika iš tiesų yra tokia: iš paprastų medžiagų su geromis rankomis galima išgauti įspūdingą rezultatą. Ir atvirkščiai – labai kokybiškos, geros medžiagos ir blogas, nekvalifikuotas darbas... viską paverčia į nieką.

Išganingas portalas youtube.com šiandien bet kam gali parodyti, kaip tinkuoti ar dažyti sienas. Tačiau patirties turintys kvalifikuoti meistrai geriau žino technologiją, kaip tiksliai tai padaryti.

Remontuojantis pačiam neabejotinai prireiks kurios nors srities specialistų. Juos prisikviesti smulkios apimties darbui bus sudėtinga. Taip pat pačiam šeimininkui teks rūpintis darbo sauga, darbo vietos tvarkymu, statybinių medžiagų atvežimu ir atliekų išvežimu.

„Mano nuomone, kiekvienas turi daryti savo darbą. Šiandien architektai ir dizaineriai pasiūlo tokius sprendimus, kurie išsprendžia daugybę būsimo gyvenimo ir būsto erdvės problemų“, – tikino A.Tamauskas.

Stebuklingoji matematika: renkantis brangesnes medžiagas, už darbą mokėti teks tiek pat

Jei nutarėte 300 eurų skirti vienam būsto kvadratiniam metrui suremontuoti, pasak pašnekovo, 50 % šios sumos turėtų sudaryti apmokėjimas už meistrų darbą, apie 35 % - medžiagos ir 15 % - anksčiau įvardintos papildomos išlaidos.

Viena iš klaidų, kurią daro naujakuriai ar besiremontuojantys – iš minėtų 300 eurų vienam kvadratiniam metrui, jie 250 eurų skiria itin brangioms medžiagoms. O tada jas atiduota į nepatyrusių ir nekvalifikuotų, už likusią biudžeto dalį dirbti sutinkančių meistrų rankas.

„Ne, gerbiamieji. Logika iš tiesų yra tokia: iš paprastų medžiagų su geromis rankomis galima išgauti įspūdingą rezultatą. Ir atvirkščiai – labai kokybiškos, geros medžiagos ir blogas, nekvalifikuotas darbas... viską paverčia į nieką. Investuokite į gerą meistrą, patirtį, kompetenciją“,– patarė pašnekovas. Jis pabrėžė, kad nusprendus daugiau skirti apdailos medžiagoms, darbų kaina jau nebeišaugs. Kitaip tariant, galite skirti 350 eurų vienam kvadratiniam metrui, ir technologijos, rankų profesionalumas, įrankių kiekis liks tas pats, tačiau galbūt galėsite įgyvendinti kokį nors unikalesnį sprendimą.

123RF.com nuotr./Namų remontas
123RF.com nuotr./Namų remontas

„Pavyzdžiui, nutarę medžiagoms skirti ne 150, o 400 eurų, bendrą sąmatą išauginsite 5000 eurų. Taigi, remontas kainuos ne 15 000 eurų, o 20 000 eurų. Tačiau gausite visiškai kitokios kokybės medžiagas ir tuomet interjero sprendimai galės būti įvairesni“, – sako A.Tamauskas.

Jis išsklaido dar vieną mitą – meistrai tikrai neišsibėgiojo, jų Lietuvoje yra ir paieškoję atrasite bei sukirsite rankomis.

Atidžiau pažvelkite į langus ir duris

Jei ketina remontuoti seną būstą, A.Tamauskas ragina atkreipti dėmesį į langus ir duris, netgi pasisamdyti šios srities ekspertą.

„Prieš remontą specialistas turėtų įvertinti, ar langai (ar durys), teisingai įstatyti. Šiandien dažnai susiduriame, kad būtent tokio tipo darbai yra nekokybiškai atliekami. Sakyčiau, tai yra būtent šiandieninė rinkos problema“, – sako bendrovės „Domus Estate“ pardavimų vadovas.

Paskolų banke „Bigbank“ būsto atnaujinimui galima pasiskolinti nuo 3500 iki 25 000 eurų ir pasirinkti paskolos grąžinimo laikotarpį nuo 6 iki 120 mėnesių (10-ies metų).

Jei langų pakraščiuose kaupiasi drėgmė, atsiranda grybelis – pats metas atlikti papildomus darbus to paties remonto metu. Nes kai apie montavimo trūkumus langas „praneš“ pats, bus labai skaudu gadinti šviežiai padarytą apdailą, nutinkuotus angokraščius.

„Tiesą sakant, apskritai remonto metu daugiau dėmesio (ir finansų) reikėtų skirti paslėptiems darbams ir inžinerinėms komunikacijoms. Nes paskui iš po tinko, iš po grindų, iš po lubų kažką krapštyti ir tvarkyti... bus ekonomiškai nenaudinga. Turbūt nereikia sakyti, kad šiuos darbus turi atlikti specialistas“, – sako A.Tamauskas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./ Neįrengto daugiabučio langas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./ Neįrengto daugiabučio langas

Mėgstate fotografuoti dienos įspūdžius, valgomus patiekalus, aplinkos įdomybes? Tuomet neužmirškite įamžinti ir savo remonto – paslėptų darbų, inžinerinių tinklų. Pavyzdžiui, sugalvoję perkabinti televizorių labai padėkosite sau, nes galėsite iš nuotraukos prisiminti, kur yra nuvesti elektros laidai.

Techninės statybos darbų priežiūra – ne tik verslo bendrovėms

Pašnekovas ragina turint galimybę užsisakyti techninės priežiūros specialistą – net jei tai bus „trečioji šalis“, prie samdytos apdailos darbus atliekančios bendrovės. Darbai turėtų būti patikrinami tris kartus, nes kiekvienas remontas turi tris etapus. Jei techninės priežiūros specialistas bent kartą iš trijų atėjęs ras kokį nors nekokybišką darbą – jo užsakymas jau bus atsipirkęs.

Analogiškai specialistas, apžiūrėjęs seną būstą prieš remontą, gali įvardinti trūkumus (banguotas, nelygias grindis, nelygius kampus), kurie pareikalaus daugiau išlaidų sutvarkant, nei tik medžiagų ir darbo suma.

„Norisi pakeisti žmonių mąstymą šioje srityje: reikia statybininko, žmogaus, kuris įvardins pagrindines problemas, kurios jums kainuos pinigus“, – pokalbį užbaigia pašnekovas.

15 min archyvo nuotr./Būsto remontas
15 min archyvo nuotr./Būsto remontas

Jei nutariate daugiau investuoti daugiau lėšų į kokybiškas medžiagas, o trūkstamą dalį pasiskolinti, banko „Bigbank“ vadovas primena, kokias išlaidas dar turite įskaičiuoti į bendrą sąmatą.

„Skaičiuojant paskolos kainą reikėtų atsižvelgti tiek į palūkanų normą, tiek ir į kitus mokesčius, tokius kaip sutarties administravimo mokestis, bei sutarties sudarymo mokestis. Tad tikslesnis už palūkanų normą rodiklis yra bendra vartojimo kredito kainos metinė norma (BVKKMN), kuri parodo ne tik bendrąsias paskolos išlaidas per metus, bet ir sutarties ar kitus papildomus mokesčius, kurie skirtinguose bankuose ar kitose kredito įstaigose gali būti skirtingi“, – į mokesčius, sudarančius bendrą paskolos sumą dėmesį atkreipia R.Norvilas.

Paskolų banke „Bigbank“ būsto atnaujinimui galima pasiskolinti nuo 3500 iki 25 000 eurų ir pasirinkti paskolos grąžinimo laikotarpį nuo 6 iki 120 mėnesių (10-ies metų). Vienas iš privalumų – paskolai galioja 60-ies dienų nemokamo grąžinimo garantija, jei vis tik nutarsite, kad apsiskaičiavote, ar persigalvosite.

Tiesiog turėkite omenyje, jog su remonto rezultatu jums reikės gyventi mažiausiai kelerius metus. Kiekvieną dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius