Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kaip sėkmingai parengti daugiabučio atnaujinimo projektą?

Butų savininkams pritarus daugiabučio namo renovacijai, pradedamas rengti atnaujinimo projektas, kurį sudaro keli pagrindiniai žingsniai. Tai – namo energinio naudingumo įvertinimas, investicijų plano rengimas, aptarimas ir tvirtinimas bei pateikimas Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programą administruojančiai Būsto energijos taupymo agentūrai (BETA).
Kaip sėkmingai parengti daugiabučio atnaujinimo projektą?
Kaip sėkmingai parengti daugiabučio atnaujinimo projektą? / BETA nuotr.

Pirmas žingsnis – namo energinio naudingumo įvertinimas

Prieš daugiabučio namo atnaujinimą (modernizavimą) turi būti įvertintas daugiabučio energinis efektyvumas ir energinio naudingumo klasė bei išduotas energinio naudingumo sertifikatas.

Šiame etape viskuo už jus pasirūpins namo modernizavimo investicijų plano rengėjas, kuriam energinį sertifikatą išduos atestuotas energinio naudingumo sertifikavimo ekspertas. Tačiau jūsų įsitraukimo reikės rengiant investicinį planą.

Antras žingsnis – investicijų plano rengimas

Investicijų planas yra daugiabučio namo atnaujinimo (modernizavimo) projekto sudėtinė dalis, kurioje numatomos pastato energijos vartojimą mažinančios priemonės ir jų kaina.

Renovacijos projekto administratorius konkurso būdu atrenka investicijų plano rengėją, kuris parengia pirminį plano variantą. Jame nurodomi pagrindiniai namo rodikliai, namo konstrukcijų ir inžinerinių sistemų būklė, numatomos namo atnaujinimo priemonės, preliminari kaina, atnaujinimo atsipirkimo laikas ir kiti susiję aspektai.

Kad būtų išvengta daugiabučio gyventojų nesusikalbėjimo per susirinkimą, likus dviem savaitėms iki viešo renovacijos klausimų aptarimo, kiekvienam buto savininkui pateikiamas investicijų planas susipažinimui. Kartu nurodomi ir asmenų, galinčių atsakyti į kilusius klausimus, kontaktiniai duomenys. Bendras, programos įgyvendinimą apimančias konsultacijas, teikia ir BETA specialistai.

Trečias žingsnis – viešas investicijų plano aptarimas

Rengiamas investicijų planas turi būti bent kartą viešai aptartas projekto administratoriaus suorganizuotame daugiabučio butų savininkų susirinkime. Jo metu atsakoma į gyventojams kilusius klausimus, paaiškinama, kokia yra dabartinė namo techninė ir energinė būsena ir kodėl reikia įgyvendinti vieną ar kitą energiją taupančią priemonę.

Susirinkime renovacijos projekto administratorius taip pat pateikia kainų sąmatą ir surašo gyventojų pageidavimus, pavyzdžiui, kokius technologinius sprendinius taikyti šiltinant fasadą, ar diegti atsinaujinančius energijos šaltinius. Šiame etape administratoriaus pareiga yra paaiškinti, kruopščiai surašyti gyventojų pageidavimus ir parengti tokį namo modernizavimo investicijų planą, kuriam pritarė butų savininkai.

Ketvirtas žingsnis – investicijų plano tvirtinimas

Po susirinkimo namo administratorius užpildo išsamų protokolą, kurį perduoda investicijų plano rengėjui. Jis, atsižvelgdamas į susirinkimo metu išsakytas gyventojų pastabas ir pasiūlymus, patikslina rengiamą projektą ir pristato jį kitame susirinkime. Investicijų planas laikomas patvirtintu, jei jam pritaria ne mažiau nei 55 proc. visų daugiabučio namo butų savininkų.

Svarbu atkreipti dėmesį, kad šiame etape būtina priimti sprendimą ir dėl lėšų skolinimosi. Kadangi investicijų planas yra orientacinis, jame numatytas biudžetas yra maksimalus. Vėliau kainos perkant paslaugas gali mažėti.

Patvirtinus investicijų planą gyventojų susirinkime, investicijų planas kartu su protokolu ir kitais dokumentais teikiamas BETA.

Penktas žingsnis – derinimas su BETA

Paskutiniame – penktajame – daugiabučio namo atnaujinimo projekto rengimo etape BETA specialistai vertina parengtą investicijų planą atsižvelgdami į pasirinktų įgyvendinti namo modernizavimo priemonių atitiktį Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programoje apibrėžtoms priemonėms, planuojamą pasiekti suminį energinį efektyvumą ir kitus reikalavimus.

Jei investicijų planas atitinka visus nustatytus reikalavimus, BETA suderina planą ir tuomet sudaromas reitinguotas pagal kvietime nurodytus kriterijus finansuojamų projektų sąrašas, pasirašoma valstybės paramos sutartis.

Norėdami daugiau sužinoti apie visus renovacijos proceso dalyvius, skaitykite sekantį turinio projekto Renovacija: būsto savininko atmintinėstraipsnį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius