Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kodėl renovacijoje itin svarbi tinkama rekuperacija?

Gyvenamosiose patalpose kiekvienas iš mūsų praleidžia didelę laiko dalį, o ypač šaltuoju metų laiku. Todėl būtent šviežio oro užtikrinimas yra itin svarbus veiksnys mūsų sveikatai – oro kaita patalpose yra būtina, ji užtikrina deguonies ore papildymą, anglies dvideginio, vandens garų pertekliaus ir oro teršalų pašalinimą, pasakoja Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuro Bendruomenės sveikatos stiprinimo skyriaus vedėja Gintarė Baštunova.
Renovuotas namas Akmenėje
Renovuotas namas Akmenėje / APVA

Anot pašnekovės, patalpose, kuriose nuolat necirkuliuoja šviežias oras, labai sumažėja deguonies, o tai gali turėtų neigiamos įtakos žmogaus savijautai. Negana to, prastai vėdinamose patalpose linkusi rastis drėgmė, kuri, kaip dauguma žino, gali lemti pelėsio atsiradimą.

Būtent nuolatinis patalpų vėdinimas pašalina įvairius teršalus, dulkes, mikroorganizmus, suteikia namams gaivumo ir pagerina miego kokybę.

Gresia sveikatos problemos

G. Baštunovos teigimu, sveika namų aplinka – svarbus geros savijautos veiksnys, nes šviežio oro trūkumas gali lemti įvairius negalavimus.

„Šviežio oro trūkumas gali prisidėti prie produktyvumo sumažėjimo, nuovargio atsiradimo, galvos svaigimo ir skausmo, atsparumo ligoms atsiradimo, pablogėjusios emocinės būsenos. Atsiradęs pelėsis ilgainiui gali lemti įvairias kvėpavimo takų problemas – jis dažniausiai pasireiškia galvos skausmu, nerviniu dirglumu, nuovargiu, alerginėmis reakcijomis, peršalimo simptomais, akių ašarojimu, odos perštėjimu, sloga, kosuliu, pneumonija, astmos priepuoliais ir kt.“, – pasakoja Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuro Bendruomenės sveikatos stiprinimo skyriaus vedėja.

Atsiradęs pelėsis ilgainiui gali lemti įvairias kvėpavimo takų problemas.

Ji pratęsia, kad moksliniai duomenys patvirtino nuolatinį ryšį tarp drėgmės bei pelėsių patalpose ir kvėpavimo sutrikimo bei astmos atsiradimo ir papiltimo: žmonės, gyvenantys „nesveikuose“ pastatuose, 40 proc. dažniau serga astma. Pavyzdžiui, drėgnose ir supelijusiose patalpose augantys vaikai yra nuo pusantro iki trijų kartų labiau linkę kosėti ir dusti, jiems pasireiškia astmos ir kitų kvėpavimo takų ligų simptomai.

Ką reikėtų žinoti apie patalpų vėdinimą?

G. Baštunova primena, jog patalpas vėdinti reikia visais metų laikais, o pagrindinis tinkamo vėdinimo principas – reguliarumas. Norint, kad patalpų oras būtų pakankamai švarus, jis turi nuolat cirkuliuoti iš patalpų į patalpas arba iš lauko į vidų ir atvirkščiai.

Norint, kad patalpų oras būtų pakankamai švarus, jis turi nuolat cirkuliuoti.

„Paprasčiausias ir pakankamai efektyvus gyvenamųjų patalpų vėdinimo būdas – natūralus, kai šviežias oras į patalpas patenka pro langus, orlaides ar mikroventiliacijos ertmes, o šalinamas traukos principu – traukos kanalais“, – sako Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuro Bendruomenės sveikatos stiprinimo skyriaus vedėja.

Ji primena, jog tinkama ventiliacija yra ypač svarbi vonios kambariuose, rūsiuose ir miegamuosiuose, virtuvėse.

Kaip užtikrinti gerą vėdinimą renovuojamuose butuose?

Renovavus seną, energiškai neefektyvų daugiabutį, padidėja jo šiluminė varža, nauji langai nebepraleidžia skersvėjo ir daugiabutis tampa sandarus.

Visada galite atidaryti langus, norėdami įleisti šviežio oro, visgi, po renovacijos sutaupoma šiluma tokiu būdu „pabėgs“ iš butų.

Šią problemą gali išspręsti renovacijos metu įrengta centralizuota rekuperacinė sistema arba individualus rekoperatorius.

Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) primena, jog šią problemą gali išspręsti renovacijos metu įrengta centralizuota rekuperacinė sistema arba individualus rekoperatorius.

Rekuperatoriai ne tik padeda sutaupyti, bet ir pasirūpina žmogaus sveikata – jų dėka galite kvėpuoti iš lauko išgaunamu oru, kuris, perėjęs filtrus, yra išvalomas. Šie filtrai orą apsaugo nuo dulkių, nešvarumų, teršalų ar žiedadulkių, patenkančių iš lauko – tai ypač aktualu, jeigu gyvenate mieste arba prie judrios gatvės.

Rekuperatoriaus principas – mechaninis patalpų vėdinimas ventiliatoriais su šilumokaičiu. Šviežias šaltas oras į kambarį patenka perėjęs per šilumokaitį, o šis orą dalinai pašildo ir per ortakius tiekia į patalpą.

Prietaiso šilumokaitis šaltam orui sušildyti panaudoja iš namo šalinamo šilto oro energiją, o vasarą, atvirkščiai – iš patalpų šalinamas vėsesnis oras atšaldo iš lauko patenkantį įkaitusį orą, todėl rekuperatoriai praverčia visus metus.

Visgi, rekuperacinė sistema kai kuriems gyventojams gali pasirodyti per brangi – ją galite pakeisti individualaus rekuperatoriaus įsiregimu, taip ne tik apsaugodami savo sveikatą, bet ir užtikrindami efektyvų renovacijos įgyvendinimą.


Daugiau informacijos apie Daugiabučių atnaujinimo (modernizavimo) programą galite rasti: www.betalt.lt arba telefonu 8 614 99699.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius