Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Namas prie upės: architektūros estetika, deranti su kokybišku dizainu

Namas stovi ramiame ir žaliame sklype, prie Neries upės, netoli Vilniaus. Gamtinė aplinka įkvėpė kuriant šio namo interjero dizainą. Architektai siekė, kad vidaus erdvės organiškai derėtų su gamtos panorama, atsiveriančia pro didžiulis langus.
Gyvenamasis namas
Gyvenamasis namas / Norbert Tukaj nuotr.

Norint išsaugoti būstą supančią ramybę, pasirinktos ramaus ir santūraus kolorito apdailos medžiagos, kaip antai natūralus medis bei akmuo. Jų tekstūros organiškai įsilieja į supančią aplinką ir netrukdo ilsėtis, klausantis gamtos garsų.

Virtuvės, valgomojo ir svetainės zonos stilistiškai yra nuoseklios, tolygiai pereinančios viena į kitą: vyraujantys žemiški atspalviai išreiškiami per baldus ir jų akcentus. Pavyzdžiui, lengvi natūralaus beržo lukšto šviestuvai tarsi levituoja ore: jie yra ne tik apšviečia, bet ir papuošia erdvę.

Norbert Tukaj nuotr./Gyvenamasis namas
Norbert Tukaj nuotr./Gyvenamasis namas

300 m² namas su garažu yra netaisyklingo „H“ raidės formos. Pagrindinė būsto ašis – virtuvės ir svetainės zona, o aplink ją išdėstytos kitos gyvenamosios patalpos – darbo, poilsio bei vonios kambariai. Vidaus erdvių nuotaiką kuria kokybiškos medžiagos, detalės ir ramus koloritas. Pavyzdžiui, miegamajame nuotaiką, greta nuostabaus vaizdo pro langus, kuria profesionaliai parinkti ir pritaikyti autorinio dizaino objektai. Kambario akcentai – Doshi Levien dizaino fotelis Capo („Cappellini“) ir iš japoniško popieriaus Davide’o Groppi sukurtas Mėnulis. Šviesus apskritas kilimas ir terakotos atspalvio užuolaidos kambariui suteikia jaukumo.

Norbert Tukaj nuotr./Gyvenamasis namas
Norbert Tukaj nuotr./Gyvenamasis namas

Pagrindiniame vonios kambaryje įrengtas vonios baldas su dviem akcentiniais baltos keramikos praustuvais ir ovalių formų veidrodžiais. Erdvės koloritas pasirinktas ramių, bet tamsesnių atspalvių, dominuoja medis, plytelės, stiklas ir kokybiška keramika. Iš šios namų zonos patenkame į holą su dideliu veidrodžiu bei ryškiu akcentu – Gintaro Antano Kubiliaus kėde YAY („JotJot“). Šiame name suprojektuotas virtuvės tūris yra organiškai integruotas į bendrąją gyvenamąją erdvę. Taip pat šis tūris atskiria holo ir gyvenamąsias patalpas. Pasirinktas šviesus medžio parketas padeda atsiskleisti būste esančių baldų medžiagiškumo bei spalvų harmonijai.

Šviesios grindys vizualiai praplečia namo vidines erdves ir suteikia didesnį natūralios ir dirbtinės šviesos kiekį. Priešingoje nei virtuvė, gyvenamosios patalpos pusėje suprojektuotas medžio lukštu dengtas baldinis tūris. Baldo tūris suvaldo patalpos geometriją, t. y. trapecinę gyvenamąją erdvę paverčia beveik stačiakampe. Visam vitrininių langų perimetrui jaukumo ir privatumo tamsiuoju paros metu suteikia lino tekstūros, tankesnio audinio dieninės užuolaidas.

Vaikų kambariuose karaliauja pilkšvi, rusvi ir terakotos tonai.

Norbert Tukaj nuotr./Gyvenamasis namas
Norbert Tukaj nuotr./Gyvenamasis namas

Specialiai jų kambariams suprojektuotos spintos su žaismingomis medinėmis rankenėlėmis atkartoja namo šlaitinius stogus. Vaikų erdvėms jaukumo suteikia giminingo kolorito tekstilės elementai bei geometriniai sienų piešiniai.

Projekto autoriai – Petras Sakalauskas ir Jurgita Mockaitytė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius