TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Naujos technologijos keičia rinką. Verta susimąstyti apie ekologiškus šilumos siurblius

Pasaulyje vis labiau populiarėja ekologiškos technologijos, kurios suteikia pastatams šilumą. Jos dažniau pasirenkamos ne tik dėl augančios ekologinės tendencijos, bet ir dėl galimybės sutaupyti ateityje. Šilumos siurblių rinka kasmet auga apie 30%. Dėka masinių pardavimų – šių įrenginių kainos mažėja, o šis aspektas dar labiau skatina jų plėtrą.
„City-Line LT“ nuotr. / Oro kondicionierius
Naujos technologijos keičia rinką. Verta susimąstyti apie ekologiškus šilumos siurblius.

Moderniausia bei ekologiškiausia namų šildymo sistema

Šilumos siurblys – tai įrenginys, išgaunantis šilumą iš aplinkos (iš žemės, vandens ar oro) ir perteikiantis ją į pastatą. Šilumos siurbliai yra kelių rūšių. UAB „City-Line LT“ jau virš 13 metų parduoda efektyvius šildymo, vėdinimo bei oro kondicionavimo įrenginius. Įmonės pardavimų vadybininkas Gabrielius Norvilas teigia, kad Lietuvoje labiausiai yra paplitę oras-oras bei oras-vanduo šilumos siurbliai. „Pirmasis variantas yra kiek pigesnis, bet šildo tik patalpų orą jį cirkuliuojant bei filtruojant. Šilumos siurblys oras-vanduo veikia kartu su vandenine pastato sistema dėl ko galima paruošti ir karštą vandenį buitiniam naudojimui. Taip pat šilumos siurblys oras-vanduo gali būti naudojamas ir patalpų vėsinimui į grindis ar radiatorius – paduodant atvėsintą vandenį“, pasakoja G.Norvilas.

Partnerio nuotr./Naujos technologijos keičia rinką. Verta susimąstyti apie ekologiškus šilumos siurblius.
Partnerio nuotr./Naujos technologijos keičia rinką. Verta susimąstyti apie ekologiškus šilumos siurblius.

Iškeitė kieto kuro katilą į šilumos siurblį oras-vanduo

Severino Bacevičiaus individualus namas yra 30 metų senumo. Pastatas 190m2 ploto. Pašnekovas pasakoja, kad 2018 metais iškeitė seną kieto kuro katilą į oras-vanduo šilumos siurblį ir nuo to laiko negali atsidžiaugti savo pasirinkimu. „Sistemą belieka tik įjungti arba išjungti. Nereikia rūpintis malkomis, jų sandėliavimu bei nuolatine katilo priežiūra. Dabar negaliu suprasti, kodėl tik neseniai ryžausi šio siurblio įsigijimui“, – dalinosi įspūdžiais S.Bacevičius.

Valstybės kompensacija

G.Norvilas pasakoja, kad Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos Aplinkos projektų valdymo agentūra jau kelis metus iš eilės skelbia kvietimą gauti paramą neefektyvių biomasę naudojančių šildymo katilų keitimui į efektyvius biokuro katilus arba šilumos siurblius. Kitais metais tą galima bus padaryti sausio mėnesį. Tai puiki galimybė pakeisti ne vien tik seną katilą į efektyvesnį įrenginį, bet ir tuo pačiu atsisakyti varginančios kieto kuro kūrenimo rutinos.

Ką reikėtų žinoti norint įsigyti šilumos siurblį

Nesvarbu ar planuojate įsidiegti oras-oras ar oras-vanduo šilumos siurblį – pirmiausia reikėtų žinoti tikslią namo kvadratūrą bei pastato energinę klasę. Pagal šiuos pagrindinius parametrus yra parenkamas efektyviausias šilumos siurblys. Ekspertai stengiasi patarti ir pasiūlyti tinkamiausią įrangą. Gavę įmonių pasiūlymus – lyginkite techninius parametrus, o ne vadovaukitės vien tik prekinio ženklo žinomumu. Atsižvelkite į montuotojų kompetencijas bei darbo patirtį, nes net 90% prietaisų gedimų yra susiję su netinkamu, nekokybišku montavimu. Ir esminis aspektas yra garantinis terminas – pravartu atkreipti dėmesį, kad garantinis laikotarpis būtų kuo ilgesnis.

Kartais paprasti sprendimai prisideda prie ilgalaikio gyvenimo kokybės gerinimo. Įsigiję šilumos siurblį išvengsite varginančio kūrenimo darbo bei galėsite mėgautis poilsiu šilumos apsuptyje. Juk kuo mažiau laiko skirsime šildymo rutinai, tuo daugiau laiko galėsime skirti sau bei savo artimiesiems.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius