Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aplinkos ministras įžiebė viltį „Gelvonų terasų“ pirkėjams, tačiau ją temdo naujas sklypo ir daugiabučio savininkas

Nacionalinei žemės tarnybai (NŽT) davus sutikimą daugiabučio „Gelvonų terasoms“ sostinės Šeškinėje statyboms, projektą įšaldęs teismų maratonas turėtų baigtis. Tokia žinia socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalijo aplinkos ministras Simonas Gentvilas. Tačiau 15min pasiekė žinia, kad pastatą ir žemę perpirko įmonė „Elenesa“, o pirkėjai, sudarę preliminarias sutartis, netekę vilties įsikelti į rezervuotus būstus.
Gelvonų terasos
Gelvonų terasos / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Pasak ministro, trečiadienį statytojui išduotas NŽT sutikimas dėl atstumo iki valstybinio sklypo, kurio trūko pastatui tapti teisėtu. Tai, S.Gentvilo aiškinimu, turėtų nutraukti teismų maratoną.

Pasak jo, valstybės institucijos ilgai žaidė stalo tenisą su projekto likimu.

„NŽT neišdavė savalaikių ir jiems įgaliotų leidimų, Vilniaus savivaldybė nusiplovė rankas ir netvarkingą projektą pasiuntė automatiniam suderinimui, o Statybų inspekcija neskirsto, kas yra mažareikšmiai ir reikšmingi pažeidimai ir griovimo ryžtą rodė iki paskutinės stadijos. Mano žiniomis, architektų rūmai irgi ėmėsi klaidų privėlusio architekto atestato vertinimo“, – rašė ministras.

Jis kėlė klausimą, kas padaryta, kad taip nenutiktų ateityje.

„Pavasarį mūsų pasiūlytas valstybinės žemės perdavimas savivaldybėms 2024 m. panaikins šitą beviltišką stalo tenisą tarp NŽT ir savivaldybių. Savivaldybės taps valstybinės žemės savininkėmis ir išduodant statybos leidimus valstybinėje žemėje arba greta valstybinės žemės tai reikš jų automatinį sutikimą (šiuo metu tokio nebuvo gavę statytojai iš NŽT). Tai ne tik sukeldavo tokias kolizijas kaip „Gelvonų terasų“ situacijoje, bet ir ištempdavo leidimų išdavimą mėnesiais“, – teigė ministras.

Jis pranešė, kad kitą savaitę Seimui bus pateiktas Statybos įstatymo pakeitimas, kur eliminuojamas automatinis Statybų inspekcijos suderinimas, kai to nepadaro savivaldybės.

Pasak ministro, savivaldybės neretai išprovokuodavo automatinį suderinimą be turinio patikros. Tai reiškia, kad per nustatyta laiką savivaldybei nepatvirtinus statybos, iš sistemos Statybų inspekcijai iškeliaudavo automatinis patvirtinimas. Inspekcijos vadovė Eglė Kuklierienė yra aiškinusi, kad pagal galiojančius teisės aktus automatinis pritarimas yra laikomas institucijos pritarimu.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Eglė Kuklierienė
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Eglė Kuklierienė

Perpirko nauja įmonė

Vis dėlto po šios ministro žinios – „Gelvonų terasų“ butų pirkėjams nepalengvėjo. Mat daugiabutis ir žemė perėjo naujiems savininkams į rankas – šį kartą juos perpirko įmonė „Elenesa“.

„Taip, perpirkome sklypą ir žemę“, – patvirtino įmonės komercijos direktorius Tomas Šiaudvytis.

Paklaustas, ko tikėtis pirkėjams, kurie buvo sudarę preliminarias sutartis, jis tvirtino nieko iš šių negirdėjęs.

„Mūsų tolesni veiksmai – pataisyt brokus, užbaigti statybas, priduoti ir organizuoti pardavimus“, –15min patvirtino T.Šiaudvytis.

Jis nenorėjo svarstyti to, kas būtų, jei pirkėjai, sudarę preliminarias sutartis su „Edensa“ kreiptųsi į įmonę.

Priminsime, kad žiniasklaidoje plačiai nuskambėjo „Gelvonų terasų“ atvejis, kai Statybų inspekcija, daugiabučio statyboms sostinės Šeškinės rajone einant į pabaigą, nusprendė apskųsti savo pačios joms išduotą leidimą. Apie tai ne kartą rašė ir 15min.

Teisme pralaimėjusi inspekcija dar kreipėsi į prokurorus, kurie spręs, ar ginti viešąjį interesą.

Dėl šios situacijos nuo 2021 m. nepavyksta užbaigti sandorių su butų pirkėjais, o šie lieka situacijos įkaitais, bijantys likti apskritai be butų ir savo įnašų.

Projektas buvo finansuotas platformos „Rontgen“ sutelkta 3,8 mln. Eur paskola. Plėtotojai „Edensai“ kilus sunkumų finansavimą grąžinti, tad balandį „Rontgen“ platformą valdanti įmonė „Trečia diena“ perleido reikalavimo teises į paskolą. Šių teisių pirkėja UAB „MM Group“ tapo didžiosios dalies pastato bei sklypo savininke. Jos atstovai 15min teigė, kad su pirkėjais yra kalbamasi ir ieškoma sprendimų. Tačiau pirmadienį pasiekė žinia, kad sklypas ir daugiabutis perleisti į kitos įmonės rankas – šį kartą „Elenesos“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius