Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Atsakė į dažniausiai užduodamus klausimus apie daugiabučių renovacijos darbų pirkimus

Neabejotina, kad renovacijos darbų pirkimai yra vienas svarbiausių daugiabučio namo modernizavimo etapų. Būsto energijos taupymo agentūra (BETA) pasakoja, kaip vyksta daugiabučio modernizavimo darbų pirkimas.
Atsakė į dažniausiai užduodamus klausimus apie daugiabučių renovacijos darbų pirkimus
Atsakė į dažniausiai užduodamus klausimus apie daugiabučių renovacijos darbų pirkimus / BETA nuotr.

Suderinus daugiabučio renovacijos investicijų planą, prasideda techninio darbo projekto, statybos darbų ir techninės priežiūros darbų pirkimai.

Maži daugiabučiai, kurių plotas siekia iki 1500 kv. m, statybos darbus gali pirkti kartu su techninio projekto parengimu. Tačiau didesni namai iš pradžių turi įsigyti techninį darbo projektą ir tik po to – rangos darbus.

Valstybė 100 proc. kompensuoja daugiabučio renovacijos projekto parengimo, administravimo ir techninės priežiūros išlaidas.

Daugiabučio atnaujinimo (modernizavimo) pirkimus vykdo projekto administratorius.

Pirkimai – per CPO

Visi daugiabučio renovacijos darbų pirkimai vykdomi per Centrinės perkančiosios organizacijos (CPO) elektroninį katalogą. Šis būdas ypač efektyvus, nes perkant paslaugas nereikia rengti pirkimo dokumentų – visos sutartys jau yra parengtos. Viskas, ką reikia padaryti – užsiregistruoti ir per elektroninį katalogą pateikti reikalingų paslaugų užsakymą. Tuomet CPO sistema, pagal užsakovui svarbius kriterijus, atrenka konkurso laimėtoją.

Svarbu pažymėti, kad per CPO elektroninį katalogą vykdomi pirkimai yra skaidrūs. Tą leidžia užtikrinti jų viešumas ir tai, kad CPO renka informaciją apie konkursus laimėjusius darbuotojus pagal Korupcijos prevencijos įstatymą.

Jei pirkimų nepavyko įvykdyti per CPO sistemą, yra galimybė vykdyti pirkimus kitomis priemonėmis.

Techninio darbo projekto pirkimas

Pirmiausia perkamas techninis darbo projektas – konkretus daugiabučio namo atnaujinimo planas, parengtas remiantis butų savininkų patvirtintu investicijų planu. Jis turi būti vykdomas pagal Statybos įstatymo nustatytą tvarką, o rengiant projektą, specialistai turėtų atsižvelgti ir į tipinius daugiabučių renovacijos projektus.

Techninio darbo projekte numatomi sprendimai, kuriais pagerinamos daugiabučio ir jo inžinerinių sistemų fizinės ir energinės savybės. Taip pat nurodomas ir atsinaujinančių energijos šaltinių gaunamos energijos panaudojimas.

Jo sudėtį nustato projekto administratorius kartu su projektuotoju, įvertinę atnaujinamo daugiabučio namo specifiką, atnaujinimo projekto rengimo reikalavimus ir kitų techninių namo specifikų dokumentus.

Svarbu atkreipti dėmesį, kad projektavimo techninė užduotis – pagrindiniai daugiabučio namo

rodikliai, kuriais tiekėjas turėtų vadovautis rengdamas pasiūlymą darbų įgyvendinimui – būtų aprašyta kuo tiksliau, nes nuo tuo priklausys namo atnaujinimo darbų kokybė. Tam taip pat svarbu, kad duomenys apie daugiabutį namą pirkimo specifikacijose sutaptų su techniniais duomenimis, kurie yra pateikti namo atnaujinimo investicijų plane.

Rangos darbų pirkimas

Kitas žingsnis – rangos darbų ir techninės priežiūros darbų pirkimas. Perkant rangos darbus ir statinio projektą, būtina nurodyti planuojamus įsigyti darbus, užsakovo reikalavimus, darbų atlikimo terminus, maksimalią užsakymo vertę (kuri buvo nurodyta investicijų projekte) ir kitas svarbias detales. Po pirkimo pasirašytas rangos darbų ir projektavimo paslaugų sutartis būtina perduoti BETA.

Prireikus, visus projektus galima tikslinti, tačiau papildomos projekto rengimo paslaugas privaloma pirkti iš to paties tiekėjo, su kuriuo sudaryta pradinė sutartis. Jos taip pat negali viršyti 50 proc. pagrindinės pirkimo sutarties vertės.

Techninės priežiūros darbų pirkimas

Perkant techninės priežiūros darbus, taip pat būtina nurodyti planuojamus įsigyti darbus, užsakovo reikalavimus, darbų atlikimo terminus, maksimalią užsakymo vertę ir kitas svarbias detales.

Renovacijos metu techninis prižiūrėtojas atsakingas už statybos darbų atlikimą pagal statinio projektą, statybos metu naudojamų medžiagų ir įrenginių kokybę.

Norėdami daugiau sužinoti apie tai, kaip vyksta daugiabučio atnaujinimo darbai, skaitykite sekantį turinio projekto Renovacija: būsto savininko atmintinėstraipsnį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius