Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Būsto ABC. Baigėsi būsto paskolos atostogos – kas toliau?

Dar pirmojo karantino metu bankai pasirašė moratoriumą, kuriuo sutarta, kad, nekeisdami sutarties sąlygų ar palūkanų, suteiks galimybę visiems privatiems klientams būsto paskolų įmokas atidėti iki vienerių metų. Tačiau kas atsitinka su būsto paskola pasibaigus šioms „paskolų atostogoms“? To 15min „Būsto ABC“ teiravosi pačių bankų.
Kelionė
Kelionė / 123rf.com nuotr.

Atsakymo nerandate interneto platybėse? Klauskite specialisto! Siųskite savo klausimus el. paštu bustoabc@15min.lt. Atsakymo ieškokite naujoje „Verslo“ rubrikoje „Būsto ABC“.

Banko „Luminor“ būsto kredito produkto vadovas Andrius Kvakšys atkreipia dėmesį, kad kai baigiasi asmenų atidėtos būsto kredito mokėjimo atostogos, paskolų gavėjai dažnai pamiršta, jog paskolų atostogos nereiškia, jog kažkurį laiką nieko nemokėsite – net ir pasinaudojus atostogomis tenka mokėti palūkanas.

„Taigi, paskolų atostogos sumažina būsto paskolos įmoką, bet ne panaikina ją. Sumažėjimas priklauso nuo daugelio veiksnių: taikomos palūkanų normos, paskolos grąžinimo metodo (anuitetinis ar linijinis), bendro paskolos termino ir kiek laiko paskola jau grąžinama. Priklausomai nuo šių veiksnių palūkanos gali sudaryti nuo visiškai nežymios sumos (kai yra mažos palūkanos ir paskolos terminas eina į pabaigą) iki 50 proc. įmokos (kai yra vidutinės ar didesnės palūkanos, o paskolą dar tik pradedama grąžinti)“, – tikino jis.

A.Kvakšio teigimu, pasibaigus paskolų atostogoms, paskolos gavėjas grįžta prie įprastinio mokėjimo grafiko, t. y. moka ir paskolos dalį, ir palūkanas. Dažniausiai paskolos dalis, kuri buvo atidėta, proporcingai išdėstoma visam likusiam paskolos terminui, taip nesukeliant papildomų mokumo problemų.

„Žinoma, galimi ir kitokie individualūs susitarimai, tačiau turbūt 98 proc. atvejų naudojamas standartinis paskolos likučio perskaičiavimas nekeičiant termino“, – komentavo jis.

„Citadele“ banko Verslo ir mažmeninės bankininkystės vadovas Darius Burdaitis 15min „Būsto ABC“ tikino, jog paskolos atostogomis – kredito grąžinimo įmokų mokėjimo atidėjimu – pasinaudojo apie 2 proc. būsto paskolą turinčių banko klientų. Didžiajai daliai jų kredito įmokos buvo atidėtos 3 mėnesiams.

„Terminui pasibaigus, atidėta kredito dalis yra proporcingai išdalinama likusiam kredito grąžinimo laikotarpiui. Ir pasibaigus atostogoms esame pasirengę toliau padėti klientams įveikti galimus finansinius sunkumus, susijusius su pandemija. Svarbiausia neatidėlioti kreipimosi į banką – išnagrinėję situaciją rasime individualų sprendimą“, – komentavo jis.

„Swedbank“ atstovas spaudai Saulius Abraškevičius atkreipė dėmesį, kad dėl galimybės atidėti paskolos įmokų mokėjimą paskolų gavėjai galėdavo kreiptis ir anksčiau. Su nekilnojamuoju turtu susijusio kredito įstatyme yra numatyta galimybė atidėti kredito įmokų, išskyrus palūkanas, mokėjimą.

„Tai galioja esant vienai iš šių aplinkybių: nutrūksta kredito gavėjo santuoka, miršta kredito gavėjo sutuoktinis, kredito gavėjas ar jo sutuoktinis tampa bedarbiu arba kredito gavėjas pripažįstamas nedarbingu. Be to, individualiais atvejais bankai su klientais gali susitarti dėl ilgesnių lengvatinių laikotarpių, kai paskolos dalių mokėjimai atidedami ilgesniam nei 3 mėnesių laikotarpiui, kurį numato šis įstatymas. Atidėjus paskolos dalių mokėjimus galutinis kredito grąžinimo terminas nesikeičia“, – tikino jis.

Šiuo metu dėl COVID-19 padarinių „Swedbank“ pritaikytu būsto paskolų įmokų atidėjimu naudojasi virš 1350 klientų.

Tuo tarpu Sonata Gutauskaitė-Bubnelienė, SEB banko valdybos narė ir SEB Baltijos šalių mažmeninės bankininkystės tarnybos vadovė aiškino, jog atidedant paskolą, atsižvelgiant į tai, kad tam tikrą laiką kredito dalis nebus dengiama, reikia iš naujo perskaičiuoti kredito įmokas. Vėliau bankas turi sudaryti naują kredito įmokų mokėjimo grafiką, todėl įmokos po atidėjimo laikotarpio įprastai būna didesnės.

„Taip pat dėl atidėjimo metu kreditas nėra grąžinamas, todėl palūkanos vėliau skaičiuojamos nuo didesnės negrąžintos paskolos sumos ir jų bus sumokama daugiau negu tuo atveju, jei paskola būtų grąžinama be atidėjimo“, – komentavo ji.

Nuo pirmojo karantino pradžios privatiems klientams iš viso SEB atidėjo daugiau kaip 1700 būsto paskolų. Nuo antrojo karantino pradžios, bankas sulaukė arti 40 prašymų atidėti būsto paskolas, tai yra šiek tiek daugiau nei rugsėjį ar spalį, tačiau nepalyginti mažiau negu per pirmąjį karantiną.

„Mūsų duomenimis, pirmojo karantino metu daugiau negu trečdalis (35 proc.) prašiusių būsto paskolų atidėjimo rinkosi laikinai stabdyti paskolų grąžinimo įmokas 2–4 mėnesiams, dar beveik 40 proc. buvo pasirinkę 4–6 mėnesių atidėjimą. Kiek daugiau negu penktadalis klientų (22 proc.) rinkosi ilgesnį negu pusmečio būsto paskolos grąžinimo įmokų atidėjimą. Tokie klientai, tikėtina, planavo, kad pandemijos įtaka jų finansams bus ilgesnė, todėl iš karto užsitikrino ilgesnį atidėjimo laikotarpį, leidžiantį atsistoti ant kojų, perplanuoti šeimos finansus ar pradėti naują veiklą“, – tikino S.Gutauskaitė-Bubnelienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius