Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti

Būsto ABC. Buto pertvaros – iš ko padarytos ir kuo skiriasi įrengimas?

Kuo skiriasi buto pertvaros ir jų įrengimas? To 15min „Būsto ABC“ paklausė eksperto.
Statybos
Statybos / 123RF.com nuotr.
Temos: 1 „Būsto ABC“

Atsakymo nerandate interneto platybėse? Klauskite specialisto! Siųskite savo klausimus el. paštu bustoabc@15min.lt. Atsakymo ieškokite „Verslo“ rubrikoje „Būsto ABC“.

Komentuoja namų apdailos centro Unideco statybų ir rangos darbų parteriai – įmonė UAB „Regina ir Co“, Vaidas Misius – direktorius:

Butuose dažniausiai naudojamos dviejų tipų pertvaros – mūrinės ir lengvų konstrukcijų t.y. gipsinės su metaliniu karkasu. Tiesa, svarbu paminėti, kad pertvaroms taikomi garso izoliacijos teisiniai reikalavimai. Nors pats gipsas yra ganėtinai lengva medžiaga, tai nereiškia, kad iš jo pagaminta pertvara visiškai nesulaikys garso. Tikslius normatyvus pertvarų garso laidumui nurodo projektuotojai remdamiesi Statybos Teisiniu Reglamentu, o rangovai pagal užduotį įrengia reikiamas pertvaras.

Gipsinės pertvaros susideda iš metalinio karkaso, garso izoliacijos ir gipso kartono plokštės. Metalinio karkaso profilio plotis būna nuo 50 iki 150mm.

Garso izoliacijai dažniausiai naudojama vata, bet jei norime ją dar labiau pagerinti, tai galima padaryti su akustinio gipso arba medžio plaušo plokščių pagalba, kurios labiau absorbuoja garsą.

Esminis skirtumas tarp GKP ir Mūrinių pertvarų – tvirtumas. Mūrinės pertvaros yra tvirtesnės, tačiau jų įrengimo procesas ne toks greitas kaip gipsinių pertvarų. Daugelis žmonių renkasi gipsines pertvaras būtent dėl greičio, lengvesnio medžiagų transportavimo, mažesnių svorių. Tuo tarpu mūrinėms pertvaroms reikia daugiau pasiruošimo, reikia pagalvoti kaip atsivežti medžiagas, kur jas sandėliuoti. Taip pat reikia įvertinti ir apkrovas, tikslintis ar galimas jų įrengimas.

Kainos prasme mūrinės pertvaros apie 20-30% brangesnės dėl ilgesnio įrengimo laiko – mūrijimo, tinkavimo ir glaistymo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Reklama
Energetikos ekspertas: elektros sistema be smegenų – tarsi primityvus organizmas, nesiorientuojantis aplinkoje
Užsisakykite 15min naujienlaiškius