Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Būsto ABC. Kas turi mokėti įsiskolinimus: senasis ar naujasis buto savininkas?

Ką daryti, jei nusipirkus butą paaiškėja, kad senasis savininkas paliko įsiskolinimus už komunalinius mokesčius? Tai aiškinosi 15min „Būsto ABC“.
Elektra ir dujos kitąmet bus brangesni
Elektra ir dujos / „Lietuvos energijos“ nuotr.

Atsakymo nerandate interneto platybėse? Klauskite specialisto! Siųskite savo klausimus el. paštu bustoabc@15min.lt. Atsakymo ieškokite „Verslo“ rubrikoje „Būsto ABC“.

Nusipirkau butą ir paaiškėja, kad yra įsiskolinimai, kas turi mokėti? Buvęs savininkas ar naujasis?

Atsako Vilniaus Šilumos tinklų klientų aptarnavimo departamento vadovas Laurynas Jakubauskas:

Siekiant išvengti tokių nemalonių situacijų, būsto pirkėjui patariame dar prieš įvykstant pirkimo – pardavimo sandoriui iš esamo savininko pareikalauti pažymos apie atsiskaitymą už šilumos energiją ir karštą vandenį. Tokia pažyma yra nemokama ir lengvai gaunama susisiekus su AB Vilniaus šilumos tinklais el. paštu info@chc.lt arba apsilankius Klientų aptarnavimo centruose.

Įsigyjant būstą rekomenduojame su pardavėju pasirašyti priėmimo-perdavimo aktą, kuriame fiksuojama perdavimo data bei skaitiklių rodmenys. Tokiu būdu ir buvęs, ir dabartinis savininkai atsiskaitydami už mūsų suteiktas paslaugas išvengs nesklandumų.

Nepateikus šio dokumento mokesčius už suvartotą karštą vandenį ir šilumą naujam savininkui skaičiuojame nuo Nekilnojamojo turto (NT) įsigijimo datos. Jei iki naujos nuosavybės įregistravimo datos yra neapmokėtas įsiskolinimas, pareiga apmokėti skolą lieka senajam savininkui.

Norime paraginti visus, įsigijusius naują būstą, apie tai informuoti paslaugų teikėją, kad sąskaitos už suteiktas paslaugas būtų priskiriamos korektiškai.

Atsako bendrovės „Ignitis“ atstovas Lukas Zadarackas:

Prieš pasirašant buto pirkimo sutartį su ankstesniu jo savininku reikia pasirašyti vadinamąjį suderinimo aktą, kuriame būtų užfiksuoti elektros, dujų skaitiklių rodmenys buto pirkimo/pardavimo metu. Tokiu atveju elektros arba dujų tiekimo sutartį sudarantis naujasis savininkas už elektrą arba dujas turėtų mokėti tik nuo to rodmens, kuris fiksuotas suderinimo akte. Esant įsiskolinimams, juos, iki fiksuotų rodmenų, privalo padengti senasis būsto savininkas.

Svarbu pažymėti, kad pardavėjas ir pirkėjas gali susitarti ir dėl kitokių pirkimo/pardavimo sąlygų. Tuo atveju, jeigu sudarydamas elektros ar dujų tiekimo sutartį naujasis savininkas neturi rodmenų suderinimo akto, už neatliktus mokėjimus už elektrą ar dujas atsakingas yra jis.

Atsako Saulius Savickas, „Vilniaus vandenų“ klientų aptarnavimo tarnybos direktorius:

Kas atsakingas už skolą, priklauso nuo skolos susidarymo laikotarpio. Jei skola susidarė laikotarpiu, kai butas priklausė buvusiam savininkui, jis ir turi atsiskaityti už paslaugų įsiskolinimą. Sudarant sutartį naujasis būsto savininkas gauna „Vilniaus vandenų“ jam suteiktą unikalų kliento kodą ir buvusio savininko įsiskolinimai nėra siejami su naujuoju objekto savininku. Labai svarbu, kad sandorio dalyviai sudarytų apskaitos prietaisų (skaitiklių) rodmenų suderinimo aktą (pasirašytą būsto pardavėjo (buvusio savininko) ir pirkėjo), nes jame esančia informacija, t.y. apskaitos prietaisų rodmenimis, bendrovė „Vilniaus vandenys“ remsis nuo kokių geriamojo vandens skaitiklio rodmenų su nauju savininku turėtų sudaryti sutartį ir iki kokių rodmenų turi atsiskaityti buvęs savininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius