Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

COVID-19 įtaka viešbučiams: prabangusis „Kempinski“ Vilniuje atveria duris nuomininkams

Reaguodama į COVID-19 pandemijos pasekmes viešbučių sektoriui, 5 žvaigždučių viešbučio „Kempinski Hotel Cathedral Square“ vadovybė priėmė netikėtą sprendimą. Visi norintys gali mėnesiui ir ilgesniam laikotarpiui išsinuomoti apartamentus, o jų kaina siekia 4,5 tūkst. eurų.
Nuomojami „Kempinski“ viešbučio apartamentai
Nuomojami „Kempinski“ viešbučio apartamentai / „Baltic Sotheby's International Realty“ nuotr.

Prabangius būstus nuomojanti ir parduodanti agentūra „Baltic Sotheby's International Realty“ paskelbė, jog visi norintys gali apsigyventi dviejuose 5 žvaigždučių viešbučio kambariuose. „Deluxe Cupola“ apartamentai yra 45 kv. m ploto, o „Executive“ – 59 kv. metrų. Abiejų nuomos kaina mėnesiui siekia 4,5 tūkst. eurų.

Į šią kainą įskaičiuotas kasdieninis kambarių tvarkymas, internetas – neribotas lankymasis „Kempinski SPA“ (24/7 sporto salė, baseinas, „Jacuzzi“, 2 saunos). Taip pat nuolaidos gėrimams ir maistui, SPA procedūroms, valymo paslaugoms bei priklauso viena vieta automobiliui.

„Baltic Sotheby's International Realty“ nuotr./Nuomojami „Kempinski“ viešbučio apartamentai
„Baltic Sotheby's International Realty“ nuotr./Nuomojami „Kempinski“ viešbučio apartamentai

Ieškojo originalaus sprendimo

„Kempinski Hotel Cathedral Square“ generalinis direktorius Kai Schukowski 15min sakė, kad viešbutis ilgesnio laikotarpio nuomai pasirinko ne pačius geriausius kambarius, tačiau tai yra aukštesnės klasės apartamentai. Šį sprendimą vadovybė priėmė norėdama pabandyti ką nors naujo.

„Šiuo metu gyvename sudėtingu laikotarpiu, ypač mūsų industrija, todėl negali tęsti to paties seno dalyko ir tikėtis tokių pačių rezultatų. To tiesiog nebus. Todėl pagalvojome padaryti ką nors kitokio, kūrybiško ir pabandyti ką nors naujo“, – kalbėjo jis.

K.Schukowski pastebi naują tendenciją, kad žmonės viešbučiuose apsistoja vis ilgesniam laikotarpiui. Anksčiau, ypač verslo kelionėms, žmonės dažniausiai apsistodavo kelioms paroms, o dabar tiek užsieniečiai, tiek vietiniai gyventojai nusprendžia pakeisti aplinką ir pagyventi viešbučiuose.

„Matome žmones, kurie gyvena Vilniuje, turi puikius namus ar butus, tačiau jie nori pertraukos nuo savų keturių sienų, todėl kartais išsinuomoja „Airbnb“ ar kitokį būstą. Tačiau niekada nepagalvotum, kad galima apsistoti keliems mėnesiams viešbutyje, tai nėra įprasta. Todėl mūsų idėja rasti klientų, kurie arba persikėlė į Lietuvą ir dar neturi būsto, todėl galėtų apsigyventi kelis mėnesius pas mus, kol ras tinkamus namus, arba žmones iš Vilniaus, kitų Lietuvos vietų, kurie iš esmės tiesiog nori pakeisti aplinką“, – aiškino jis.

„Kempinski“ nuotr./Kai Schukowskis
„Kempinski“ nuotr./Kai Schukowskis

Anot jo, dėl šiuo metu susiklosčiusios situacijos dėl koronaviruso pandemijos, tikimasi, kad didžioji tokių klientų dalis turėtų būti iš Lietuvos.

„Gali būti ir užsieniečiai, kurie čia gyvena, kaip ir aš. Tačiau didžioji dalis turėtų būti lietuviai. Pas mus apsistoja daug vilniečių, todėl tikiu, kad tai bus maloni papildoma vertė jiems“, – aiškino K.Schukowski.

K.Schukowski pripažino, kad lyginant, pavyzdžiui, su „Airbnb“ nuomojamojo būsto kaina, jų siūlomų apartamentų kaina galėtų pasirodyti brangi. Tačiau jis pabrėžė, jog „Kempinski“ siūlo ne tik gyvenamą plotą, o visą paslaugų paketą.

„Turite SPA, kasdien į apartamentus pasibeldžia kambarinė, turite savo vietą automobiliui, galite visą parą užsisakyti maisto į kambarį, turime konsjeržą, jumis rūpinamės. Mokate už tai ir už tai, kad gyvename „Kempinski“ viešbutyje. Taip, kaina gali pasirodyti aukšta, tačiau tiems klientams, kurių siekiame pritraukti, turbūt nėra taip daug. Turime ir tokių svečių, kurie gyvena prezidentiniuose apartamentuose ir moka po 2 tūkst. eurų už naktį. Tą patį galima pasakyti ir šiuo atveju: ar tai pateisinama, kai galiu už šią sumą išsinuomoti namą? Nėra tik juoda ir balta. Moki už buvimą čia, už paslaugas ir patirtį“, – tikino jis.

„Baltic Sotheby's International Realty“ nuotr./Nuomojami „Kempinski“ viešbučio apartamentai
„Baltic Sotheby's International Realty“ nuotr./Nuomojami „Kempinski“ viešbučio apartamentai

Vilniuje tokios paslaugos trūko

Paulius Gebrauskas, „Baltic Sotheby's International Realty“ bendraturtis, teigė, kad tokios paslaugos Vilniuje visuomet trūko.

„Šiuo metu nėra pusiau ilgalaikių, nuo vieno iki trijų mėnesių apartamentų su paslaugomis nuomai. Daugiausia yra trumpalaikė nuoma keletui dienų arba ilgalaikė, kur nuo metų laiko. Iki pandemijos buvo tikrai nemažai klientų, kurie domėdavosi tokiais apartamentais. O dabar atsitiko taip, kad viešbučiai susiduria su užimtumo problema, trūksta klientų, todėl jie pasiūlė paieškoti tokių klientų“, – 15min komentavo jis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Paulius Gebrauskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Paulius Gebrauskas

Anot jo, tokių paslaugų ieškodavo aukštos kvalifikacijos specialistai, kurie į Lietuvą atvažiuodavo trumpam, mėnesio ar dviejų laikotarpiui. Taip pat jų reikėdavo ir aktoriams.

„Pavyzdžiui, atvažiuoja filmuotis aktoriai iš kitų miestų, Vilniuje filmuoja kelis mėnesius, atsiveža šeimą savo ir nenori gyventi viešbutyje. Paprastai tardavosi imti apartamentus iš „Airbnb“ ar „Booking.com“, bandydavo gauti geresnę kainą, bet paslaugas norėdavo gauti kaip ir viešbučio. Kad būtų su išvalymu, visai papildomais viešbučio servisais“, – komentavo jis ir pridūrė, kad užsienyje viešbučiai dažniausiai tokiems klientams siūlo rezidencijas.

Prašo subsidijos verslo viešbučiams

Lietuvos restoranų ir viešbučių asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė 15min tikino, jog šiuo metu viešbučiai, ypač verslo, išgyvena tikrai blogus laikus. Jei pernai jų užimtumas sezono metu siekdavo 80-90 proc., dabar Vilniuje ir Kaune fiksuojamas tik 6 proc. užpildymas.

„Verslo viešbučiams yra tikrai nepaprastai blogai. Rugpjūčio pabaigoje tiesiog neliko vietinių turistų, kurie važiuodavo iš kitų miestų, Latvijos. <...> Žiūrint statistiką, užsieniečių sumažėjo 92 proc., vietinių 56 proc. Jei dar vasarą buvo apie 20-25 proc., dar kažkiek judėjo, tai rugpjūčio pabaigoje ir dabar yra apie 6 proc. Čia yra katastrofiniai skaičiai“, – sakė ji.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Evalda Šiškauskienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Evalda Šiškauskienė

E.Šiškauskienės teigimu, asociacija šiuo metu derasi su Vyriausybe bei Ekonomikos ir inovacijų ministerija dėl subsidijų bent jau verslo segmento viešbučiams. Siekiama, kad jiems būtų skiriama 25 proc. nuo pernai sumokėtų mokesčių.

„Verslo viešbučiams tikrai būtinos subsidijos ir tai yra labiausiai nukentėjęs viešbutis. Subsidija būtų didelė pagalba išgyventi, susimokėti komunalinius, šildymą, primokėti darbuotojams, kurie dar prastovose ir norint juos išlaikyti“, – kalbėjo ji.

Pasak E.Šiškauskienės, nors buvo norima padėti visam sektoriui, tiek svečių namams, tiek kurortuose esantiems viešbučiams, tačiau nuspręsta koncentruotis į verslo segmentą.

„Vyriausybė žiūri, kad kurortai dabar turi ir medikus, turėjo gerą sezoną. Todėl jiems nėra taip blogai, kaip miestuose esantiems viešbučiams. Gaila duoti tą koją nukirsti, bet bandysime derėtis dėl verslo viešbučiams“, – tikino ji.

Skaičiuojama, kad 102 verslo klasės (nuo 23 kambarių, 3-5 žvaigždučių) viešbučiams prireiktų 5 mln. eurų paramos.

„Baltic Sotheby's International Realty“ nuotr./Nuomojami „Kempinski“ viešbučio apartamentai
„Baltic Sotheby's International Realty“ nuotr./Nuomojami „Kempinski“ viešbučio apartamentai

Pandemija pakoregavo planus

15min primena, kad pasaulinė pandemija pakoregavo ir antrojo „Hilton“ viešbučio Vilniuje statybas. Su „Vičiūnų“ grupe susijusi įmonė pasauliniam tinklui priklausančio viešbučio statybos darbus planavo baigti šių metų pabaigoje, tačiau dabar šis terminas stumiamas į kitus metus, skelbė vz.lt.

„Vičiūnai group“ atstovai 15min tvirtino, kad projektas neužšaldytas, darbai vyksta – tiesa, dauguma jų šiuo metu vyksta po žeme, todėl iš šono nelabai matomi, tad slenkasi tik pats darbų pabaigimo grafikas.

Antrasis „Hilton“ viešbutis statomas prie Energetikos ir technikos muziejaus Rinktinės gatvėje. „Vičiūnų grupė“ į „DoubleTree by Hilton“ investuoja per 30 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius