-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Daugiabučio renovacijos brokas – kas už jį atsakingas?

Nors dauguma senų daugiabučių namų butų savininkų supranta jų modernizavimo naudą, tačiau ne visi ryžtasi renovacijai. Viena iš jų neryžtingumą lemiančių priežasčių – baimė, kad darbai bus atlikti nekokybiškai, o rasti už tai atsakingą asmenį bus neįmanoma. Siekdami suteikti gyventojams daugiau aiškumo, Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programą administruojanti Būsto energijos taupymo agentūra (BETA) aiškina, kas už ką atsakingas ir kur reikėtų kreiptis iškilus įvairiems klausimams.
Daugiabučio renovacijos brokas – kas už jį atsakingas?
Daugiabučio renovacijos brokas – kas už jį atsakingas? / BETA nuotr.

Pagrindinis žmogus, atsakingas už daugiabučių atnaujinimo procesą – projekto administratorius. Jis yra tarpininkas tarp gyventojų, statybos darbų rangovo ir techninio prižiūrėtojo. Projekto administratorius organizuoja gyventojų susirinkimus, prižiūri visų daugiabučio atnaujinimo etapų eigą, rūpinasi projekto finansavimu. Todėl kilus abejonių dėl renovacijos darbų kokybės, pirmiausia turėtumėte kreiptis būtent į jį.

Svarbu pažymėti, kad projekto administratoriui netinkamai vykdant savo pareigas, butų savininkai daugumos sprendimu gali jį pakeisti.

Kitas už sklandžią renovacijos darbų eigą atsakingas žmogus – darbų rangovas. Jis, nenukrypdamas nuo gyventojų patvirtinto investicijų plano, vykdo daugiabučio atnaujinimo darbus. Rangovas privalo nuolat bendrauti su projekto administratoriumi, laikytis nustatytų terminų bei vesti statybos darbų žurnalą.

Renovacijos darbų kokybę užtikrina reguliariai daugiabučio teritorijoje besilankantis techninis prižiūrėtojas. Jis atsakingas už tai, kad statybos darbai būtų vykdomi pagal statinio projektą, o statybos metu naudojamos medžiagos ir įrenginiai atitiktų kokybės reikalavimus. Pastebėjęs nukrypimus nuo statinio projekto ar nekokybiškų medžiagų naudojimą, techninis prižiūrėtojas gali sustabdyti darbų procesą.

Nors už renovacijos darbų priežiūrą atsakingas techninis prižiūrėtojas, kokybės kontrolieriais gali būti ir butų savininkai, kurie kasdien mato, kaip vyksta daugiabučio atnaujinimas ir greičiausiai gali pastebėti bet kokius trūkumus.

Tačiau tam, kad gyventojai galėtų tinkamai įvertinti atliekamų darbų kokybę, jie patys turi būti susipažinę su tuo, kaip atrodo tinkamai sutvarkyta statybvietė, sandėliuojamos medžiagos, taip pat žinoti, kaip elgtis intensyvaus judėjimo vietose.

Kaip turi būti atliekami darbai statybvietėje?

Pirmiausia svarbu atkreipti dėmesį, kaip turi atrodyti tinkamai paruošta statybos darbų vieta. Ji turėtų būti visiškai aptverta, pastoliai intensyvaus judėjimo vietose aptverti tinklu. Svarbu ir tinkamai įrengtas bei iš toli matomas informacinis stendas, skelbiantis apie šioje teritorijoje vykdoma daugiabučio renovaciją. Statybvietėje taip pat turi būti švaru ir tvarkinga, o statybos ir griovimo metu susidariusios atliekos nuolat išvežamos į oficialiai veikiančius sąvartynus.

Sandėliuojant medžiagas būtina aptverti ir apsaugoti jas nuo žmonių. Sausi mišiniai (klijai, klijinis glaistas, mineralinis dekoratyvus tinkas) turi būti apsaugoti nuo drėgmės. Klijų mišinius, glaistą, tinką ir dažus reikia sandėliuoti gamyklinėse pakuotėse, pakeltus nuo žemės ant medinių padėklų. Taip pat atkreipkite dėmesį, ar sandėliuojamų medžiagų sudėtyje yra vandens, nes tokiu atvejų jų negalima laikyti šaltyje, saulės atokaitoje ar aukštoje oro temperatūroje.

Ne mažiau svarbu atkreipti dėmesį ir į pačių statybininkų darbą. Jie privalo dirbti su specialia apranga, avalyne ir dėvėti šalmus. Gyventojai į statybos teritoriją įleidžiami tik lydimi statybos darbų vadovo. Jie taip pat turi dėvėti tinkamą aprangą, avalynę ir šalmą.

Brokas pasibaigus renovacijai

Gyventojams pastebėjus broką ar defektus jau pasibaigus renovacijos darbams, garantinio laikotarpio metu reikėtų kreiptis į projekto administratorių, darbų rangovą arba statybos techninį prižiūrėtoją. Statybos įstatymas numato, kad statinio garantinis terminas negali būti trumpesnis nei 5 metai matomų darbų, 10 metų paslėptų statinio detalių bei 20 metų, jei nustatoma, kad šiuose elementuose yra tyčia paslėpto broko.

Svarbu pažymėti, kad įstatymas taip pat numato, kad trejus metus po daugiabučio darbų užbaigimo gyventojai apsaugomi nuo atvejų, kuomet rangovas tampa nemokus arba bankrutuoja. Garantinė suma šiuo laikotarpiu turės būti ne mažesnė nei 5 proc. statinio statybos kainos.

Norėdami sužinoti apie tai, kaip atnaujinama daugiabučių aplinka, skaitykite sekantį turinio projekto Renovacija: būsto savininko atmintinėstraipsnį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius