-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Daugiabutį renovavę palangiškiai liko ant ledo – valstybės parama nuplaukė

Vietoj išreklamuotos valstybės paramos – prašymas apmokėti visas išlaidas iš savo kišenės. Tokioje situacijoje atsidūrė savo būsto renovaciją atlikę vieno Palangos daugiabučio gyventojai. Dėl renovacijos administratoriaus padarytų klaidų jie skaudžiai buvo nubausti, nes sužinojo, kad valstybė nieko nekompensuos.
Medžiotojų g. 10 pastatas
Medžiotojų g. 10 pastatas / Simono Gedžiaus nuotrauka

Būsto energijos taupymo agentūra (BETA) pripažįsta pirmą sykį susidūrusi su tokiu atveju, tačiau ramina, kad 40 proc. projekto dydžio valstybės paramos palangiškiai sulauks, tiesa, kiek vėliau.

Kovojo su rangovais

Kaip 15min pasakojo Palangos Medžiotojų g. 10 numeriu pažymėto triaukščio daugiabučio gyventojų atstovas Simonas Gedžius, idėjai renovuoti pastatą buvo pritarta prieš ketverius metus. Anot S.Gedžiaus, šis daugiabutis tapo vienu pirmųjų Palangos pastatų, kurio gyventojai vienbalsiai ir be didelių ginčų nusprendė pasinaudoti galimybe atnaujinti savo būstą.

Kaip teigė S.Gedžius, nemažai laiko užtruko ginčai siekiant, kad namo renovacijos sąmata neišsipūstų.

Tiesa, bendravimas su namo renovacijos darbus atliekančiais rangovais iš pradžių palangiškiams nebuvo malonus. Kaip teigė S.Gedžius, nemažai laiko užtruko ginčai siekiant, kad namo renovacijos pradinė sąmata neišsipūstų.

„Rangovas, nusipirkęs projektą, bandė po to kelti kainą viskam“, – tikina pašnekovas, tačiau priduria, kad kalbant apie techninę atliktų darbų pusę, skųstis neturi kuo.

Paskolos grąžinimą svarsto pratęsti

Vis dėlto pradžioje pasitaikę nesklandumai greitai buvo išspręsti, o šių metų liepą namo renovacija jau buvo oficialiai baigta. Nors pastatas po renovacijos ir pasiekė C energinę klasę, o už atliktus darbus valstybė turėjo atseikėti 40 proc. projekto sumos, tačiau to neatsitiko.

„Grubiai tariant, mūsų renovacijos projekto suma yra apie 200 tūkst. Eur. Valstybė turėjo kompensuoti 40 proc., tai yra apie 80 tūkst. Eur. Tačiau šios paramos mūsų renovacijos administratorius „Palangos komunalinis ūkis“ negavo“, – tikina Medžiotojų g. 10 gyventojų atstovas ir paaiškina, jog BETA paskelbė paramos neskirsianti dėl „Palangos komunalinio ūkio“ padarytų klaidų vykdant viešuosius pirkimus.

Simono Gedžiaus nuotrauka /Medžiotojų g. 10 pastatas
Simono Gedžiaus nuotrauka /Medžiotojų g. 10 pastatas

Tiesa, kokių konkrečiai, nei BETA, nei „Palangos komunalinio ūkio“ atstovai vyrui nepaaiškino.

„Dabar dėl to parama mums arba nuplaukia, arba neaišku, kas su ja bus. Mes patys dabar mokame visą sumą. Buvo suplanuota, kad per mėnesį išeis iki 100 Eur dydžio įmoka, o dabar atėjo žinia, kad reikia mokėti po 180 Eur“, – skundėsi vyras, pažymėjęs, jog be valstybės paramos už vieną renovuoto daugiabučio kvadratinį metrą gyventojams tenka mokėti apytiksliai po 3 Eur.

„Paskolą planavome imti dešimčiai metų. Bet jeigu nieko nesugebėsime laimėti, teks ilginti dvidešimčiai metų, nes finansinė našta labai didelė“, – pripažino S.Gedžius, kuris skundėsi ir tuo, kad pasigedo pagalbos iš BETA pusės.

„Bendravau su BETA, tai man pasakė, kad jeigu nepatinka, teiskitės su komunaliniu ūkiu“, – teigė valstybės paramos namo renovacijai negavęs palangiškis. „Tačiau pats „Palangos komunalinis ūkis“ realiai yra gyventojų pusėje. Jie sako: „kodėl turi kentėti gyventojai, tegu BETA baudžia mus, juk gyventojai įsipareigojimus įvykdė, energinę klasę padidino“.

Buvo suplanuota, kad per mėnesį išeis iki 100 Eur dydžio įmoka, o dabar atėjo žinia, kad reikia mokėti 180 Eur, – skundėsi vyras.

Koją pakišo tarnybos ignoravimas

Medžiotojų g. 10 namo renovaciją administravusio „Palangos komunalinio ūkio“ direktoriaus pavaduotoja Kristina Viščiūnienė tikino, jog pagrindinė klaida, užkirtusi kelią valstybės paramos gavimui, buvo ta, jog dėl ilgų derinimo terminų nebuvo kreiptasi į Viešųjų pirkimų tarnybą (VPT) sudarant papildomus susitarimus su renovacijos darbų rangovu.

„Šie susitarimai buvo suderinti tik su gyventojais ir BETA“, – sakė K.Viščiūnienė, bet pridūrė, jog šiuo metu sprendimas neteikti valstybės paramos yra apskųstas Vyriausiajai administracinių ginčų komisijai, kuri savo verdiktą turėtų paskelbti kitų metų sausį.

„Tikimasi, kad valstybės parama bus netrukus suteikta“, – ramino „Palangos komunalinio ūkio“ atstovė. Ji patikino, kad daugiau bendrovės administruojamų renovuojamų daugiabučių namų, kuriems atsisakyta skirti valstybės paramą, nėra.

Pirmas atvejis šalyje

Tai, kad panašaus atvejo dėl valstybės finansavimo atsisakymo kol kas nėra buvę, pripažįsta ir BETA projektų įgyvendinimo skyriaus vedėja Gintarė Burbienė.

„Spalį agentūrą, gavusi VPT raštą dėl „Palangos butų ūkio“ (renovacijos darbų rangovo) pirkimo sutarčių vertinimo, priėmė sprendimą, jog valstybės parama daugiabučio namo Medžiotojų g. 10 butų ir kitų patalpų savininkams negali būti suteikta, kol nebus pašalinti VPT Prevencijos ir pirkimo sutarčių priežiūros skyriaus viešojo pirkimo-pardavimo sutarties neplaninio vertinimo išvadoje nurodyti pažeidimai“, – atsakyme raštu 15min susiklosčiusią situaciją komentavo G.Burbienė. Tiesa, kokie pažeidimai konkrečiai buvo padaryti, BETA nenurodė.

Kaip ir K.Viščiūnienė, taip ir G.Burbienė ramina, kad valstybės pinigus Palangos daugiabučio gyventojai, tikėtina, gaus.

Gruodžio 15 d. VPT informavo BETA, jog dėl „Palangos butų ūkio“ vykdomų sutarčių neplanuoja kreiptis į teismą dėl jų pripažinimo negaliojančiomis, taip pat nereikalauja jų nutraukti. Dėl to, anot G.Burbienės, agentūra jau atnaujino mokėjimų prašymo dėl valstybės paramos suteikimo vertinimą.

„Planuojama, jog šiam projektui bus suteikta 40 proc. valstybės parama, nes jis buvo įvykdytas laiku ir pasiekė valstybės paramos teikimo taisyklėse nurodytus reikalavimus, t.y. pasiekė C klasę“, – reziumavo BETA atstovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius