Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Poetai gaivina idėją atkurti „Literatų svetainę“: nors pritaria, miestas ir savininkai to nesiruošia daryti

Nors jaunimui patalpos Gedimino prospekto pradžioje geriau žinomos kaip buvusi „Kentucky Fried Chicken“ (KFC) kavinė, didelė dalis vilniečių dar vis pamena ten veikusį restoraną „Literatų svetainė“. Joje lankydavosi žurnalistai, poetai, menininkai, tarp jų – ir Czesławas Miłoszas. Šiuo metu šios patalpos – tuščios, todėl menininkai vėl pradėjo gaivinti idėją čia atkurti istorinę kavinę. Tiesa, nei jų savininkas, nei Vilniaus meras nėra entuziastingai nusiteikę.
Gedimino pr. 1
Gedimino pr. 1 / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Praėjusių metų viduryje KFC restoranas persikraustė iš patalpų Gedimino pr. 1 į Gedimino pr. 5. Tad šios kraustynės vėl atvėrė galimybę diskusijoms pačiame sostinės centre atkurti istorinę kavinę.

XIX amžiaus pabaigoje baigtame statyti pastate nuo pat pradžių veikė užeigos, aludės, kavinės ir restoranai. Iš pradžių čia buvo įsikūrusi aludė, caro laikais veikė restoranas „Meška“ („Medvied“). 1920 metais atverta pirmoji lietuviška kavinė „Birutė“, 1921-ais naujasis savininkas Sebastijonas Rudnickis cukrainę pavadina „Pas Rudnickį“. Čia bendraudavo lenkų, lietuvių, baltarusių, žydų, rusų literatai ir žurnalistai.

„Literatų svetainė“ čia buvo atidaryta 1960-ais ir veikė iki 2007. Sovietmečiu čia ir toliau rinkosi menininkai, inteligentai. Atkūrus Nepriklausomybę šis restoranas išgyveno permainingus laikus – čia buvo ir valiutinis baras-restoranas, ir Gariūnų prekeivių pamėgta vieta, ir skandinaviško stiliaus restoranas su išskirtiniu meniu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius