Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ginčas dėl stogo Vilniaus centre: ar reikia 80 tūkst. eurų vertės remonto?

Vilniaus centre, Gedimino prospekte, gyvenantys žmonės tikina atsidūrę nepavydėtinoje situacijoje. 33-io namo gyventojų atstovas tikina, kad be jų žinios namą administruojanti bendrovė „Naujamiesčio būstas“ ėmėsi stogo remonto, nors tam nebuvo būtinybės. Tačiau bendrovė kalba apie ką kita – jos atstovų teigimu, namo stogo būklė yra kritinė, o viename bute jau įlūžo lubos.
Gedimino pr. 33
Gedimino pr. 33 / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kaip 15min teigė gyventojams atstovaujantis Gedimino pr. 33 namo gyventojas, nenorėjęs viešinti savo pavardės, namą administruojanti bendrovė „Naujamiesčio būstas“ nusprendė kapitaliai suremontuoti jų namo stogą, nors gyventojams taip ir nesugebėjo įrodyti, jog tie darbai yra būtini. Remonto, atstovo teigimu, imtasi po vieno buto gyventojų skundo, kad stogas yra kiauras.

Gyventojai poreikio neįžvelgia

„Naujamiesčio būstas“ dėl pavienių gyventojų skundų, kad bėga vanduo, nusprendė daryti kapitalinį stogo remontą, nors tokio poreikio nėra. Jie ir patys pripažįsta, kad jų padaryta ekspertizė nepatvirtina, jog reikia daryti kapitalinį remontą. Gyventojų neinformavę jie atliko apklausą, pagal kurią laimėjo „Naujamiesčio būsto“ motininė įmonė „Mano būstas“. Mes buvome susitikę savivaldybėje, prašėme parodyti sąmatas, pateiktas konkurse. Tada paaiškėjo, kad nors konkursą laimėjo „Mano būstas“, sąmatos bendrovė nepateikė, ji laimėjo be sąmatos pagal komercinį pasiūlymą“, – piktinosi Gedimino pr. 33 name gyventis vyras.

„Naujamiesčio būstas“ dėl pavienių gyventojų skundų, kad bėga vanduo, nusprendė daryti kapitalinį stogo remontą, nors tokio poreikio nėra.

Gyventojai tikina klausinėję, ar buvo parengtas techninis projektas ir t.t., tačiau atsakymo iš administratoriaus nesulaukė. „Mus, gyventojus, apie darbus, kurių vertė – beveik 80 tūkst. eurų, informavo iki jų likus vienai dienai. Tiesiog iškabino laiptinėje pranešimą. Kai paprašėme, kad darbus stabdytų, jie atsisakė tai padaryti“, – teigė ​gyventojų atstovas.

Šiuo metu gyventojai yra kreipęsi į teismą dėl darbų sustabdymo. Taip pat pagalbos tikėtasi Vilniaus miesto savivaldybėje, tačiau pastaroji pasiūlė su namą administruojančia bendrove tartis patiems. ​Atstovas sakė, kad jau lapkričio viduryje bus įregistruota namo savininkų bendrija. Bet „Naujamiesčio būstas“ neatsižvelgė ir į šitą aplinkybę.

UAB „Mano būstas“ nuotr./Gedimino pr. 33 namo stogas
UAB „Mano būstas“ nuotr./Gedimino pr. 33 namo stogas

Neįtikina konkurso skaidrumas

„Mums tai, kad namo administratorius imasi tvarkyti stogą už tokią didelę sumą, kelia didelių abejonių, tuo labiau kad konkursas vykdytas nesilaikant bent elementaraus skaidrumo, o konkursą laimėjo motininė įmonė. Paklausę apie tai išgirdome, kad esą „Naujamiesčio būstas“ motininei įmonei gali daryti didesnį spaudimą, kad ši tinkamai atliktų darbus. Nežinau, čia lyg aiškintų man, kad saulė šviečia naktį, o mėnulis – dieną“, – ironizavo ​gyventojams atstovaujantis asmuo.

Gyventojai įsitikinę, kad stogą užtektų patvarkyti ir problemos neliktų. Kitas dalykas – jeigu darbai reikalingi būtent tokie, administruojanti bendrovė turėtų pateikti ekspertų išvadas ir surengti skaidrų konkursą. Nes pasidomėję žmonės tikina išgirdę, kad tuos pačius darbus kitos įmonės galėtų atlikti už gerokai mažesnę sumą, gal net perpus mažesnę.

Nematę investicinio plano, techninio projekto namo gyventojai nuogąstauja, kad nurodyta beveik 80 tūkst. eurų suma dar nėra galutinė – juk gali atsirasti papildomų darbų, apie kuriuos iki tol nepagalvota ir pan. O sumokėti teks namo gyventojams ir kitiems patalpų savininkams.

Šiame name yra atskiros 28 patalpos.

„Stogo būklė yra kritinė“

„Naujamiesčio būstas“ dar 2015 metų liepą visuotiniame gyventojų susirinkime informavo butų savininkus, kad jų namo stogo būklė yra kritinė. Tą patvirtino ir atlikta techninė ekspertizė, kurios išvadose nurodoma, jog stogas turi avarinių požymių. Po susirinkimo didelė dalis gyventojų pritarė remontui, nes žmonės suprato, jog jų turtas atsidūrė pavojuje. Deja, kita dalis gyventojų kategoriškai atsisakė pritarti remonto darbams“, – paklaustas apie susidariusią situacija Gedimino pr. 33 name, 15min teigė UAB „Mano būstas“ atstovas spaudai Paulius Ugianskis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gedimino pr. 33
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gedimino pr. 33

Gyventojų nuomonėms išsiskyrus, namą administruojančios bendrovės atstovai, P.Ugianskio teigimu, nutarė „padaryti pakartotinį balsavimą raštu dėl kompleksinio projekto rengimo, o susirinkime pažymėta, kad jei bendraturčiai nepritars projekto rengimui, „Naujamiesčio būstas“ remontuos stogą pagal faktą, nes administratorius privalo užtikrinti statinio saugumą“.

Gyventojams ir vėl nepritarus projekto rengimui, įlūžo 25 buto lubos, nes dėl nuolatinės drėgmės neatlaikė konstrukcijos.

P.Ugianskis nesutinka, kad gyventojai vos prieš dieną buvo informuoti apie būsimą remontą: „Apie tai, kad vyks remonto darbai, gyventojai raštu buvo informuoti prieš dvi savaites. Gyventojams ir vėl nepritarus projekto rengimui, įlūžo 25 buto lubos, nes dėl nuolatinės drėgmės neatlaikė konstrukcijos. Suprasdami situacijos rimtumą, viršutinių aukštų gyventojai dar kartą prašė kuo skubiau atlikti stogo remontą, tačiau ir vėl jiems sutrukdė kitų to namo gyventojų nepritarimas.“

„Naujamiesčio būstas“ neigia įtarimus ir dėl esą neskaidraus darbų konkurso. Bendrovė tvirtina remontuoti stogą pakvietusi net 11 skirtingų bendrovių, iš kurių trys pateikė konkrečius pasiūlymus.

„Darbus buvo patikėta vykdyti „Mano būstui“, nes šios įmonės pasiūlymas buvo pigiausias. Noriu akcentuoti, kad su šio namo problemomis susipažinusi Vilniaus miesto savivaldybė trečiadienį dar kartą patvirtino tai, ką yra kartojusi pastaruosius dvejus metus – stogo remonto darbus vykdyti būtina. Šiuo metu ruošiama nauja darbų sąmata, tad tikėtina, kad galutinė darbų kaina bus mažesnė“, – teigė P.Ugianskis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius