-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Idėja leisti mieste be leidimo statyti nedidelius statinius nesulaukė palaikymo

Kai kurių valdančiųjų siekis dar šioje Seimo kadencijoje liberalizuoti nedidelių statinių statybas miestuose nesulaukė palaikymo. Idėją kritikuoja ir Aplinkos ministerijos bei kai kurių savivaldybių atstovai.
Lietuvos aplinkos ministerija
Lietuvos aplinkos ministerija / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Aplinkos apsaugos komitetui trečiadienį neužteko kvorumo balsuoti dėl jo pirmininko „valstiečio“ Juozo Imbraso inicijuotos Statybos įstatymo pataisos, leidžiančios miestuose be leidimo statyti ar rekonstruoti nesudėtingus iki 80 kv. metrų ploto statinius.

Konservatorius Paulius Saudargas siūlė pataisų svarstymo neskubinti, o ieškoti, kaip supaprastinti tokių leidimų gavimo procedūras.

„Valstietė“ Virginija Vingrienė įspėjo, kad tokių statybų liberalizavimas paskatins piktnaudžiavimą, todėl ji siūlė trumpinti leidimų išdavimo terminus, o ne juos naikinti.

„Pasistato iki 80 kvadratų, o paskui išplečia, terasas pasistato,“ – teigė ji.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Virginija Vingrienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Virginija Vingrienė

Tuo metu aplinkos viceministras Marius Narmontas aiškino, kad jau praėjo laikai, kai statybos leidimų reikėdavo laukti kelis mėnesius, – dabar jie išduodami labai greitai.

„Esame 7-8 pasaulyje pagal statybos leidimo išdavimo greitį, o Europoje treti“, – informavo jis.

M.Narmonto teigimu, jei pataisos būtų priimtos, viename sklype žmonės galėtų statyti daug 79,9 kv. metrų ploto namų. Pasak jo, visi sandėliukai Vilniaus ar Kauno senamiesčiuose galėtų virsti stikliniais pastatais.

Jam pritarė Palangos meras Šarūnas Vaitkus. Anot jo, kai prieš kelerius metus be leidimų buvo galima statyti iki 50 kv. metrų pastatus, Šventojoje, Užkanavėje atsirado „kinietiški kvartalai“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Marius Narmontas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Marius Narmontas

M.Narmonto teigimu, būtent savivaldos prašymu prieš porą metų iš išimčių sąrašo buvo išbraukta nuostata, leidžianti miestuose be leidimo statyti iki 80 kv. metų statinius.

Trakų rajono vyriausiasis architektas Povilas Montvila apgailestavo, kad kaimo vietovėse, kur tokius nedidelius statinius leidžiama statyti be leidimų, jie statomi neatsižvelgiant į sklypo paskirtį, neišlaikant atstumų iki vandens telkinių, nepaisant priešgaisrinių ar sanitarinių atstumų, ant melioracinių įrenginių, naudingų iškasenų.

„Ir Registrų centras sėkmingai tokius statinius registruoja“, – teigė P.Montvila.

Dabar norint mieste pasistatyti ne didesnį kaip 80 kv. metrų namą ar kitą statinį, reikia gauti leidimą, tuo metu kaimo teritorijose jo nereikia. J.Imbrasas tikino, kad tokios išimties statyboms miestuose grąžinimas statytojams sutaupytų ir pinigų, ir laiko.

Pasistato iki 80 kvadratų, o paskui išplečia, terasas pasistato.

Komitetas, be to, nesutiko, kad būtų gauta Vyriausybės išvada dėl pataisų ir jų antikorupcinio vertinimo. Mišriai Seimo narių grupei priklausantis Artūras Skardžius pareiškė, kad STT neturi kvalifikuotų specialistų įvertinti tokias pataisas.

Gauti antikorupcinį vertinimą ir Vyriausybės poziciją rekomendavo Seimo Teisės departamentas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius