-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įkaitais tapę daugiabučio gyventojai: mums prieš nosis baigiamas nelegalus bendrabutis

Vilniaus Pavilnionių gatvėje stovinčių daugiabučių gyventojai savo kailiu patyrė, kaip Lietuvoje reglamentuotos statybos. Nors visai šalia jų baigiamas daugiabutis, kuriame išpirkta didžioji dalis butų, formaliai ten jokių gyvenamųjų patalpų nėra.
Administracinėse patalpose įrenginėjami butai
Administracinėse patalpose įrenginėjami butai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pastato statytojai nieko neaiškina ne tik gyventojams, bet ir žurnalistams. Tuo tarpu valstybės institucijų atstovai tik skėsčioja rankomis – pagal dokumentus ten jokių butų būti negali.

Butų nėra, bet jie yra

2008 m. UAB „Merko būstas“ Pašilaičių pakraštyje, prie „Maximos“ parduotuvės Pavilnionių gatvėje pastatė tris daugiabučius ir vieną administracinį pastatą. Pagal planą ir su gyventojais pasirašytas sutartis bendrovė sklype galėjo pastatyti dar vieną administracinį pastatą.

Kokybiški ir erdvūs butai buvo išpirkti, bet atėjus krizei administracinis pastatas taip ir liko neįteisintas. „Merko būstas“ iš projekto pasitraukė, o jų vieton stojo UAB „VIP remontas“ – įmonė, kurioje oficialiai dirba vienas žmogus.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Administracinėse patalpose įrenginėjami butai
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Administracinėse patalpose įrenginėjami butai

Ši įmonė ėmėsi pastatą baigti. Tiesa, labai įdomiu būdu. Gyventojai 15min pasakojo, kaip ėmė keistis pastato fasadas. Aklinoje sienoje atsirado langai, papildomi balkonai, papildomomis sienomis atitvertas požeminė automobilių aikštelė.

Žmonės netruko įsitikinti, kad keisti pasikeitimai vyksta ir pastato viduje. Greitai internete pasirodė skelbimai, siūlantys čia pirkti butus. Jie kur kas labiau priminė biurų kabinetus.

Nors administraciniame pastate negali būti nė vieno buto, jau dabar jų pardavinėjama daugiau nei šimtas.

Dauguma butų yra 24–36 kv. metrų. Vos keli butai yra didesni nei 40 kv. m. Didžiausias butas yra 49 kv. m.

„Visuose trijuose šiuo metu stovinčiuose daugiabučiuose yra apie 120 butų.

Nors administraciniame pastate negali būti nė vieno buto, jau dabar jų pardavinėjama daugiau nei šimtas. Skelbimuose buvo ir 17 kvadratinių metrų butų.

Kaip manote, kas į juos įsikels ir kaip atrodys mūsų kiemai, poilsio zonos bei kita infrastruktūra, kai gyventojų skaičius beveik padvigubės?

Mūsų sutartyse buvo aiškiai nurodyta, kad daugiau jokių daugiabučių šiame sklype statoma nebus, o dabar šalia mūsų langų tiesiog atsirado nelegalus bendrabutis“, – 15min pasakojo namo gyventojai.

Paskirties keisti neleis

Nors būstus gyventojai įsigijo prie jau baigto statyti administracinio pastato, dabar jiems tenka gyventi klausantis nuolatinio triukšmo, iš balkonų šluotis statybines šiukšles, kieme stebėti augančias atliekų krūvas.

Žmonės stebėjosi, kaip gali būti toks menkas atstumas tarp pastatų, ir tikino, kad baigus įrenginėti balkonus su kaimynais iš gretimo namo galės pasisveikinti paduodami ranką net neišėję iš namų.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Administracinėse patalpose įrenginėjami butai
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Administracinėse patalpose įrenginėjami butai

Bene didžiausias klausimas šioje istorijoje – kokiu būdu administraciniame pastate gali būti pardavinėjami butai?

Pagal butų pirkimo sutartis ir Registrų centro duomenis, gyventojai yra sklypo bendraturčiai ir be jų sutikimo pastato paskirtis keičiama negali būti. Bendrija jau surinko daugumos gyventojų parašus, kuriais jie pasisako, kad nesutinka keisti pastato paskirties.

Nepaisant to, butai toliau pardavinėjami ir žmonės už juos neša pinigus. Kaip tai įmanoma?

Skylėta sistema

Ten butų negali būti. Jie apgaudinėja žmones, – teigė K.Kambaras.

15min pabandė praeiti gyventojų pramintais keliais ir savo akimis pamatyti, kaip veikia sistema.

Pirmiausia kreipėmės į Valstybinę teritorijų planavimo ir statybos inspekciją. Praėjus parai – jokių žinių. Priminus apie klausimus, sulaukiame atsakymo, kad jų daug, todėl bus pasinaudota Visuomenės informavimo įstatymo galimybe atsakinėti savaitę.

Skambiname tiesiai statybas kontroliuojančiam vyriausiajam inspektoriui Kęstučiui Kambarui. Jam situacijai paaiškinti savaitės nereikia.

„Ten butų negali būti. Jie apgaudinėja žmonės. Šiuo metu statomas administracinis pastatas, o ką ten pardavinėja, nežinau. Gyvenamojo namo ten nebus“, – paaiškino jis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Administracinėse patalpose įrenginėjami butai
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Administracinėse patalpose įrenginėjami butai

Paklaustas, kam administraciniame pastate reikia tiek balkonų, vonių ir tualetų, kodėl fasade pjaunami nauji langai, pašnekovas nurodė, kad iki tol, kol pastatas neįteisintas, gali būti daromi neesminiai pakeitimai projekte. Būtent šia teise statytojai pasinaudojo.

„Be gyventojų, kurie yra sklypo bendraturčiai, sutikimo pastato paskirtis keičiama nebus“, – sakė K.Kambaras.

Nerealūs pažadai

15min kreipėsi ir į Valstybinę vartotojų teisų apsaugos tarnybą (VVTAT), kurios specialistų paprašė paaiškinti, ar šiuo atveju nėra apgaudinėjami butus perkantys žmonės?

„Bendrovė, sudarydama preliminariąsias nekilnojamojo turto pardavimo sutartis, informuoja vartotojus apie pastato, kuriame yra perkamas nekilnojamasis turtas, paskirtį bei įsipareigoja ateityje pastato paskirtį pakeisti į gyvenamąją, todėl, teigtina, kad bendrovė nesiekia tikslingai klaidinti vartotojų.

Minėtą faktą patvirtina ir tai, kad tarnyba nėra gavusi vartotojų, sudariusių sutartis su nekilnojamojo turto bendrove, skundų“, – atsakė VVTAT Vartotojų konsultavimo, asmenų aptarnavimo ir komunikacijos skyriaus vedėja Giedrė Nenartavičiūtė.

Nepasiekiami

Situacija paradoksali. Inspekcijai statybų darbus vykdanti UAB „VIP projektai“ aiškina, kad baigia įrengti administracines patalpas, todėl jų nėra dėl ko bausti.

Nors butus parduodantis asmuo privalo kiekvienam interesantui paaiškinti, kokiu būdu bus įvykdyti įsipareigojimai, tokios informacijos gauti nepavyko.

Pirkėjai tose patalpose jau perka butus, nors aišku, kad be gyventojų sutikimo pastato paskirties pakeisti nebus galima.

Gyventojai jau surinko daugumos butų savininkų parašus, kuriais patvirtina, kad prieštarauja pastato paskirties keitimui, tačiau tai apsukriems verslininkams visiškai netrukdo pardavinėti butų.

Lietuvoje taip ir neatsiranda nė vienos institucijos, kuri sugebėtų prie dviejų pridėti du ir pamatyti rezultatą.

Visi 15min kalbinti gyventojai vienu balsu tvirtina, kad mūsų akyse sukasi eilinė afera. Verslininkai susirinks pinigus, baigs pastatą ir tada ims ieškoti būdų jį legalizuoti. Blogiausiu atveju, naujakuriams teks keltis į butus nepriduotame name. Apie panašias schemas 15min jau rašė ne kartą.

Šiuo metu butai pardavinėjami portale bhappy.lt. Jame pateiktas vienintelis telefonas ir nurodyta, kad juo galima pasiekti Kotryną. 15min paskambino šiuo telefonu, tačiau niekas neatsiliepė. Po kurio laiko Kotryna mums perskambino, tačiau išgirdusi, kad teks bendrauti su žurnalistais, tai daryti atsisakė.

Nors butus parduodantis asmuo privalo kiekvienam interesantui paaiškinti, kokiu būdu bus įvykdyti įsipareigojimai, tokios informacijos gauti nepavyko. Pašnekovė pažadėjo atsiųsti direktoriaus telefono numerį, kuris turėtų situaciją pakomentuoti.

Po kurio laiko priminus, kad telefono numeris taip ir neatkeliavo, bendrovės atstovė pažadėjo, kad jį atsiųs vėliau. Direktoriaus telefono numerio Kotryna iki šiol taip ir neatsiuntė.

15min pabandė susisiekti ir UAB „VIP remontas“ direktoriumi Andriumi Speičiumi, tačiau registre rekvizitai.lt nurodytas direktoriaus mobilusis telefonas šiuo metu priklauso kitam asmeniui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius