Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įskilusi siena sostinės daugiabutyje išgąsdino gyventojus: ar nepasikartos Kauno atvejis?

Sostinės Barboros Radvilaitės gatvėje, prie pat Katedros, daugiabutyje įskilusi siena sukėlė nerimo jo gyventojams. Ant kojų sukeltos ne tik institucijos, bet ir policija. Žmonės išsigando, kad nepasikartotų Kaune įvykusi situacija, kuomet dėl sienos skilimo teko evakuoti namo gyventojus. Nors institucijos ramina – namo būklė stabili, tačiau žada dažnesnius patikrinimus.
Namas Barboros Radvilaitės gatvėje
Namas Barboros Radvilaitės gatvėje / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Į 15min kreipėsi skaitytojas Konstantinas Reznikas, kuris nusistebėjo situacija name adresu B.Radvilaitės g. 5A. Sostinės centre esančiame daugiabutyje gyvena jo uošvė, atvykęs jos aplankyti jis ir pamatė suskilusią namo sieną.

„Lauko siena virš pusės metro storio ir ji visa suskilusi, per ją kiaurai matyti butas. Nenormalu. Kiti kaimynai kvietė ir policiją. Dėl tokių remontų ir būna kaip Kaune, kur krenta daugiabutis. Ir čia man panašu“, – įsitikinęs vyras.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Namas Barboros Radvilaitės gatvėje
Luko Balandžio / 15min nuotr./Namas Barboros Radvilaitės gatvėje

Savivaldybė: pavojaus nėra

Vilniaus miesto savivaldybės Būsto administravimo skyriaus Statinių naudojimo priežiūros poskyrio vedėjas Tauras Varenbergas informavo, kad namas kartu su pastato administratoriumi buvo apžiūrėtas rugsėjo 10 dieną.

„Pastato administratorius atliko neeilinę laikančiųjų konstrukcijų apžiūrą ir nustatė, kad šiuo metu tiesioginio pavojaus pastato sienos stabilumui nėra, tačiau darbus vykdantys rangovai turi atlikti darbus iki galo, nuardyti ir sutvirtinti“, – tvirtino jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Namas Barboros Radvilaitės gatvėje
Luko Balandžio / 15min nuotr./Namas Barboros Radvilaitės gatvėje

T.Varenbergo teigimu, pastato administratorius įmonė „Senamiesčio ūkis“ kreipėsi Valstybinę teritorijų planavimo ir statybos inspekciją (VTPSI), kuri turėtų įvertinti, ar darbai atliekami pagal projektą, ar projektas parengtas tinkamai. 15min kreipėsi komentaro ir į VTPSI, tačiau atsakymo kol kas negavo.

„Vilniaus miesto savivaldybė kartu su pastato techniniu prižiūrėtoju dažniau atliks pastato nuolatinius stebėjimus ir vertins, ar neatsiranda neleistinos konstrukcijų deformacijos“, – žadėjo T.Varenbergas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Namas Barboros Radvilaitės gatvėje
Luko Balandžio / 15min nuotr./Namas Barboros Radvilaitės gatvėje

Administratorius: tai – ne laikančioji siena

Tuo tarpu „Senamiesčio ūkio“ direktorius Modestas Kuzmickas 15min informavo, kad B.Radvilaitės g. 5A privačiose patalpose savininkai atlieka kapitalinį remontą. Darbams Vilniaus miesto savivaldybė leidimą išdavė dar 2018 metais.

„Savininkai šiuo metu platina lango angą, tačiau pagal istorinius projektinius duomenis žinoma, kad anksčiau būtent toje vietoje buvo platūs vartai. Pastatas statytas XIX amžiuje. Keičiantis savininkams kadaise vartai buvo užmūryti, o vietoje jų įstatytas langas. Dabartiniai savininkai nusprendė atkurti istorinį vaizdą ir angą vėl praplatinti“, – sakė jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Namas Barboros Radvilaitės gatvėje
Luko Balandžio / 15min nuotr./Namas Barboros Radvilaitės gatvėje

Nors įtrūkimas sienoje nemažas, tačiau patikrinimo metu nustatyta, kad tai ne laikančioji konstrukcija – įskilusi kadaise užmūrytų vartų dalis.

„Įskilimas laikančiosioms konstrukcijoms įtakos neturi. Nepaisant to, mūsų specialistai buto savininkams rekomendavo angą paremti ir pasitarus su statybos ekspertais stabilizuoti įtrūkimą. Jau gavome eksperto patvirtinimą, kad įtrūkimas yra tik primūrytoje dalyje“, – aiškino M.Kuzmickas.

Jo teigimu, visus darbus daro patalpų savininkai, remdamiesi techniniu projektu, todėl stabilizuoti įtrūkimą irgi turi savininkai.

„Mūsų specialistai įsitikino, kad darbai atliekami pagal techninį projektą. Naujų kirtimų sienoje nėra daroma – griaunama tik kadaise naujai užmūryta vartų dalis“, – patikino M.Kuzmickas.

VTPSI: buvo gautas pranešimas BPC

VTPSI atstovas Ričerdas Indrašius 15min teigė, kad praėjusių metų pavasarį Inspekcijai buvo persiųstas Bendrasis pagalbos centro telefonu gautas pranešimas. Tuomet pranešėjas teigė, kad ties Barboros Radvilaitės g. 5, 5A pastatų sandūra (ties įvažiavimu) vykdomi galimai savavališki statybos darbai keičiant pastato fasadą.

„Paprašyta Inspekcijos pagal kompetenciją įvertinti pateiktą informaciją dėl vykdomų statybos darbų galimai pažeidžiant teisės aktų reikalavimus. Inspekcija, reaguodama į pranešimą pagal kompetenciją patikrino nurodytus faktus vietoje ir surašė faktinių duomenų patikrinimo vietoje aktą“, – sakė jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Namas Barboros Radvilaitės gatvėje
Luko Balandžio / 15min nuotr./Namas Barboros Radvilaitės gatvėje

Pasak R.Indrašiaus, tuomet nustatyta, kad name vykdomi vieno iš butų kapitalinio remonto darbai, o leidimas jiems buvo išduotas 2017 metų balandį.

„Projekto sprendiniuose buvo numatyta bute įrengti balkoną ir vietoje lango įrengti duris. Tikrinimo metu teisės aktų pažeidimų nenustatyta, statybos darbai atlikti pagal suderinto projekto sprendinius“, – patikrinimo išvadas komentavo VTPSI atstovas.

Tačiau dėl šio objekto šių metų rugsėjį Pasitikėjimo linija gauti dar du nauji pranešimai dėl galimai neteisėtai vykdomų statybos darbų.

„Aplinkybės šiuo metu yra tikrinamos“, – komentavo R.Indrašius.

Pagal Statybos įstatymo 49 straipsnio 1 dalies 3 dalies nuostatas pastatytų gyvenamųjų namų statinių naudojimo priežiūrą atlieka savivaldybių administracijos.

Kaune teko evakuoti namą

15min primena, kad liepos 25 dieną prie Kauno Biržiškų g. 11 daugiabučio susirinko visos specialiosios tarnybos, kuomet panikos apimti gyventojai informavo apie perpus skylantį jų namą.

VIDEO: Kaune iš skylančio daugiabučio evakuoti gyventojai (vaizdai iš drono)

Tiesa, apie namo problemas žinota jau keletą metų. Situaciją šiame name 15min aprašė dar 2015 metų rugsėjį. Tuomet už namo priežiūrą atsakinga bendrovė „Būsto valda“ padėti neskubėjo, teisindamasi, kad situacija nėra tokia dramatiška, kaip piešia gyventojai.

Tačiau šių metų vasarą besitęsianti problema šiemet paaštrėjo, todėl nuspręsta žmones evakuoti. Ekspertas tuomet žadėjo, kad į butus gyventojai galės sugrįžti po mėnesio, tačiau taip nenutiko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius