Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kaip nustatyti, ar po renovacijos šils radiatoriai?

Jau kelintus metus vykstančio daugiabučių modernizavimo praktika rodo, jog toli gražu ne visų būstų savininkai prasidėjus šildymo sezonui džiaugiasi rezultatais. Kartais pirmosios sąskaitos nemaloniai nustebina. Kad taip neatsitiktų, specialistai siūlo atkreipti dėmesį į radiatorių montavimo subtilumus. Klaidas pastebėti lengva, tačiau padarius tai per vėlai, su didesnėmis sąskaitomis gali tekti taikytis iki pavasario.
Radiatoriai
Radiatoriai

„Klaidų pastebime maždaug viename iš dešimties aplankytų namų. Dažniausiai viskas lengvai ištaisoma, tačiau, pastebėjus klaidas per vėlai, kai kuriais atvejais gali tekti palaukti iki pavasario, mat prasidėjus šildymui tiesiog nėra galimybių pakeisti neteisingai parinktas ar sumontuotas detales“, – sako „Danfoss“ šildymo sistemų inžinierius-konsultantas Justas Rutkauskas. Tačiau, būtent prasidėjus šildymo sezonui ir išlenda daugiausiai klaidų, į kurias kitu metu niekas neatkreipia dėmesio.

Bendrovės specialistams ne kartą teko vykti į daugiabučius, kuriuose nepasiektas toks šilumos taupymo efektas, kokio tikėtasi. Dažniausiai sistema būna tiesiog blogai sureguliuota. J.Rutkauskas prisimena atvejį, kai daugiabutyje po renovacijos pirmąjį šildymo mėnesį buvo sunaudota net daugiau šilumos energijos, nei anksčiau. Specialistams sureguliavus sistemą sąskaitos, lyginant su ankstesnėmis, buvo net 70 proc. mažesnės. Bet ne visos klaidos taip lengvai ištaisomos.

Specialistams ne kartą teko vykti į daugiabučius, kuriuose nepasiektas toks šilumos taupymo efektas, kokio tikėtasi. Dažniausiai sistema būna tiesiog blogai sureguliuota.

„Nors esame parengę detalų daugiabučių šildymo sistemų modernizacijos vadovą, vis tik tenka aptikti ir klaidų, kurių kitaip kaip nemokšiškumas nepaaiškinsi. Nors kartais jos atrodo nedidelės ir nereikšmingos, tačiau gali paversti niekais visus bandymus gyventi taupiau“, – sako J.Rutkauskas.

Specialistas stengiasi pats apsilankyti kiekviename daugiabutyje kuriame montuojama jų kompanijos įranga, tačiau aplankyti kiekvieno buto galimybės neturi. Ar viskas sumontuota teisingai, gali pastebėti ir patys gyventojai. Žinant, kaip turi atrodyti teisingai sumontuota šildymo sistema, neatitikimai lengvai pastebimi.

Justas Rutkauskas
Justas Rutkauskas

Pagrindiniai akcentai, į kuriuos turėtų atkreipti dėmesį renovuotų daugiabučių gyventojai, yra keli. Viena dažnesnių klaidų – neteisingai sumontuotas termostatinis vožtuvas. Nors jis atrodo tik kaip rankena, skirta padidinti ar sumažinti termofikato srautą į radiatorių, jo viduje yra preciziškas mechanizmas, pats reguliuojantis srautą priklausomai nuo aplinkos temperatūros. Termostatas turi būti sumontuotas horizontaliai ir skirtas būtent tai šildymo sistemai, kuri yra daugiabutyje. Termostato nepatartina uždengti užuolaidomis ar kitais daiktais, nes jis negalės reaguoti į patalpos temperatūrą.

Taip pat svarbu, kad stove, kuriuo per butą teką termofikatas, prie radiatoriaus būtų padarytas apvadas – vingis. Priešingu atveju termofikatas tiesiog bėgs mažiausio pasipriešinimo keliu, t.y. tiesiai ir nepateks į radiatorių arba pateks nepakankamas jo kiekis.

Kad radiatorių pasiektų reikiamas kiekis termofikato, ant stovo dar dedamas susiaurinimas – papildoma kliūtis, nukreipianti termofikatą į radiatorių. Dažna klaida – susiaurinimas būna to paties diametro kaip ir vamzdis ir neatlieka savo funkcijos. Žemiau pateikiame teisingai sumontuotą radiatorių bei kelias „Danfoss“ inžinierių pastebėtas klaidas.

Teisingai sumontuotas radiatorius: termostatas stovi horizontaliai, termostatas skirtas vienvamzdei daugiabučių šildymo sistemai (galvutė balta), prie radiatoriaus padarytas stovo apvadas (1 – termostatinis vožtuvas; 2 – stovo apvadas; 3 – susiaurinimas).

Radiatoriai
Radiatoriai

Klaida 1. Atlikta unikali improvizacija, kuri niekais paverčia modernizavimo tikslus: termostatas sumontuotas vertikaliai, susiaurinimas sumontuotas dydžiu per didelis, prievado X formos montavimas tik padidina hidraulinius nuostolius ir sumažina tikimybę, kad radiatorius šils.

Radiatoriai
Radiatoriai

Klaida 2. Apvadas neatitrauktas nuo stovo, termostatas sumontuotas vertikaliai. Šiuo atveju termostatas reaguos į vamzdžio skleidžiamą šilumą, nors radiatorius ir patalpa bus šalti.

Radiatoriai
Radiatoriai

Klaida 3. Dvivamzdėms šildymo sistemoms skirtas termostatinis vožtuvas (raudona galvutė) sumontuotas vienvamzdėje sistemoje. Be to jis sumontuotas vertikaliai. Nepakeitus termostato, turėtume nepakankamą termofikato srautą į radiatorių (jis nešiltų). Termostatinė galvutė turi būti skirta renovuojamiems daugiabučiams pagal jų pasirinktą šildymo sąskaitų skaidymo būdą. Joje turi būti gamykliškai apribota maksimali arba minimali temperatūrinė reikšmė.

Radiatoriai
Radiatoriai


   

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius