Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kauno Šv. Jurgio Kankinio bažnyčia popiežiaus vizito laukė atsinaujinusi

Popiežiaus vizitas į Lietuvą sukvietė daugybę dvasininkų iš viso pasaulio. Nemaža dalis jų apsistojo Kauno Bernardinų vienuolyne ir Šv. Mišioms rengėsi Šv. Jurgio Kankinio bažnyčioje.
Kauno Šv. Jurgio Kankinio bažnyčia
Kauno Šv. Jurgio Kankinio bažnyčia / Nuotraukų autoriai: Rūta Averkienė, Ramunė Balandžiūnienė, Rūta Glinskytė–Kavaliauskienė, Tautvydas Averka

Rengiantis Popiežiaus vizitui, šiame sakralinės kultūros paveldo objekte atlikti įspūdingo masto restauravimo darbai, kuriuos įvykdė MB „Virmalda“ ir Vilniaus dailės akademijos Paminklotvarkos katedros restauravimo specialistai.

Tvarkybos darbai Bernardinų vienuolyno ir Šv. Jurgio Kankinio bažnyčios pastatų komplekse vyksta etapais ir jie atliekami jau bene dešimtmetį.

Prieš Popiežiaus vizitą buvo įgyvendintas trečiasis etapas, kurio metu čia atlikti tinko restauravimo-konservavimo darbai. Šis grandiozinio masto projektas atliktas per labai trumpą laiką – vos du mėnesius.

Restauruojant vienuolyną ir bažnyčią, buvo sutelkta daug įvairių sričių specialistų – objekte nuolat dirbo apie septyniasdešimt žmonių. Bendram milžiniškam darbui – bažnyčios sienų ir skliautų restauravimui – „Virmalda“ restauratorė ir VDA skulptūros restauravimo specialybės dėstytoja, lipdybos restauratorė Ramunė Balandžiūnienė sukvietė baigusius ir esamus restauracijos specialybės studentus. Įvykdyti šį labai didelės apimties projektą per pernelyg trumpą terminą buvo nemažas iššūkis ir didelis esamų bei būsimų restauratorių kvalifikacijos patikrinimas. Prisilietus darbščioms profesionalių restauratorių rankoms, bažnyčios vidus pasikeitė ir atsinaujino iš esmės.

Nuotraukų autoriai: Rūta Averkienė, Ramunė Balandžiūnienė, Rūta Glinskytė–Kavaliauskienė, Tautvydas Averka/Kauno Šv. Jurgio kankinio bažnyčios restauravimas
Nuotraukų autoriai: Rūta Averkienė, Ramunė Balandžiūnienė, Rūta Glinskytė–Kavaliauskienė, Tautvydas Averka/Kauno Šv. Jurgio kankinio bažnyčios restauravimas

Restauratorė Ramunė Balandžiūnienė prisipažįsta, jog nerealiai geras jausmas, kad darbai jau baigti ir restauravimo komisija jos vadovaujamos komandos triūsą įvertino puikiai.

„Per du mėnesius restauravome ir konservavome milžiniškas bažnyčios erdves. Neliesta liko tik polichromija, o architektūros, skulptūros ir taikomosios dekoratyvinės dailės kūrinių dekoras, remiantis atliktais tyrimais bei technologų rekomendacijomis, buvo konservuotas ir restauruotas. Bažnyčios sienos nuo apačios iki palangių buvo restauruotos iki šiol. Mūsų užduotis buvo presbiterijos, visų pagrindinės erdvės sienų, chorų balkono, skliautų konservavimas ir restauravimas. Daug kruopštumo ir profesinių žinių reikalaujantys plokštumų, kolonų, piliastrų, sienų plokštumų, kapitelių lipdybos kapiteliuose ir virš kapitelių ant kolonų ir piliastrų, skliautų nerviūrų lipdybos konservavimo ir restauravimo darbai atlikti nepriekaištingai. Mūsų vykdytas projektas parengtas tokiu principu, kad tuos visus darbus turėjome atlikti nešalindami vėlesnių užtrynimo ir uždažymo sluoksnių. Tiesiog nuo paviršiaus nuvalėme dulkes ir nešvarumus.

Tada atlikome visas konservavimo procedūras – lipdybos, tinko plokštumų, stiuko medžiagos. Tos procedūros – tai atšokusio nuo mūro tinko klijavimas injekcijomis, paties tinko struktūros tvirtinimas kalkiniu vandeniu, nudruskinimo procedūros, biocidinis apdorojimas. Iš pradžių turėjome atlikti visas tas procedūras, tada atstatėme lipdybos netektis. Lipdėme vietoje iš stiuko. Lipdybos formos buvo restauruotos, o polichromija tik konservuota. Toks buvo projektas.

Nuotraukų autoriai: Rūta Averkienė, Ramunė Balandžiūnienė, Rūta Glinskytė–Kavaliauskienė, Tautvydas Averka/Kauno Šv. Jurgio kankinio bažnyčios restauravimas
Nuotraukų autoriai: Rūta Averkienė, Ramunė Balandžiūnienė, Rūta Glinskytė–Kavaliauskienė, Tautvydas Averka/Kauno Šv. Jurgio kankinio bažnyčios restauravimas

Šventovės vidų uždažėm kalkiniais dažais pagal Restauravimo tarybos patvirtintą spalvinį projektą. Kai kuriuos fragmentus palikome neuždažytus. Virš kolonų, kur yra kapiteliai ir vaizduojamos beveik dviejų metrų rūtų šakelės iš stiuko, palikti neuždažyti fragmentai. Kadangi pradėję valymo darbus, prie piliastrų kapitelių radome tapybos pėdsakų, paslėptų ne po dažais, o užtrintų plonu tinko sluoksniu. Kol kas visa tai tik sutvirtinome ir palikome. Bažnyčios lankytojai čia galės pamatyti XVII amžiaus dažų sluoksnius. Kai bus daugiau lėšų, bus kitas darbų etapas, atidenginėsim ir tada jau bus restauruojama polichromija.

Restauruoti bažnyčią buvo ypatingas darbas, tačiau ir labai didelis iššūkis, nes didelės apimties darbą turėjome atlikti per palyginti labai trumpą laiką. Norėdami spėti darbus atlikti iki Popiežiaus vizito, dirbome ir viršvalandžius, ir savaitgaliais. Džiaugiuosi savo jaunų restauratorių komanda – darbščiais ir supratingais jaunais žmonėmis. Šios bažnyčios restauravimas buvo savotiškas jų profesionalumo patikrinimas. Nebloga komanda, norėtųsi, kad jie dirbtų ir kituose objektuose“, – optimistiškai kalba restauratorė.

Rūtos Averkienės nuotr./Šv. Jurgio bažnyčios restauravimas
Rūtos Averkienės nuotr./Šv. Jurgio bažnyčios restauravimas

Drauge su daugybe kitų specialistų šiame objekte dirbo restauratorė Rūta Glinskytė– Kavaliauskienė, Agnė Bernotaitė, 2017 m. baigusi MA (skulptūros restauravimas), Tautvydas Averka, 2017 m. baigęs MA (skulptūros restauravimas), Agnė Jablonskytė, 2018 m. baigusi BA (skulptūros restauravimas), Julija Musteikytė, 2018 m. baigusi BA (skulptūros restauravimas), Milda Vaištaraitė, 2018 m. baigusi BA (sieninės tapybos restauravimas). Praktiką atliko: Gabrielius Kuliešius – II MA studentas (skulptūros restauravimas), Erika Vilkinytė – III BA studentė (skulptūros restauravimas), Inga Dumbrauskaitė – III BA studentė (sieninės tapybos restauravimas), Lorena Kvedaravičiūtė – III BA studentė (sieninės tapybos restauravimas), Benita Jasonytė – II BA studentė (molbertinės tapybos restauravimas).

Nuotraukų autoriai: Rūta Averkienė, Ramunė Balandžiūnienė, Rūta Glinskytė–Kavaliauskienė, Tautvydas Averka/Kauno Šv. Jurgio kankinio bažnyčios restauratoriai su vienuoliu Pauliumi
Nuotraukų autoriai: Rūta Averkienė, Ramunė Balandžiūnienė, Rūta Glinskytė–Kavaliauskienė, Tautvydas Averka/Kauno Šv. Jurgio kankinio bažnyčios restauratoriai su vienuoliu Pauliumi

Buvusi ilgametė Kultūros paveldo departamento direktorė Diana Varnaitė pažymi, jog Kauno Šv. Jurgio Kankinio bažnyčioje ir Bernardinų vienuolyne atlikti tikrai įspūdingo masto restauravimo darbai. „Per du dešimtmečius dirbdama paveldosaugos srityje neatsimenu analogo, kad tokio mastelio darbai būtų atlikti per tokį trumpą laiką. Pastaraisiais metais kultūros paveldo objektų restauravimas – nedažnas reiškinys, nes valstybė nepajėgi finansiškai.

Šio vieno seniausių Kauno paveldosaugos objekto restauravimas – puikus atvejis paveldosaugine prasme, nes sutvarkytas visas bažnyčios ir vienuolyno interjeras. Jis pasikeitė ir atsinaujino iš esmės. Žinoma, yra dar ką veikti. Profesionalūs meistrai, talkinant Vilniaus dailės akademijos studentams, per trumpą laiką konservavo ir restauravo presbiterijos skliautų lipdybą bei dekorą. Restauratorių kruopštumu ir atliekamų darbų sudėtingumu įmanoma įsitikinti, iš arčiau pažvelgus į sutvirtintą autentišką tinką, atkurtas netektis ir pabendravus su savo amato žinovais. Tikiu ir džiaugiuosi, kad jie padarė kokybiškai, nes paprastai stengiamasi visuomenę nuteikti, jog restauravimas – ilgas procesas, kad kokybiškai nenukentėtų rezultatas.

Atnaujintą objektą vertinusi komisija pabrėžė, kad įspūdį padarė ir visas darbų organizavimas – restauratorius sugebėta išskirstyti taip, kad darbai vyktų greitai ir sklandžiai. Optimizmu ir meile savo profesijai trykštanti bendrovės „Virmalda“ restauratorė Ramunė Balandžiūnienė yra ir puiki pašnekovė. Sužavėjo restauratorių žinios ir požiūris – stengėsi dirbti taip, kad viskas būtų padaryta kokybiškai ir laiku. Lankydamasi bažnyčioje ir stebėdama darbų procesą, džiaugiausi – tie jauni žmonės pasitiko spindinčiomis akimis. Jie tiesiog švytėjo, kiekvienas dirbo su didele meile. Pagarba šiems grožį atgaivinantiems žmonėms.“

Rūtos Averkienės nuotr./Šv. Jurgio bažnyčios restauravimas
Rūtos Averkienės nuotr./Šv. Jurgio bažnyčios restauravimas

Besidarbuojančius restauratorius rūpestingai globojęs pranciškonų gvardijonas brolis kunigas Paulius Saulius Bytautas OFM, besibaigiant darbams, džiaugėsi, kad apsilankę dvasininkai pamatys gražiai restauruotą bažnyčią. Jis sakė maloniai nustebintas jaunų žmonių profesionalumu ir darbštumu.Labai džiaugiuosi, kad Lietuvoje yra darbščių žmonių. Jaunimas darbavosi nuo ankstyvo ryto iki vėlaus vakaro, suprato darbų tempą ir stengėsi sąžiningai, gražiai dirbti. Džiaugiuosi, kad restauruodami šią bažnyčią, jie daug ką pamatė. Juk ne kiekvienam jaunam restauratoriui tenka prisiliesti prie tokių dalykų. Apie bažnyčią atnaujinusius restauratorius galiu pasakyti tik gerus žodžius – jie ir nori, ir moka, ir jaučia meilę savo darbui. Jie įvertina istoriją ir paveldą, supranta meną. Tai labai džiugu ir pagirtina.

Labai džiaugiuosi ir visai šauniai komandai vadovavusia restauratore Ramune. Per tokį trumpą laiką padaryti tokius milžiniškus darbus gali tik darbštūs profesionalai. Žinoma, dar laukia baigiamieji darbai, šioje šventovėje dar nemažai reikia nuveikti. Tačiau labai atsakingam ir šventiškam laikotarpiui atlikta daug svarbių atnaujinimų, tad belieka laukti garbingų svečių. Mūsų bažnyčioje Šv. Mišioms ruošis, pietaus, gyvens visa Popiežiaus palyda, vyskupai, kiti dvasininkai. Laukiame jų svetingai“, – kalbėjo vienuolis Paulius.

Kauno Šv. Jurgio Kankinio bažnyčios restauracijos projektas yra neabejotinai didelė patirtis jauniems restauratoriams ir šios specialybės studentams, kruopščiai prisiliečiantiems prie kultūros paveldo, kuriantiems išliekamąją vertę ir tuo pačiu prisidedantiems prie Kauno miesto gražinimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius