-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Paskola iš banko – ne vienintelis būdas įsigyti būstą: alternatyvų siūlo plėtotojai, bet rizikų yra

Paskola iš banko – ne vienintelis šiuo metu rinkoje siūlomas būdas įsigyti būstą. Gyventojams, neturintiems pradinio įnašo arba nenorintiems dalyvauti sudėtingame statybų procese, kelis palengvinimus pasiūlė nekilnojamojo turto vystytojai. Vienas jų – nusipirkti sklypą ir jame pradėti statybas sumokėjus tik 15 proc. pradinį įnašą. Antrasis – pasinaudoti išperkamosios nuomos paslauga, kai galiausiai nuomojamas būstas, sukaupus pradinį įnašą, tampa jūsų. Iš pirmo žvilgsnio tokios paslaugos patrauklios, tačiau pravartu įvertinti ir rizikas.
Namo statybos
Namo statybos / Vida Press nuotr.

Vilioja neturinčius pradinio įnašo ar nenorinčius dalyvauti statybų procese

Išperkamoji nuoma padeda lengviau įsigyti būstą neturintiems pradinio įnašo. Siūlančios tokią paslaugą nekilnojamojo turto (NT) bendrovės ar tarpininkai suteikia galimybę pradinio įnašo dalį išskaidyti į mėnesines įmokas, kurios bus mokamos tam tikrą laiką. Sumokėtos įmokos kaupiamos, o kai pasirinktą laikotarpį sukaupiamas pradinis įnašas, pasirašoma buto pirkimo–pardavimo sutartis banke.

Kitas palengvinimas – nenorintiems rūpintis nuosavo namo statybų procesu. Kai kurios įmonės siūlo paslaugą, kuomet prašo joms sumokėti 15 proc. pradinį įnašą – tuomet jos nuperka norimą sklypą ir pasirūpina namo projektavimu bei jo statybomis. Pastarosioms pasibaigus, prašoma sumokėti likusius 85 proc.

„Ne kiekvienas nori nerti į sudėtingą statybų procesą, tad jį perduoda tiems, kurie supranta, kaip tai daroma – verslininkams, tarpininkams“, – 15min sako Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos (LNTPA) prezidentas Mindaugas Statulevičius.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Mindaugas Statulevičius
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Mindaugas Statulevičius

Tuo metu kitos paslaugos – išperkamosios nuomos – privalumas, pasak jo, yra tai, kad žmogus iškart gali pradėti gyventi norimame būste, kuris ilgainiui taps jo. Toks variantas patrauklus jaunoms šeimoms, kurios neturi pradinio įnašo.

„Klientas sumoka avansą (nuo 2,5 proc. nuo būsto kainos), kuris yra dalis pradinio įnašo, ir sutarties mokestį. Nuperkame kliento pasirinktą būstą, taip pat, jeigu reikia, jį įrengiame“, – 15min atsiųstame komentare teigia „Numai“ prekės ženklo, siūlančio nuomotis ir pirkti būstą, atstovai.

Klientas kas mėnesį moka nuomą bei kaupia pradiniam įnašui. O kai yra pasiruošęs, būstą iš tarpininkų nusiperka už iš anksto sutartą kainą ir tampa oficialiu savo namų savininku.

„Taip vadinamas išperkamosios nuomos būsto įsigijimo modelis Lietuvoje yra ganėtinai naujas. Pirmieji jį plačiau pradėjo siūlyti būsto plėtotojai prieš daugiau nei penkerius metus“, – 15min sakė Raimondas Reginis, „Ober-Haus“ Rinkos tyrimų vadovas Baltijos šalims.

Tiesa, tokias paslaugas teikiančių įmonių nėra daug, mat įmonės turi prisiimti tam tikrą riziką. Tačiau jų kyla ir pirkėjams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius