-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ką svarbu žinoti pirkėjams: kada mobiliems nameliams statybų leidimo reikia, o kada – ne

Kilnojamųjų namų pardavėjai giriasi vienu didžiausių savo prekės pranašumų – tam tikrais atvejais nedidelius mobilius namelius galima statyti išvengiant varginamo dokumentų tvarkymo, mat jiems nereikia statybų leidimo. Tačiau specialistai perspėja, kad taip yra ne visuomet, tad pasirinkus tokį variantą reikėtų žinoti keletą svarbių aspektų.
Mobilus namelis
Mobilus namelis / „MM Statyba“ nuotr.

Atrodo kaip galimybė, bet yra „bet“

Nedidelio ploto namelių būna įvairių: vieni gamina maždaug 20 kv. m ploto namelius ir juos siūlo sudėti du į vieną, kiti siūlo erdvesnius – iki 64 kv. m mobiliuosius būstus.

Nedideliems nameliams, kuriuose priklausomai nuo pageidavimų, įrengti kambariai, vonia, tualetas, nereikia statybos leidimo.

„Jei planuojate kilnojamojo namelio pastatymą nuosavame sklype, pirmiausia svarbu žinoti, kad objektams, priskirtiems kilnojamiesiems daiktams, kurie nelaikomi statiniais (t. y. daiktams, kuriuos galima perkelti iš vienos vietos į kitą nepakeitus jų paskirties ir iš esmės nesumažinus jų vertės), statybos įstatymo bei statinių statybą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimai netaikomi“, – 15min aiškino vienos iš tokiais nameliais prekiaujančių įmonių „Namų alėja“ pardavimų vadovas Antanas Tyla.

Tiesa, yra išimčių – pasak A.Tylos, rajonuose statybos leidimo nereikia nameliams iki 80 kv. m, o miestuose – iki 50 kv. m. Tačiau jis pateikė pavyzdį, kad klientai Birštone negalėjo pasistatyti 20 kv. m namuko, nes teritorija patenka į apsaugos zoną.

Tai namai be pamatų. „Jie gali pasistatyti ant betoninių plytelių, trinkelių. Kranas atvežė tą namelį – pokšt ir pastatė. Kitas variantas – įsisukti laikinus srieginius polius. Bet kada pakėlęs ir išvežęs namelį, gali juos išsukti. Gal sugalvosite persivežti į kitą vietą perstatyti“ – 15min komentavo kitos tokius namelius siūlančios įmonės „MM Statyba“ vadovas Mantas Ungurys.

Atrodo, patogu – sutaupote laiko, nes nereikia tvarkyti dokumentų ir gauti statybos leidimo, galima jį įkurdinti bet kokioje teritorijoje. Tiesa, dažniausiai tokio tipo namukus stato į sodo, žemės ūkio, namų valdos sklypus.

Tačiau yra ir daugiau niuansų, kai toks namelis jau tampa nekilnojamuoju turto ir tuomet privaloma gauti statybų leidimą. 15min domėjosi tuo plačiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius