TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Netinkamai atlikdami savo darbą statybininkai rizikuoja atestatu

Netinkamai dirbantys, ne taip kaip pridera savo prievoles atliekantys arba išvis jas ignoruojantys statybų rangovai nelieka nenubausti. Už tai jiems gresia nemenkos sankcijos – kvalifikacijos atestatai, leidžiantys jiems dirbti, gali būti ne tik stabdomi, bet ir visiškai panaikinami.
Statybos Vilniaus centre
Statybos Vilniaus centre / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Objektyvūs įrodymai

Kiekvienas užsakovas nori, kad darbai, už kuriuos yra mokama, būtų atlikti tinkamai, kokybiškai ir vadovaujantis teisės aktais. Vis dėlto, nusižengimų statybvietėse pasitaiko, tačiau juos įrodyti reikia objektyvių ir akivaizdžių faktų apie pažeidimus, o šiuos geriausiai nustatyti gali Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI). Dar vienas iš būdų nustatyti, ar statybos vyksta sklandžiai – atlikti statinio ekspertizę. Tačiau visada patartina iš pradžių surinkti pakankamai įrodymų ir faktų apie pažeidimus, o tik tada kreiptis į atsakingas institucijas.

Užsakovas turėtų žinoti bene svarbiausią dalyką – rangovas negali nukrypti nuo projekto.

Bene svarbiausias dalykas, kurį turėtų žinoti užsakovas, kad rangovas negali nukrypti nuo projekto. Nors projektą kartais rengia tas pats rangovas, tačiau patį projektą ir visus jo pakeitimus tvirtina užsakovas, derindamas juos su techninės priežiūros vadovu. Todėl projekto pažeidimai, su užsakovu nesuderinti nukrypimai gali tapti išties rimtu pretekstu bausti rangovus.

Atestato atėmimas

Lietuvos Respublikos Statybos įstatyme yra numatyta ne viena priemonė, kaip bausti savo pareigų neatliekančius ir netinkamai dirbančius statybininkus. Kone griežčiausia nuobauda – kvalifikacijos atestato panaikinimas. Ši drausminimo priemonės taikoma tais atvejais, kai rangovas šiurkščiai pažeidžia įstatymus arba normatyvinių statybos techninių dokumentų, statinio saugos ir paskirties dokumentų reikalavimus.

Kone griežčiausia nuobauda – kvalifikacijos atestato panaikinimas.

Šiurkščiais pažeidimais yra laikomi tokie pažeidimai, kurie susiję su esminių projekto sprendinių reikalavimais arba esminiais statinių reikalavimais, dėl kurių atsirado ar galėjo atsirasti žala tretiesiems asmenims arba jų turtui. Taip pat kvalifikacijos atestatas gali būti panaikintas jei paaiškėja, kad buvo pateikti melagingi duomenys kvalifikacijos atestatui gauti.

Atestato netekti rizikuojama ir tada, jei po kvalifikacijos atestato galiojimo sustabdymo per 2 metus buvo padaryti pakartotiniai pažeidimai, dėl kurių buvo sustabdytas kvalifikacijos atestato galiojimas.

Būtent atestato sustabdymas ir yra švelnesnė drausminamoji priemonė. Ši nuobauda gresia tada, kai nustatoma, kad asmuo pažeidė normatyvinių statybos techninių dokumentų, statinio saugos ir paskirties dokumentų reikalavimus, kurie yra nesusiję su esminių projekto sprendinių reikalavimais arba esminiais statinių reikalavimais, tai tokiu atveju kvalifikacijos atestatas gali būti sustabdomas šešiems mėnesiams.

Taip pat pusmečiui atestatas gali būti stabdomas ir už statinio garantiniu laikotarpiu paaiškėjusių defektų nepašalinimą.

Bausmė gali grėsti ne tik nusižengus statybų proceso metu, bet ir už vengimą pašalinti defektus, išlindusius garantinius statinio laikotarpiu – tokiems pažeidėjams atestatas stabdomas pusmečiui. Atsisveikinti su atestatu tokiam pat laikui rizikuoja ir ekspertizės atlikimo reikalavimų tvarką pažeidę ir valstybinę priežiūrą atliekančių pareigūnų bei Vyriausybės įgaliotų institucijų nurodymų nevykdantys statybininkai.

Aplinkos ministerija primena, kad visos statybos turi būti vykdomos laikantis teisės aktų nustatytų reikalavimų. Statinių statyba, neįvertinus visų aplinkybių, veiklos galimų neigiamų pasekmių ir neturint reikiamos informacijos, kelia grėsmę žmonėms, aplinkai ir kraštovaizdžiui. Kiekvienas statybos dalyvis yra atsakingas už tai, kad nebūtų pakenkta aplinkiniams gyventojams, teritorijoms, gamtos bei kultūros paveldo objektų gerovei.

Parengta bendradarbiaujant su LR Aplinkos ministerija

AM-logo-bendras

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius