Karštas vasaros pasiūlymas! Prenumerata visai vasarai tik - 1,49 Eur.
Išbandyti

Neveikiančią „Lietuvą“ griovėjai karpys po gabaliuką – jau išsirikiavo ekskavatoriai

Trečiadienio rytą prie uždaryto „Lietuvos“ kino teatro Vilniuje išsirikiavo sunkiasvorė technika. Šiuo metu čia vysta pasiruošimo darbai – darbininkai ardo lengvai pašalinamas detales. Planuojama, kad realūs griovimo darbai prasidės penktadienį arba kitos savaitės pradžioje.
Ruošiamasi griauti „Lietuvos“ kino teatrą
Ruošiamasi griauti „Lietuvos“ kino teatrą / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Už projekto planavimą ir statybų valdymą atsakingos bendrovės „Baltic Engineers“ projektų direktorius Renatas Viršilas teigė, kad griovimo darbus atlieka rangovai – įmonė „Naresta“. Šiuo metu darbininkai ardo pastato dalis – langus, duris ir kitas lengvai pašalinamas konstrukcijos dalis.

„Dabar vyksta pasiruošiamieji darbai – ardomos konstrukcijos: langai, durys, tai, kad yra lengvai ardoma, o patys darbai prasidės penktadienį arba pirmadienį“, – teigė jis.

VIDEO: Istorinė akimirka: ruošiamasi griauti „Lietuvos“ kino teatrą

„Lietuva“ bus sukarpyta

Anot R.Viršilo, pirmiausia bus griaunama žemesnioji pastato dalis, o po to stogas. Tam bus pasitelkta speciali griovimo įranga. Didelis pastatas – pačiame miesto centre. Tam, kad nekiltų daug dulkių, ant griaunamo pastato bus purškiamas vanduo.

„Pastatas bus griaunamas po gabaliuką, nuosekliai. Problemines vietas griausime rankiniu būdu. Pirma bus griaunama žemesnioji pastato dalis, po to bus ardomas stogas, galiausiai sienos. Pasitelksime naująsias griovimo technologijas: bus naudojama šiuolaikinė griovimui skirta įranga, turinti žirkles, kuri gabaliukais pastatą sukarpys“, – pasakojo įmonės projektų direktorius.

R.Viršilo teigimu, pastatą planuojama nugriauti iki balandžio mėnesio, o statybos turėtų prasidėti iškart baigus griovimo darbus ir išvalius teritoriją.

Buvusį „Lietuvos“ kino teatrą ir sklypą valdo verslininko ir žymaus meno kolekcionieriaus Viktoro Butkaus valdoma įmonė.

Iškils meno muziejus

Vietoje pastato planuojama pastatyti Modernaus meno centrą (MMC), kuris čia turėtų iškilti 2018 metų II–III ketvirtį. Muziejaus projektą rengė žymus architektas Danielis Libeskindas ir jo architektų grupė „Studio Libeskind“. Architektai dirba kartu su Lietuvos architektų biuru „Do architects“.

Investicija į muziejaus pastatą turėtų siekti apie 10 mln. eurų, įskaičiuojant ir sumokėtus pinigus už kino teatrą ir sklypą.

Muziejuje bus pristatoma Lietuvos modernaus ir šiuolaikinio vaizduojamojo meno kolekcija. Čia bus ne tik muziejus ir meno erdvė, bet ir vieta, kur galima bendrauti ar tiesiog išgerti kavos. Čia taip pat bus įrengta 200 vietų salė renginiams ir filmams.

Modernaus meno muziejuje bus eksponuojama daugiau nei 4 tūkst. Lietuvos menininkų darbų, tarp kurių – Vinco Kisarausko paveikslas „Krintantis sulaužytas žmogus“ (1965 m.), Arvydo Šaltenio „Moteris“ (1972 m.), Kosto Dereškevičiaus „Pašto dėžutės“ (1987 m.), Antano Sutkaus fotografijos „J.P.Sartre ir S.de Beauvoir Lietuvoje“ (1965 m.), Deimanto Narkevičiaus filmas „Nesprogusios bombos poveikis“ (2008 m.).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Geriausia investicija – rūpinimasis savo sveikata
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Užsisakykite
15min naujienlaiškius