Norite įstiklinti savo balkoną? Štai, ką svarbu žinoti

Tikriausiai ne vienas daugiabučio namo gyventojas mano, kad butas, o kartu ir balkonas, yra jo nuosavybė, tad jis gali jame tvarkytis kaip tinkamas. Vis dėlto tai ne nėra tiesa.
Balkonas
Balkonas / 123RF.com nuotr.

Į 15min kreipėsi kaunietė, norėdama papasakoti, kad daugiabutyje, kuriame ji gyvena, šių metų birželį kaimynas neteisėtai įsistiklino balkoną. Skaitytoja tvirtino, kad tai vyras padarė, nesuderinęs su kaimynais.

15min pasidomėjo, ar tokiu atveju privaloma gauti kaimynų sutikimą ir ką dar reikia žinoti daugiabučio gyventojui, susiruošusiam įsistiklinti balkoną.

Kauno savivaldybės Miesto planavimo ir architektūros skyriaus vedėjas Nerijus Valatkevičius 15min paaiškino, kad Statybos techniniame reglamente nurodyta, jog leidimas atlikti statinio paprastąjį remontą yra privalomas, kai keičiama pastato išvaizda.

Pastato išvaizdos keitimu laikoma:

  • balkonų, lodžijų įstiklinimas; fasado elementų keitimas (keičiant spalvą (spalva laikoma nepakitusia, kai parenkami trys gretimi spalvos atspalviai, vadovaujantis bet kuriuo spalvų paletės katalogu, kuriame yra ne mažiau kaip 1000 spalvų ir atspalvių), matmenis, suskaidymą), naujų įrengimas;
  • esamų angų pastato fasade užtaisymas; šlaitinio stogo dangos keitimas (keičiant spalvą ir (ar) dangos tipą), dažymas (keičiant spalvą), stoglangių įrengimas ant šlaitinio stogo, keitimas (keičiant spalvą, matmenis, suskaidymą); fasadų dangos įrengimas, keitimas (keičiant spalvą ir (ar) dangos tipą), dažymas (keičiant spalvą);
  • įvairios įrangos, inžinerinių sistemų ar konstrukcijų tvirtinimas ant pastato fasado ar šlaitinio stogo; įvairios įrangos, inžinerinių sistemų ar konstrukcijų, iškylančių daugiau kaip 1 m virš pastato plokščiojo stogo parapeto, tvirtinimas ant pastato plokščiojo stogo; Kultūros vertybių registre nurodytų kultūros paveldo statinio vertingųjų savybių keitimas.

Tiesa, taikoma išimčių, kai būtina skubiai atlikti statybos darbus, reikalingus avarijos grėsmei, jos ar stichinės nelaimės padariniams pašalinti.

Tad, pasak N.Valatkevičiaus, planuojant įstiklinti balkoną reikalingas ne tik daugumos gyventojų sutikimas / protokolinis sprendimas, bet ir paprastojo remonto projektas ir statybos leidimas.

„Projektą turi rengti statytojo pasirinktas atestuotas architektas, turintis leidimą verstis šia veikla“, – aiškina N.Valatkevičius.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Nerijus Valatkevičius
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Nerijus Valatkevičius

Parengtas projektas teikiamas gali būti nuotoliu per infostatybos sistemą arba atnešamas popierinis variantas per interesantų priimamąjį. Dažniausiai tai atlieka įgaliotas projekto architektas.

Leidimas ir projektas yra privalomi, o savavališkos statybos faktą nustato Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija. Tad į pastarąją gali kreiptis ir žmogus, manantis, jog kaimynas įstiklino balkoną nesivadovaudamas įstatymais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius